Annonce
Holstebro

Virksomhed flytter til Herning efter frustrerende behandling i Holstebro: - Der er en helt anden service

Vredo tager sine landbrugsmaskiner med til Herning Kommune efter et frustrerende forløb med Holstebro Kommune. Genrefoto: Henning Bagger
Vredo, som producerer landbrugsmaskiner, flytter hele virksomheden til Herning Kommune. Ejer kalder serviceniveauet i nabokommunen for langt højere.

Holstebro: Det var i januar sidste år, at Vredo tog de første skridt mod at bygge nyt domicil.

Det nuværende i Sønder Nissum stemte ikke længere overens med størrelsen på nutidens landbrugsmaskiner, og derfor ville de gerne bygge noget mere tidssvarende.

- Det drejede sig om 900 kvadratmeter lukket hal samt et halvtag, hvor vi kunne have vores affaldshåndtering. Vi følte, at det var en forbedring for alle parter, siger Lars Vestergård, som er medindehaver og driftsleder.

Annonce

Han sender en såkaldt forhåndsansøgning, inden han afleverer hele materialet i april. Det bliver begyndelsen på en sagsbehandling, som han kalder for "stift" og "følelsen af at de spilder ens tid".

Først får han afslag, fordi virksomheden allerede har for mange kvadratmeter. Så ville han gerne "bytte" nogle af de gamle kvadratmeter for nye og rive nogle af de nuværende bygninger ned. Det kan virksomheden ikke få tilladelse til, fordi den, ud fra en generel betegnelse, bliver klassificeret som "mulig forurenet". Derudover befinder virksomheden sig i en såkaldt landzone.

Efter en længere dialog, hvor han føler, at det hele tiden er op til ham at rykke for det, foreslår kommunen den løsning, som var nederst på Lars Vestergårds prioriteret liste. At rive alle de gamle bygninger ned og bygge nyt.

- Det er først henne i november, og der er vores løb kørt for den her sæson, så jeg begyndte at kigge rundt andre steder, siger Lars Vestergård.

Turen går til Herning

I første omgang kiggede han på egen hånd på nogle bygninger i Holstebro, men de passede ikke lige ind.

Ved et tilfælde begyndte han at kigge i Herning, og her blev han i den grad overrasket over den behandling, han fik.

- Der har været et serviceniveau og en velvilje, som i den grad adskiller sig fra Holstebro Kommune. Jeg ville jo heller ikke være tryg ved at ringe til dem, hvis jeg skal udvide om 5-10 år, efter det her forløb. Det er dag og nat. Man har selv skullet skubbe det hele, og de ser problemer i alting. Det er så stift, siger Lars Vestergård.

I nabokommunen følte han sig i den grad budt velkommen.

- I Herning kunne jeg ikke få den første grund, jeg kiggede på, men de var hele tiden opsøgende i forhold til, hvad de kunne gøre. Der bliver fulgt op på tingene, siger Lars Vestergård, som har fundet en grund i Aulum, hvor det nu blot afhænger af banken, hvornår han er klar til at flytte.

- Der er mange måder, som Holstebro Kommune kunne have hjulpet mig på, siger Lars Vestergård.

Annonce

Skal lære af det

Direktør for Teknik og Miljø i Holstebro Kommune, Anders Debel, kalder sagen ærgerlig.

- Kunne vi have håndteret det bedre? Ja, det kunne vi, når vi ser i bakspejlet. I den her sag har dialogen dog gået på, at han skulle udvide sin eksisterende virksomhed, der ligger i en landzone. Det er det, vi forsøger at skabe mulighed for. Vi er i vores dialog med virksomheden ikke blevet gjort opmærksomme på, at en flytning til et helt andet område er en mulighed. Det ville vi skam gerne hjælpe virksomheden med, men løbet er kørt på det tidspunkt, fortæller Anders Debel:

- Men det skal være en af de ting, vi har med blandt mulighederne, når vi taler med virksomhederne i lignende situationer. Vi skal være bedre til at tale med dem om de forskellige muligheder tidligt i forløbet. Det er den læring, som vi tager med os.

Udefra kan det jo se ud som om, at er det Biltema, der vil til byen, så kan alt lade sig gøre. Er det en eksisterende lille virksomhed, så er serviceniveauet et helt andet?

- Og det er helt forkert. Vi har mange eksempler på, at vi har hjulpet eksisterende virksomheder med at kunne planlægge sig ud af udvidelser, der egentlig var lidt besværlige. Men det ændrer ikke på, at vi er triste over, at virksomheden nu har valgt at flytte. Vi ønsker den alt mulig held og lykke, og så drager vi læringen af det, så vi kan blive endnu bedre, siger Anders Debel.

Kenneth Tønning (V) er ny formand for Teknisk Udvalg, men kender til sagen. Han er ked af flytningen og håber på, at kommunen kan tage læring med fra den. Foto: Morten Stricker

Kenneth Tønning (V), som blev formand for Teknisk Udvalg 1. januar i år, kender godt til sagen.

Han tog kontakt til virksomheden, da han hørte om den mulige flytning.

- Det gjorde jeg, fordi jeg ligesom alle andre i Holstebro bliver kede af at høre sådan noget, siger Kenneth Tønning, som også mener, at kommunen skal bruge sagen konstruktivt fremadrettet.

- Vi skal sørge for at løse de her sager bedre i opløbet. Kigge på hvordan vi så kan løse tingene og finde alternative løsninger, hvis eksempelvis en udvidelse bliver besværet. Vi skal tage læring med fra sådan noget her, siger Kenneth Tønning.

Vredo har syv ansatte og blev etableret i 1998.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce