Melorme og vegetar-lasagne på menuen: Gymnasieelever dyster i bæredygtighed

Formand for elevrådet, Nikolaj Wernberg-Møller (til højre), har været med til at planlægge de forskellige aktiviteter i løbet af konkurrenceugen. Her står han sammen med Ida Tornvig (til venstre), der ofte spiser vegetarisk, og lærer Pia Vogel. Foto: Christian Heegaard Kongsøre

Melorme og vegetar-lasagne på menuen: Gymnasieelever dyster i bæredygtighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som led i en konkurrence om bæredygtighed blev der mandag serveret melorme og vegetariske retter på Holstebro Gymnasium og HF.

Holstebro: "Smag på fremtidens protein kilde! (Hvis du tør)", står der på den lille madvogn, der i dagens anledning er kørt frem i kantinen på Holstebro Gymnasium og HF.

Det tør Ida Tornvig fra 1.K godt. Da Dagbladet taler med hende, har hun allerede haft hånden nede i bakken fyldt med orme, som ligger og vrider sig i melet, og har ført en melorm op til munden.

- Det smagte af kylling, siger Ida Tornvig, der dog ikke kan overtales til at spise flere.

Ormene, der åbenbart smager af kylling, er en del af den konkurrence, hvor gymnasiet i Holstebro i denne uge dyster mod andre gymnasier.

"Fem fede dage" hedder den, og disciplinen, der dystes i, er bæredygtighed. Mandag er temaet "mad-mandag", hvilket også betyder, at dagens ret er vegetarisk.

- Vi er bevidst om, at bare en enkelt kødfri dag om ugen kan gøre en forskel. Så vi er nødt til at udfordre os selv, som vi gør her, for at vi kan gøre en forskel, siger Nikolaj Wernberg-Møller, der er formand for elevrådet på Holstebro Gymnasium og HF, og som sjældent selv spiser vegetarisk derhjemme.

- Men at skære ned på kødet, det skal vi alle sammen. Det er jeg helt overbevist om, siger han.

Fem fede dage
Programmet for de Fem fede dage på STX:

Mandag: "Mad-mandag". I kantinen vil der blive serveret vegetarisk mad som dagens ret, der vil være smagsprøver på melorme, og alle 2g'ere har "innovationsdag" med ansatte fra Ausumgård, der tager problemstillinger med, som eleverne skal forsøge at løse.

Tirsdag: "Tøj-tirsdag". Eleverne laver egen genbrugsforretning, hvor folk bytter/sælger/køber aflagt tøj.

Onsdag: "Off-onsdag". Eleverne går til undervisning uden elektroniske hjælpemidler.

Torsdag: "Transport-torsdag". Fokus på bæredygtige transportformer. Derfor bliver nogle af bilernes p-pladser "reserveret" til cyklister.

Fredag: "Festival-fredag". Eleverne holder "fredagscafé", hvor de, i stedet for at få leveret øllene i lastbil, selv henter dem i SPAR. Derudover vil det i dagens anledning være muligt at købe økologiske øl.
Det var ikke alle, der var lige vilde med den levende snack på madvognen. Her er to elever lige efter, at de har smagt melormene. Foto: Christian Heegaard Kongsøre
Det var ikke alle, der var lige vilde med den levende snack på madvognen. Her er to elever lige efter, at de har smagt melormene. Foto: Christian Heegaard Kongsøre

Attraktive melorme

Den første dag i konkurrencen falder sammen med 2.g'ernes innovationsdag, hvor bæredygtighed også er på programmet.

Her er Mikkel Ebbesen, der er ansat på Ausumgaard, taget til gymnasiet med to konkrete problemstillinger, som eleverne skal forsøge at finde løsninger på. Som spørgsmålet om, hvordan man gør melorme til et attraktivt produkt, som folk vil købe.

- Det er altid godt at komme udenfor de fire vægge og møde nogen, der bliver ved med at sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi gør tingene på. Det sætter nogle tanker i gang hos os, og hvis vi bare får ét forslag i dag, hvor vi tænker, at det kunne godt være en retning for os, så er det rigtigt godt, siger Mikkel Ebbesen.

I de næste fire af de Fem fede dage skal eleverne blandt andet lave genbrugsbutik og gå til undervisning uden elektroniske hjælpemidler. Det vindende gymnasium får en præmie på 10.000 kroner.

Melorme og vegetar-lasagne på menuen: Gymnasieelever dyster i bæredygtighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce