Annonce
Navne

Vikinge-forskeren Søren Michael Sindbæk udnævnt til professor

Billedet er taget i 2019 ved en reception på Holstebro Museum for udgivelsen af bogen "Luftfotoarkæologi 2 - Luftfotos, droner, laser og geofysik" af arkæolog Lis Helles Olesen. Ved den lejlighed var Søren Sindbæk (på billedet) dagens festtaler. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Søren Michael Sindbæk, der stammer fra Holstebro, er udnævnt til professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier pr. 1. August 2021.

Aarhus: Søren Michael Sindbæk er udnævnt til professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier pr. 1. August 2021.

Han er født og opvokset i Holstebro som søn af nu afdøde DR-journalist Holger Sindbæk og Inge Sindbæk, og er student fra Holstebro Gymnasium.

Søren M. Sindbæk har en ph.d. fra Aarhus Universitet. Siden 2012 har han været ansat som lektor på samme universitet. Samme år blev han forskningsleder på Sapere Aude-programmet, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og University of York. Projektet undersøgte udvekslingsnetværk og urbanisering i global middelalderarkæologi. I 2014 blev han udnævnt professor MSO, hvor han skulle forske i arkæologi i byerne.

Annonce

Det er et forskningsfokus, han fortsætter med. Han er i dag tilknyttet Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet), hvor han forsker i byernes arkæologi.

Her har han blandt andet afdækket, hvordan byer verden over stod i forbindelse med hinanden i vikingetiden, og hvad de udbredte netværk betød for udviklingen.


I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i byer og sociale netværk i vikingetid og middelalder.


Senest har han i et nyt studie udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. Resultatet bag undersøgelsen giver helt ny viden om baggrunden for metalhåndværkernes materialevalg i vikingetiden.

- I forbindelse med mit professorat skal jeg forske og undervise i byer og sociale netværk i vikingetid og middelalder, ikke mindst i tilknytning til grundforskningscenteret UrbNet. Jeg er især interesseret i undersøge, hvad kontakter med fremmede uden for menneskers daglige fællesskaber har betydet op igennem historien, og hvordan vi kan udforske det med arkæologiske metoder, fortæller han.

I øvrigt har Søren Sindbæk været med til at finde en ny vikingeborg. I 2014 opdagede han og arkæolog-kollegaen Nanna Holm, den hidtil skjulte vikingeborg Borgring på en mark udenfor landsbyen Lellinge, tæt på Køge. De to havde forud for opdagelsen diskuteret muligheden for, at der lå endnu en ringborg af Trelleborgstypen på Sjælland. Med droneoptagelser af landskabet, kunne de se en perfekt cirkel, over 100 meter i diameter træde ud af landskabet. Efter en prøvegravning blev deres antagelse bekræftet; Der var tale om en vikingefæstning i form af en ringborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Annonce