Læserbrev

Sundhed. Invester i sundhedsvæsenet - nu!

Rasmus Foged. Pressefoto

Debat: Regeringen og Danske Regioner forhandler for tiden om regionernes økonomi for 2019, og der er behov for et stort løft. Efter en årrække med produktivitetskrav, omprioriteringsbidrag, effektiviseringskrav og andre sparekrav, er sundhedsvæsnet på mange områder nødlidende. Alligevel aftalte regeringen og Danske Regioner sidste år, at sundhedsvæsnet fortsat skal løse flere opgaver for samme penge - helt præcist 0,5 procent flere opgaver i form af det såkaldte “teknologibidrag”.

Samtidig ser vi et stigende behandlingsbehov pga. flere psykisk syge, flere ældre og flere patienter med flere samtidige sygdomme. Udgifterne til hospitalsmedicin stiger stadig, og nye dyre behandlingsformer kommer hele tiden til. Dermed går der flere og flere penge fra de bevillinger, der er til rådighed for at ansætte personale - og det går ud over kvaliteten. Alt for mange afdelinger er nu meget lavt bemandet, og når bemandingen falder, stiger dødeligheden.

Vi har i regionerne særdeles dedikerede og engagerede medarbejdere, der hele tiden arbejder på at løse opgaverne så godt og effektivt som muligt. De løser deres opgaver helt fantastisk, men deres vilkår er blevet for dårlige, og det giver dårligere behandling for vores patienter. Det viser sig blandt andet i form af lange ventetider, for lange indlæggelser og unødvendige genindlæggelser.

Der er behov for at investere både vedrørende fysisk og psykisk sygdom. I nogle regioner er der større behov inden for psykiatrien, mens det i andre regioner er de somatiske sygdomme, der har behov for flere midler. Derfor er det vigtigt, at regionerne selv får mulighed for at bestemme, hvad pengene skal bruges til.

Derudover er det også vigtigt at investere mere i forebyggelse. Derfor er vil jeg også opfordre til, at regeringen giver kommunerne mulighed for at investere meget mere i forebyggelse. Forebyggelse er bare ikke nok, da effekterne af det først aflaster sundhedsvæsnet på lang sigt. Derfor er det vigtigt at give regionerne en højere ramme i økonomiaftalen for 2020.

Endelig er der også behov for at løse de udfordringer, indflytningen i de nye supersygehuse giver. Aktuelt er det Aarhus Universitetshospital, der lider under en enorm flytteregning og et urimeligt højt effektiviseringskrav. Det skal håndteres nu, hvilket partierne da heldigvis også var enige om op til folketingsvalget. Det er nu, vi skal i gang med at investere i sundhedsvæsnet igen - lad os nu få en økonomiaftale, der viser, at der er kommet en ny regering!

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Rock i Holstebro er gået konkurs

Leder For abonnenter

Grøn alliance mellem regeringen og Dansk Industri giver håb

På torsdag fremlægger bestyrelsen i foreningen, som arbejder på at få rejst en folkeskov på et lidt over otte hektar stort areal umiddelbart syd for bygrænsen i Struer, et konkret forslag for medlemmerne, når der under en generalforsamling også skal vælges ny formand. Efter cirka halvandet års dødvande, er foreningen med opbakning fra et snævert flertal i byrådet klar til at få realiseret planerne, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017. Struer kommer dermed med på kortet, hvor man kan se, hvordan de danske folkeskove tager form, og under en landsindsamling, som var arrangeret i et samarbejde med TV2 blev der i lørdags samlet penge nok ind til næsten en million træer, som vil blive plantet på dansk jord inden for den nærmeste fremtid. En symbolsk handling, når regnskovene i både Brasilien og Indonesien står i flammer, og de tyske skove sygner hen under klimapres med både stigende temperaturer og lange perioder med tørke. Men en vigtig handling, som da også vækker opsigt på den internationale scene. Nu skal de store tandhjul så også bare falde i hak, og med de seneste udmeldinger fra både regereringen og Dansk Industri er der håb om, at vi endelig ser handling bare de mange ord om at ville gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og sende Danmark i front, når det gælder klimavenlige løsninger og bæredygtig teknologi. DI er således klar med en 2030-plan og godt 150 konkrete forslag, som kan bringe Danmark i front på den grønne omstilling - samtidig med, at der bliver skabt 120.000 nye job og dansk velstand bliver øget med mindst 110 milliarder kroner. Nu skal landbruget bare med, og politikerne skal finde løsninger i en transportsektor, hvor vi stadigvæk savner konkrete forslag fra en regeringen, som fortjener ros for de høje ambitioner og den seneste udmelding om at ville afsætte en milliard ekstra til forskning i klimavenlig teknologi i 2020. Samtidig giver det håb om at kunne samle et bredt flertal omkring klimaindsatsen i Folketinget, når selv Dansk Folkeparti meldte sig klar med en klimapolitik under weekendens landsmøde.

Annonce