Annonce
Holstebro

Overraskelse i lokalt forsøgsbyggeri: Træplader kan skade indeklima

Træplader er valgt indvendigt i dette forsøgshus, som Realdania står bag. Målet var et bedre indeklima, men resultatet var det modsatte, og det er er nu afdækket i en rapport, at problemet er kombinationen af træplader og linolie. Arkivoto: Morten Stricker
I forsøgsbyggeri blev der brugt træplader med linoliemaling for at få det bedst mulige indeklima. Men resultatet viste mere kemi i huset end i de to nabohuse, som var malet indvendigt med akrylmaling.

HOLSTEBRO: Det kan være kompliceret at bygge huse, så man sikrer sig det bedst mulige indeklima. Det viser målinger i tre forsøgshuse, som Realdania By og Byg for to-tre år siden byggede på Tommelise i Mejrup og med et mål om ekstra sunde boliger.

Overraskelsen er i det hus, hvor der netop blev valgt naturlige materialer som træfiberplader indvendigt for at mindske afgasning fra byggematerialer i et ny hus - og dermed få et bedre indeklima end ved gængse materialer.

Men modsat det forventede var afgasningen markant højere i det såkaldte No-tech-hus med naturlig ventilation end i de to andre forsøgshuse, som er bygget af almindelige byggematerialer.

Det pirrede forskningsteamet, som derfor valgte at måle afgasning fra en række byggematerialer både hver for sig og sammen.

Det viste sig at være kombinationen af såkaldte OSB-træplader og behandlingen med linoliemaling udsendte de forhøjede mængder af flygtige organiske stoffer i luften. Og en større mængder organiske stoffer end de to materialer hver for sig. Der blev også målt en helt ny kemi, som ikke fandtes i de to materialer, når de blev målt enkeltvis. Det samme gælder fyrretræslister behandlet med ren linolie.

Til byggeriet var der ellers valgt den bedste type OSB-plader, hvor træspåner og savsmuld er presset sammen under stor tryk - og hvor der ikke er brugt lim med formaldehyd som i de billigere plader.

Projektleder Jørgen Søndermark fra Realdania Byg understreger, at målingerne er foretaget lige efter byggeriet, og mens afgasningen fra materialer var høj. Og over et halvt år inden husene blev beboet.

- Grænseværdier for indeklima har aldrig været overskredet, siger Jørgen Søndermark.

Annonce
Realdania står bag tre nye boliger på Tommelise , som ligner hinanden uden på, men er vidt forskellige indeni i materialevalg og med og uden mekanisk ventilation. Arkivfoto: Morten Stricker.

Meget at lære om indeklima

En lære kan være, at afgasning fra nåletræ gør det mindre egnet som plader og lister indvendigt i huse - og slet ikke sammen med linolie.

- Det er fortsat fornuftigt at bruge træ i byggeriet for at begrænse CO2-udslip. Men det skal gøres rigtigt, og vi skal ikke tro, at alt fra naturen nødvendigvis er sundt, siger han.

Men især, at de mange forskellige stoffer i et byggeri kan være skadelige i kombination.

- Det kan være stoffer, som hver for sig er helt uskyldige, som har en afgasning, når de bliver kombineret. Det er meget komplekst, men det er et felt, hvor vi ved ret meget, siger Jørgen Søndermark.

Baggrunden for projekt Sunde Boliger er netop, at indeklima i både hjem og på arbejdspladser har indflydelse på menneskers helbred.

- Vi ser for eksempel, at mænds sædkvalitet er faldet, og det kan skyldes effekten af de mange kemiske stoffer i indeklimaet, som som kommer fra mange andre ting end byggematerialer, siger Jørgen Søndermark, som også efterlyser bedre deklarering af byggematerialer.

Til gengæld er der andre gode erfaring fra Low-Tech huset uden mekanisk ventilation, hvor en skydedør i glas kan lukkes, så stegeos fra køkkenet ikke spredes til hele huset.

- Det vil vi bruge i et nyt projekt, hvor vi bygger tre ældre huse om til sunde boliger, siger Jørgen Søndermark.

Først i 2020 forventes en afsluttende rapport for de tre "Sunde huse" på Tommelise, som i dag er solgt til private.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce