Annonce
Læserbrev

Sundhed. Invester i sundhedsvæsenet - nu!

Rasmus Foged. Pressefoto
Annonce

Debat: Regeringen og Danske Regioner forhandler for tiden om regionernes økonomi for 2019, og der er behov for et stort løft. Efter en årrække med produktivitetskrav, omprioriteringsbidrag, effektiviseringskrav og andre sparekrav, er sundhedsvæsnet på mange områder nødlidende. Alligevel aftalte regeringen og Danske Regioner sidste år, at sundhedsvæsnet fortsat skal løse flere opgaver for samme penge - helt præcist 0,5 procent flere opgaver i form af det såkaldte “teknologibidrag”.

Samtidig ser vi et stigende behandlingsbehov pga. flere psykisk syge, flere ældre og flere patienter med flere samtidige sygdomme. Udgifterne til hospitalsmedicin stiger stadig, og nye dyre behandlingsformer kommer hele tiden til. Dermed går der flere og flere penge fra de bevillinger, der er til rådighed for at ansætte personale - og det går ud over kvaliteten. Alt for mange afdelinger er nu meget lavt bemandet, og når bemandingen falder, stiger dødeligheden.

Vi har i regionerne særdeles dedikerede og engagerede medarbejdere, der hele tiden arbejder på at løse opgaverne så godt og effektivt som muligt. De løser deres opgaver helt fantastisk, men deres vilkår er blevet for dårlige, og det giver dårligere behandling for vores patienter. Det viser sig blandt andet i form af lange ventetider, for lange indlæggelser og unødvendige genindlæggelser.

Der er behov for at investere både vedrørende fysisk og psykisk sygdom. I nogle regioner er der større behov inden for psykiatrien, mens det i andre regioner er de somatiske sygdomme, der har behov for flere midler. Derfor er det vigtigt, at regionerne selv får mulighed for at bestemme, hvad pengene skal bruges til.

Derudover er det også vigtigt at investere mere i forebyggelse. Derfor er vil jeg også opfordre til, at regeringen giver kommunerne mulighed for at investere meget mere i forebyggelse. Forebyggelse er bare ikke nok, da effekterne af det først aflaster sundhedsvæsnet på lang sigt. Derfor er det vigtigt at give regionerne en højere ramme i økonomiaftalen for 2020.

Endelig er der også behov for at løse de udfordringer, indflytningen i de nye supersygehuse giver. Aktuelt er det Aarhus Universitetshospital, der lider under en enorm flytteregning og et urimeligt højt effektiviseringskrav. Det skal håndteres nu, hvilket partierne da heldigvis også var enige om op til folketingsvalget. Det er nu, vi skal i gang med at investere i sundhedsvæsnet igen - lad os nu få en økonomiaftale, der viser, at der er kommet en ny regering!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Naturen har det langt bedre end sit rygte

TTH Holstebro Herrer

TTH besejrede Mors-Thy i tredje test

Annonce