Annonce
Holstebro

Naboer til mink-massegrave: Hul i hovedet at grave døde mink ned her

Mogens Bangshøj Leth er bekymret nabo til den massegrav, hvor myndighederne vil begrave de aflivede mink. Foto: Morten Stricker
I Nr. Felding er borgerne rystede over, at myndighederne vil grave aflivede mink ned kun 300 meter fra rekreativt område og privat drikkevandsboring.

Nr. Felding: Borgerne i Nr. Felding er stærkt utilfredse med, at myndighederne er godt i gang med at gøre klar til at nedgrave en del af de 17 millioner aflivede mink i deres baghave – mellem Boutrup Sø og Sognstrupvej 17b/19 - og kun 2-300 meter fra søen.

- Man fjerner et rekreativt område for hele byen, og hvor folk har private drikkevandsboringer kun 300 meter derfra. Det er helt hul i hovedet. Militærområdet er så stort, at man sagtens kunne have fundet en placering inde midt i det hele og langt væk fra beboelse. Jeg er lidt rystet, siger Per Østergård fra borgerforeningen til Dagbladet.

Han fortæller, at de lokale siden fredag aften har kunnet se, hvordan der pludseligt var lys deromme og de første entreprenørmaskiner gjorde deres indtog og begyndte at grave huller, men uden at kunne få et svar på, hvad der foregik.

Annonce

Først lørdag langt hen på eftermiddagen offentliggjorde myndighederne, at militærområder i Holstebro og Karup er udpeget til mink-massegrave.

Et uforståeligt svineri

Christina Buchhave Eliassen er ikke bare rystet. Hun er rasende og skriver i et opslag på Facebook:

- Det er simpelthen noget svineri, og jeg er rystet over, hvad regeringen bare kan tillade sig for at rydde op efter det kaos, den lige har sat i gang. En almindelig borger må ikke begrave en kælegris eller en ged, da det ses som et produktionsdyr. Det er totalt uforstående.

De aflivede mink blev desinficeret i store containere og kørt til forbrænding hos DAKA. Foto: Mette Mørk

Placeringen af mink-massegrave så tæt på Boutrup Sø, hvor både børn, hunde og hele familier kommer for at bade, fiske, spise madbakker, drikke kaffe, løbe, cykle og gå ture, kommer også som en overraskelse for Leif Brøgger, formand for borgerforeningen i Nr. Felding.

- Jeg forstår godt, at folk er bekymrede, men vi må vel også gå ud fra, at myndighederne har styr på det, og at de selvfølgelig håndterer det, så der bliver taget hensyn til både de naturværdier, vi har, og grundvandet, siger Leif Brøgger.

Annonce

Nabo frygter forurenet brønd

Samme tillid til myndighederne har nærmeste nabo til mink- massegravene ikke. Det er ægteparret Mogens Leth og hustruen Anette Jakobsen, begge pensionister. De bor på Sognstrupvej 19 og har en privat vandboring mindre end 300 meter derfra, hvor de smittede døde mink og mink indenfor 7,8 kilometer zonen nu skal graves ned.

- Jeg er rigtig bange for, at vores grundvand skal blive forurenet. Der er ingen, der ved, hvordan årerne løber nede i jorden, så selvom overfladen har hældninger, er det ikke sikkert, at vandet løber samme vej nede i jorden, så vi risikerer, at vandet løber over til os, tror Mogens Leth.

Sker det og bliver vandet fra den private grundvand forurenet, skal ægteparret have deres vand fra Idom.

- Fra os og hen til den nærmeste husstand, der får vand fra Idom, er der tre kilometer, hvor det skal løbe i plastikrør. Det vand kommer til stå i ugevis, når vi kun er to i husstanden. Det er derfor, vi har holdt fast i vores egen brønd indtil nu, siger Mogens Leth.

Men myndighederne siger, de har styr på det. Stoler du ikke på det?

- Nej. Nu sad jeg i går og så i fjernsynet, hvor de stod og sagde, at de kun fyldte containerne to tredjedele op med mink og lagde en presenning henover, og så lå der alligevel døde mink på motorvejen, som var tabt. Jeg har overhovedet ikke tillid til, at de har styr på det. Jeg tror myndighederne helt har overset, at der lå et hus her, siger Mogens Leth.

Rigspolitiet har oplyst, at "Naturstyrelsen har hjulpet med at pege på en række statsejede arealer," og "at Miljøstyrelsen for hver enkelt område har sikret, at der ikke er risiko for drikkevand, fredninger og beskyttet natur."

Kommunaldirektør Lars Møller fortæller, at Holstebro Kommune ikke vidste, at området var i spil før alle andre:

- Der kom en bekendtgørelse i slutningen af sidste uge om, at Miljøstyrelsen ville overtage planlægningen, så det ikke længere var kommunernes ansvar . Men at man havde et område på øvelsesarealet i Holstebro i tankerne, det vidste vi ikke. Det fik vi først at vide, sammen med alle andre. Men vi går da ud fra, at de har undersøgt forholdene grundigt, siger Lars Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce