Annonce
Erhverv

Se video: Sound Hub Denmark indvier 17 meter langt lyd-kunstværk

Rie Kold Pripsø er salgs- og marketingchef hos Sound Hub Denmark. Hun har lagt stemme til en indspilning, og lydbølgerne af hendes stemme er tegnet op som et 17 meter langt kunstværk. Foto: Thomas Maxe
17 meter lang vægdekoration får både kunstnerisk og praktisk funktion i nye kontorlokaler.

STRUER: Kunst og kultur er et af de områder, som har det virkelig svært under coronaen. Det er nærmest umuligt at få lov at afvikle arrangementer, så det var nærmest en begivenhed i sig selv, da Sound Hub Denmark inviterede avisen til præsentation af en 17 meter lang vægdekoration udført i bæredygtigt træ.

- Vi er jo ikke et kunststed, men her har kunsten en praktisk funktion i form af lyddæmpning, hvor man har konverteret et lydspor til en flot, grafisk illustration, fortalte Rie Kold Pripsø, kommerciel chef for Sound Hub Denmark, ved den officielle præsentation af værket.

Hun må siges at være den helt rigtige til at præsentere værket. Det er nemlig hende, der har indtalt ordene ”Sound Hub Denmark” på en lydoptagelse. Den digitale optagelse er derefter omsat til en grafisk fremstilling af lydsekvensen og projiceret op til en stor kunstinstallation i udskåret og malet træ, der viser det sagte på væggen.

- Værket er udtryk for det gode samarbejde, vi har i Sound Hub Denmark: Det er udtænkt og designet i samarbejde med Møller Nielsens Tegnestue, som har stået bag renoveringen af lokalerne. Vægpanelerne i træ er leveret af Norto fra Vinderup, som specialiserer sig i bæredygtige, akustiske interiørløsninger, og Peter Chapman (indehaver af PC Sound & Acoustics, red.), som har sin faste gang her i huset, har lavet lydmålinger, der dokumenterer den støjdæmpende effekt, forklarede Rie Kold Pripsø.

Annonce

Dæmper larm

Lige nu pryder vægkunsten en væg i et meget stort, vidt åbent lokale. Det kommer dog snart til at ændre sig, når rummet får nye skillevægge, og så kommer den lange væg med kunstværket til at fungere som gang med døre ind til nye lukkede kontorer.


Nye arbejdsmiljøkrav har gjort det tydeligt for mange af os, hvor vigtigt det er at tænke lyd ind i byggeri.

Per Clausen, arkitekt


Derfor var det vigtigt at få gjort noget godt for akustikken, forklarer arkitekt Per Clausen, der er indehaver af Struer-virksomheden Møller Nielsens Tegnestue.

- Nye arbejdsmiljøkrav til blandt andet undervisningslokaler og daginstitutioner har gjort det tydeligt for mange af os, hvor vigtigt det er at tænke lyd ind i byggeri. De nye bygningsreglementer siger, at der højest må være en efterklang på 0,4 sekunder på en skole. Det kan være uhyre vanskeligt at opnå i gamle byggerier, når der skal renoveres, forklarede Per Clausen, som er glad for, at Sound Hub Denmark tænker den gode lyd ind fra starten.

Akustiker Peter Chapman har via sit firma PC Sound & Acoustics sin faste gang i Sound Hub Denmark i Struer. Han har testet den lyddæmpende effekt af et nyt 17 meter langt stykke vægkunst. Foto: Thomas Maxe

Peter Chapmans beregninger viser, at det nye gangareal heldigvis ikke kommer til at fungere som ekkodal.

- Jeg har testet blokke af vægpanelerne, og de viser en efterklang på 0,6 sekunder, fortalte han og høstede bifald fra arkitekten, som var positivt overrasket over effekten.

Annonce

Fra affald til vægkunst

Selve værket er udført i træ fra Norto. Det er et nyt datterselskab af VTI Træindustri i Vinderup, som i mange år har leveret træplader, bordplader og vinduesrammer til blandt andet møbelindustrien.

Virksomheden har høje forventninger til det nye forretningsområde og samarbejdet, som gerne skulle vise at blive både indbringende og rigtig godt for miljøet.

- Vi har hidtil haft en affaldsmængde på 12.000 tons træ hvert eneste år. Det er typisk blevet knust til træpiller eller ganske enkelt brændt af i forbrændingsanlæg. Det har længe ærgret os, så det er helt oplagt at bruge træet til akustikpaneler, fortalte Flemming Nielsen, stifter af VTI Træindustri.

Se flere eksempler på de flotte træpaneler på www.norto.dk og læs mere om innovations- og vækstmiljøet omkring lyd på www.soundhub.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce