x
Annonce
Mærkedage

Tidligere forbundsformand fylder rundt

Thorkild E. Jensen. Pressefoto
Thorkild E. Jensen, tidligere forbundsforman i Dansk Metal, fik sin uddannelse i Lyngs på Thyholm.

70 Tidligere forbundsformand i Dansk Metal, Thorkild E. Jensen fylder den 22. marts 70 år. Thorkild E. Jensen var som forbundsformand en markant stemme for blandt andet smedene og mekanikerne i Danmark.

Thorkild blev født i Ydby i Thy, og blev i 1971 uddannet som bygnings- og landbrugssmed i Lyngs på Thyholm.

Det lå ikke i kortene, at Thorkild senere skulle blive formand for Dansk Metal og stå i spidsen for overenskomstforhandlingerne for over en halv million danskere i sin egenskab af formand for CO-industri. Men kammeratskabet og det stærke faglige sammenhold han oplevede som ung på Vølund i Esbjerg, har han tidligere selv sagt, tændte den faglige ild. Den fik ham i 1984 valgt til afdelingsformand for Dansk Metal i Esbjerg, og siden hen først forbundssekretær og fra 1994 til 2003 næstformand i Dansk Metal.

I 2003 overtog han formandsposten efter Max Bæhring. Thorkild var i sin tid som formand kendt for at være en god forhandler, med en seriøs tilgang til både små og store opgaver. For Thorkild var det ikke de store ideologiske slagsmål der var mest interessant, men nærmere – via grundigt og stædigt arbejde - løbende at forbedre lønmodtagernes vilkår. Det skinnede igennem som ung sikkerhedsrepræsentant på Vølund i sluthalvfjerdserne, hvor arbejdsgiverne til tider nok kunne synes at Thorkilds grundighed og insisteren på ”ret skal være ret” kunne være irriterende, og slutteligt i sin faglige karriere, hvor Thorkild som chefforhandler blandt andet forhandlede den nu meget populære ”fritvalgskonto” hjem under overenskomsten i 2007.

Thorkild havde også et fremsynet blik på globaliseringen og de fordele og ulemper der var, og var derfor en af bannerførerne for, at industriens ansatte i langt højere grad end tidligere skulle efteruddannes for at kunne være rustet til den nye virkelighed.

Thorkild var en vigtig del af en række regeringsnedsatte råd, heriblandt Anders Fogh Rasmussens Globaliseringsråd og Lars Løkkes Vækstforum. Derudover besad han en række bestyrelsesposter, heriblandt i Arbejdernes Landsbank.

Thorkild bruger nu sin pensionisttilværelse sammen med hustruen Birgitte, sine to voksne børn og ikke mindst de seks børnebørn, der alle bor i nærheden. Han holder desuden foredrag om sin tid som forbundsformand, er hovedbestyrelsesmedlem i Faglige Seniorer, og den årlige tur til Berlin altid bliver prioriteret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce