Annonce
Holstebro

Ulve-effekt: Lodsejere frygter fald i jagtlejeindtægter

Flere lodsejere frygter for effekten af at have ulve i området. Det er blandt andet økonomien, der kan blive ramt, mener de. Arkivfoto

Ulven kan gøre det vanskeligt for lodsejerne at gøre jagtområdet attraktivt. Det mener flere lodsejere.

Nordvestjylland: Imens tanken om en omvandrende ulv skaber frygt i hjertet på flere lokale borgere i Nordvestjylland, kæmper lodsejerne med en frygt for at miste jagtlejeindtægter på det firbenede kræs færden.

Det gælder blandt andet Mourits Troldtoft, der ejer Troldtoft - en landbrugsejendom med tilhørende 180 hektar skov, som årligt er hjemmebane for de jægere, der i september lejer området til jagt.

- Jagtlejen i områderne ligger på 5-600 kroner per hektar, og jeg tror, at min indtægt i de områder vil kunne falde til det halve, siger lodsejeren. Han har årligt en totalomsætning på over 100.000 kroner - alene på jagtindtægter, og han frygter, at områdets attraktivitet falder i takt med ulvens indpas i området.

Leif Filsø, der er ejer Skovlund Plantage på 60 hektarer, giver ham ret i, at ulven med tiden vil gøre det mere vanskeligt at få en fornuftig jagt på benene.

- Den har da en effekt. Jeg har ikke mistet omsætning på ulvene, men jeg da se, at vi skyder mindre, end vi plejer, rent antalsmæssigt. Det er svært at sige, om det udelukkende skyldes ulve, men man kan sige, at det den tager, kan vi andre jo ikke skyde, siger lodsejeren, der mest bruger skovarealets jagtområde til eget brug.

Ifølge Miljøministeriets Forvaltningsplan for ulv i Danmark findes der ikke systematisk forskning, der påviser, at ulves genindvandring i et område ikke påvirker vildudnytter som jagtlejen. Omvendt kan det være vanskeligt at påvise den reelle effekt, da effekten kan være afhænge meget af forskellige sammenhænge.

Annonce

Øg jagttiden

Udover den mistede omsætning har også utrygheden bidt sig fast i skuldrene på Mourits Troldtot:

- Jeg bevæger mig tit rundt i mørket herude, og der bryder jeg mig da ikke om tanken om, at vi har den vandrende omkring, siger lodsejeren.

Han mener i øvrigt, at den såkaldte positive effekt på at vildtbestanden nede, som flere jægere mener, at ulven har, i stedet kan tilvejebringes ved at øge jagttiden på kronvildt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce