Annonce
Holstebro

Sygehuse ramt af roskildesyge: Op mod 30 patienter har været sendt i isolation

Holstebro Sygehus er ramt af udbrud af smitsomt roskildesyge. Social- og Sundhedsassistent Vibeke Kjeldbjerg er ved at gøre sig klar til at besøge en af de indlagte, som er i isolation. Foto: Morten Stricker
Roskildesygen har været løs på Herning og Holstebro sygehus siden mandag, fortæller lægefaglig direktør.

Holstebro: Kvalme, opkast og diarré er blandt symptomerne på den roskildesyge, der har hærget på sygehusene i Holstebro og Herning siden i mandags.

Omkring 20-30 patienter på de to sygehuse er blevet sendt i isolation ud fra mistanke, og cirka halvdelen er forblevet i isolation, da det har vist sig, at de har pådraget sig den smitsomme sygdom. Også flere medarbejdere skulle angiveligt være blevet sendt hjem.

- Vi blev opmærksomme på det i mandags - den her epidemi. Efter at mange patienter samtidig havde vist symptomer. Det er meget smitsomt, så vi har været hurtige til at få patienterne isoleret, så de ikke smitter yderligere, siger Jens Friis Bak, lægefaglig direktør på Hospitalsenheden Vest.

På Holstebro sygehus er det blandt andet på Lungemedicinsk og Medicinsk Modtagelse, hvor patienterne er blevet isoleret. Henny Færge, afdelingssygeplejerske på Lungemedicinsk oplyser, at det til hendes kendskab er fem afdelinger i Holstebro, der har været ramt, hvoraf Lungemedicinsk er den afdeling, der er blevet ramt hårdest, da man har måttet isolere på to fire-sengs stuer. På nuværende tidspunkt er fire patienter i isolation.

- Så vi har redet det værste af stormen af, oplyser hun om antallet, der har været højere tidligere på ugen.

Annonce
Hele ugen har der været sat advarselsskilte som dette op ved afdelingernes indgange. Foto: Morten Stricker

Presset personale

Roskildesyge er som sådan ikke farlig og er som oftest ovre efter et par dage.

- Men det farlige er bare for os, at så mange bliver ramt. At det spredes så hurtigt, siger Jens Friis Bak.

Sygdommen skulle ifølge den lægefaglige direktør nu være på retur på sygehusene, og flere af de ramte ansatte meldes tilbage på jobbet.

- Men det er jo noget, som har presset det yderligere personale, og det er noget, der kræver en stor indsats for at inddæmme. Også efterfølgende går der lang tid med at desinficere og gøre rent, siger han.

Under perioden har flere stuer været markeret med skilte, hvor de besøgende advares mod smitten.

Personalet har desuden måttet være ekstra opmærksom på at bære hygiejnehandsker og jævnligt desinficere, samt bære masker og plastic-dragter, når de går ind på isolationstuerne.

Det er ikke første gang, at sygehusene oplever et udbrud af roskildesyge. For to år siden blev Herning Sygehus ramt af virussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce