Annonce
Debat

Læreruddannelsen er langt bedre end sit rygte

Majbritt Breum Nielsen. Pressefoto

Læserbrev: Der kan føles langt fra Nørre Nissum til Christiansborg. 375 kilometer på Rute 18 og E20. Mindst fire timer i bil. Et folketing, der ønsker en ny, privat læreruddannelse for at ”bidrage til dannelse, oplysning og åndsfrihed i Danmark.”

I Nørre Nissum har vi uddannet lærere i mere end hundrede år baseret på en lige så lang tradition for fællesskab, kultur, dannelse og oplysning. Det behøver vi ikke en privat læreruddannelse for at kunne. Det, vi har brug for, er endnu mere frihed til den eksisterende læreruddannelse i den kommende revision af denne. Lad os give et par eksempler på, hvad vores uddannelse allerede kan i dag:

Som lærerstuderende i Nørre Nissum kan man bo tæt på sin uddannelse og midt i lokalsamfundet. Her har man adgang til værksteder, atelierer, teater, musiklokaler og sportshaller. Ligesom man kan være aktiv i byens idrætsforeninger eller kor, gå til koncerter, teaterforestillinger og foredrag. Her møder man andre studerende på tværs af årgange og hold – og naboerne fra byens lokalsamfund.

Annonce

Ud over læreruddannelsen og en HF-uddannelse med tilhørende kostskole har Nørre Nissum og omegn også flere efterskoler og en seniorhøjskole samt små lokale musik- og kulturforeninger. Snart vil mange af disses aktiviteter udspringe fra et nyt musik- og kulturhus placeret i de gamle seminariebygninger og med udgangspunkt i den bevaringsværdige lovsangssal. En milliondonation og et stærkt lokalt samarbejde mellem uddannelser, kulturliv, beboere og ildsjæle muliggør de nye rammer for de mange beboer- og kulturaktiviteter i landsbyen.

Hvert år summer Nørre Nissum ekstra meget to dage i september, når dannelse og uddannelse er på dagsordenen og debatteres på Uddannelsesdebatten, som er et gratis folkemøde om uddannelse med mere end tusind deltagere, der alle er optaget af eller arbejder professionelt med uddannelse og mødes i skolebyen Nørre Nissum.


Den eksisterende læreruddannelse har masser af potentiale til både at danne og uddanne, til at fremme det almene og specialisere det særegne. Muligheder, der forhåbentlig kun bliver større med den forestående revision af læreruddannelsen.På læreruddannelsen i Nørre Nissum er en ny efterskolelinje under planlægning, hvor lærerstuderende hvis hjerte slår for efterskolelivet, kan specialisere sig i efterskolen som både skoleform og kultur, herunder at bo sammen som på en efterskole i studietiden samt indgå i et kontinuerligt og eksperimenterende samarbejde med de omkringliggende efterskoler.

Det er selvfølgelig ikke alle læreruddannelser i landet, der har et så aktivt og engageret lokalsamfund at spille sammen med og bidrage til. Men så har de andre muligheder for at tone lige præcis deres uddannelser i en bestemt retning i kraft af for eksempel en placering i en storby eller i sammenhæng med andre uddannelser i et tværfagligt studiemiljø.

Og det er faktisk hele pointen. Den eksisterende læreruddannelse har masser af potentiale til både at danne og uddanne, til at fremme det almene og specialisere det særegne. Muligheder, der forhåbentlig kun bliver større med den forestående revision af læreruddannelsen. Det behøver vi ikke en ny, privat læreruddannelse til. Så slip i stedet rummeligheden og friheden endnu mere løs i den eksisterende læreruddannelse. Det fortjener den – den er allerede meget bedre end sit rygte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Annonce