Annonce
Danmark

Professor: Danmark risikerer at blive nyt Wuhan

Hans Jørn Kolmos, overlæge og professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, mener, situationen med den nye cluster-5-variant af coronavirus er alvorlig, og at sagen har internationale dimensioner. Virologer er ikke så pessimistiske og maner til ro. Arkivfoto: Robert Wengler
Der er en risiko for, at Danmark kan starte en ny verdensomspændende viruspandemi, mener professor Hans Jørn Kolmos, der synes, myndighederne har reageret for langsomt på smittefaren fra mink. Virusforskere mener risikoen er lille og maner til ro.

Corona: Der er en risiko for, at Danmark kan blive kendt som et nyt Wuhan, hvis ikke man hurtigt får dæmmet op for den muterede mink-variant af coronavirusset, der indtil videre er blevet påvist hos 12 personer.

Sådan lyder vurderingen fra professor i mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos, fra SDU i kølvandet på, at regeringen onsdag offentliggjorde, at der er sket en mutation af coronavirussen blandt danske mink, som kan bringe effekten af en fremtidig coronavaccine i fare.

- Det her har en international dimension. Hvis ikke man handler, risikerer vi at blive et nyt Wuhan. Vi skal pludseligt til at afrapportere til WHO, og så begynder det at blive farligt, for vi er oppe i en helt anden liga nu, siger han med henvisning til byen Wuhan i Kina, hvor covid-19-epidemien først blev fundet.

Hvor stor er risikoen for, at Danmark kan have startet en ny virus, der kan skabe en ny pandemi?

- Det kan jeg ikke svare dig på. Der er risiko for det, og jo hurtigere, vi får fjernet mink og inddæmmet smitten i lokalsamfundet, jo mindre bliver risikoen, siger han.

Annonce

Maner til ro

Professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet mener, det er for tidligt at sammenligne den nye coronavariant med situationen i Wuhan, hvor covid-19-pandemien tidligst kan spores til. Og veterinær virolog på Københavns Universitet Lars Erik Larsen kalder risikoen for en ny pandemi med arnested i Danmark for lille og et udtryk for ”worst case scenario”.

- Jeg tror ikke, vi behøver melde så kraftigt ud. Det er vigtigt at slå fast, at indtil vi får vaccinen, er der ikke noget, som tyder på, at virussen opfører sig anderledes end andre varianter af virus, vi har rundt omkring. Det er kun, når vi introducerer en vaccine, det kan gå hen og være et problem, siger Allan Randrup Thomsen

Kan den her opdagelse ende med at få lige så stor betydning som nyheden om smitteudbruddet i Wuhan?

- Det håber jeg ikke. Jeg håber, det her er en lokal opblussen, som kan udryddes. Når det er sagt, så er det lige nu os, der står i situationen med den her variant. Men virussen er overalt. Der findes også mink andre steder, og i princippet kan der opstå en lignende variant et andet sted, siger han.

Annonce

Kritiserer reaktionstiden

Hans Jørn Kolmos bakker op om regeringens beslutning om at aflive alle mink, men kritiserer den for ikke at have taget beslutningen tidligere. Det har i længere tid været kendt, at mink kan smitte mennesker og omvendt, og ifølge Dagbladet Information har myndighederne også i længere tid har kendt til mutationer og en potentiel risiko for, at mutationerne kunne påvirke en vaccine.

Regeringen og Statens Serum Institut forklarede dog på pressemødet onsdag, at man først for nylig har haft bevis for, at virus er muteret i en grad, at det kan hæmme en fremtidig vaccine.

Ville det ikke være drastisk at lukke en hel branche, inden man har beviser for, at det påvirker en vaccine?

- Det handler om, hvad du vægter højest. Er det erhvervet eller folkesundheden?, siger han.

Hans Jørn Kolmos fortæller, at også han flere gange har forsøgt at gøre opmærksom på faren ved coronasmitten i minkfarme, som han betegner som ”højeksplosiv”. Men ifølge professoren uden at blive hørt.


Jeg håber, det her er en lokal opblussen, som kan udryddes. Når det er sagt, så er det lige nu os, der står i situationen med den her variant.

Allan Randrup Thomsen, virolog, Københavns Universitet.


Annonce

Splittede forskere

Han mener, at man i lighed med Holland med det samme burde have aflivet alle smittede mink, da man først opdagede smitten på de danske minkfarme i juni. Først 1. oktober igangsatte myndighederne en aflivning af alle smittede besætninger og andre farme i en radius af 6,8 kilometer.

- Erhvervet har først i dag forstået omfanget af det her. Og myndighederne har et ansvar for ikke at have taget hånd om det her. Alle er kommet for sent i gang, siger han.

Allan Randrup Thomsen er uenig.

- Jeg tror, det ville være svært at forsvare så drastisk en beslutning, før man havde endelige beviser. Det har de først i og med, at man har vist at antistoffer fra tidligere smittede ikke kan neutralisere den nye virus lige så effektivt, som den kan neutralisere de andre varianter, siger virologen, der trods sin skepsis over for at sammenligne Danmark med Wuhan kalder situationen alvorlig.

Annonce

Vigtigt hurtigt at aflive mink

Selvom Jørn Kolmos mener, at der er en risiko for, at den nye minkvariant af coronavirusset kan bringe Danmark i ”gabestokken” i resten af verden ved at kickstarte en ny epidemi, tror han ligesom myndighederne på, at Danmark kan få inddæmmet og bremset den nye virusvariant, hvis minkbesætninger aflives hurtigt.

- Så har vi taget en stor del af brodden ud af de mange mutationer, der sker. Det er et meget væsentligt element, og så må vi håbe, at den her tilpasning ikke også sker i andre dyr. For det er også en risiko, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce