Annonce
Holstebro

Virus giver hundetravlt på kennelerne

Merethe og Jens Ole Mørup har sammen Kennel Gjedbo. De er nogle af dem, der for tiden oplever en stigende efterspørgsel på hvalpe. Privatfoto
Nordvestjyderne går hjemme. Det kan mærkes hos kennelerne i lokalområdet og på landsplan i denne tid. Men et hundekøb bør aldrig være en beslutning taget i kedsomhed, advarer kennelerne.

Tvis/Lemvig: Tre henvendelser om ugen. Det er normalen her hos Kennel Gjedbo, øst for Tvis, hvor Merethe Mørup og hendes mand driver hundekennel med plads til 22 hunde. Men det seneste stykke tid har været mere travlt end normalt.

- Der er da hvert fald en til fem dagligt nu, der ringer eller skriver. Lige nu har vi ikke nogen hvalpe til salg, så jeg skriver folk op på venteliste, og der står vel 20 nu. De er alle kommet til inden for de seneste par uger, så vi har rimelig meget run på, fortæller Merethe Mørup.

Og hun er ikke alene. Dansk Kennel Klub fortæller, at kenneler landet over oplever forøget efterspørgsel i de seneste uger. Dansk Kennel Klub har således fået 25 procent flere henvendelser.

Hos Kennel Gjedbo, der opdrætter racerne Coton De Tulear og Bichon Havanais, forventes der nye hvalpe om en uges tid - forhåbentlig ti af slagsen. Hvalpene må så først sælges videre efter otte ugers opdræt på kennelen.

Men der er god grund til at se sig grundigt om, før man styrter ud og køber hund, mener Merete Mørup, der dog selv synes, at hun generelt har ret så seriøse købere.

- Der er flere ting, man bør være opmærksom på. Blandt andet skal man bruge lang tid på at finde den race, der passer til ens familie. Man skal se moren og faren til hvalpen og man man skal spørge ind til, hvilke oplevelser hvalpen får i de første otte uger - om den bliver socialiseret nok i den første tid, siger Merethe Mørup, der sammenligner den første tid med en printplade - dér hvor hundens egenskaber dannes.

Kennel Gjedbos 5 råd, hvis du overvejer at købe hund

  1. Brug tid på at finde den rigtige race - den, der passer til din familie
  2. Det er ikke nok, at man ser billeder af hvalpen. Man skal ud at se hunden, før man vælger.
  3. Spørg ind til moren og faren. Der er en del genetik - og et sind - som man skal vælge ud fra også.
  4. Vær kritisk i forhold til stedet. Hvor vokser hvalpen op, og hvilke indtryk får den de første uger. Der er nogle ting, der ikke bagefter kan tillæres hunden - derfor er den første tid utrolig vigtig. Den skal blandt andet have lært at socialisere. At omgås andre hunde og mennesker.
  5. For mange kommer det bag på dem, hvor meget arbejde en hund egentlig kræver. Nogle børnefamilier tænker måske endda at børnene jo kan være med til at se efter hunden, men mister så lidt interessen efter noget tid. Så det er primært forældrene, der skal være indstillede på at bruge tid på hunden.

Den rette hund

Hos Kennel Redcorner i Lemvig, der opdrætter Basset Hound og Ruhåret Fox Terrier, har indehaver David Johannes Øbro Kjær, lige fået et nyt kuld på fem ind.

Han har dog ikke ekstra travlt på grund af coronakrisen.

- Men man kunne godt mistænkte at nogen køber hund i de her tider, fordi de keder sig. Dem skal dygtige opdrættere jo så få sorteret fra, siger han.

Også han anbefaler at læse op på det, før man som familie vælger at anskaffe sig en firbenet.

- En hund må aldrig blive et impulskøb. Og vil man have en hund, skal man virkelig tænke sig om og se på hundens race og ophav. For eksempel kan det ikke nytte noget, at man får en hyrdehund og sætter den ind i et villakvarter og kun går tre ture med den, siger han og tilføjer:

- Ofte spørger jeg folk, hvilke forventninger, der har til hunden. Så kan man høre, om folk har sat sig ind i det - hvis ikke forventningerne lever op til virkeligheden. Er man i tvivl kan en test på nettet være et sted at starte, siger opdrætteren, der siger nej til lige knapt 20 procent af de henvendelser, han får om at sælge.

Der er flere ting, man bør være opmærksom på, før man går ud og anskaffer sig et firbenet familiemedlem. Privatfoto
Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Kultur

Livet fejres med musik og sang i kirke

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce