Annonce
Navne

Kunstner med opvækst i Lemvig fylder 50 år

Kunstner og iværksætter Kit Kjølhede fylder torsdag 6. juni 50 år. PR foto
Kit Kjølhede, der er opvokset i Lemvig, blev uddannet Cand.merc. -Int. i udenrigshandel fra Handelshøjskolen i Aarhus. Men efter en årrække som eksportrådgiver i Udenrigsministeriet blev hendes trang til kunstneriske udfoldelser så stor, at hun påbegyndte private kunststudier.

50 år: Kunstner, komplimentfremmer og iværksætter Kit Kjølhede fylder torsdag 6. juni 50 år.

Hun er født og opvokset i Lemvig men bor nu på Hesede Hovedgård ved Gisselfeld pr. Haslev.

Siden den vestjyske opvækst har studier, arbejde og tilfældigheder – via Mellerup, Kalø, Aarhus, La Rochelle, Dublin, Boston, Paris, Montréal, Warszawa og Frederiksberg – ført hende til Hesede Hovedgård.

Kit Kjølhede blev uddannet cand.merc. -Int. i udenrigshandel fra Handelshøjskolen i Aarhus i 1995, hvorfra hun fik direkte ansættelse på Den danske Ambassade i Warszawa. Efter fem år som handelsattaché vendte hun tilbage til sit fædreland og et arbejde som eksportrådgiver i Udenrigsministeriet. Her arbejdede hun især med små og mellemstore virksomheders internationalisering. Med tiden blev hendes trang til kunstneriske udfoldelser imidlertid så stor, at hun påbegyndte private kunststudier på Bjørn Ignatius Øckenholts Frederiksbergske Billedkunstskole, hvorefter hun med fuld energi sprang ud på den danske kunstscene. Hun blev hurtigt opdaget af den legendariske bogstavtyv Poul Pedersen, med hvem hun udviklede både et venskab og et samarbejde. Kit Kjølhedes kunstneriske arbejde kredser om sprog og betydning. Hun arbejder frit i mange medier – fra maleri over broderi til værker i det offentlige rum. Hun har blandt andet lavet flere store værker på Byens Hegn/Metroselskabet. De senere år har hun haft særligt fokus på komplimenter og positivitet og afholder også workshops om betydningen af, hvordan vi taler sammen og anerkender hinanden, ikke mindst på arbejdspladsen.

Annonce

Forpagter hovedgård

Sidst i 2018 tog Kit Kjølhedes liv endnu en drejning, idet hun sammen med sin ægtefælle Claus Krüger sagde ja til at forpagte en stor hovedgård fra 1827, der hører under Gisselfeld Kloster – og dermed blev bylivet skiftet ud med fasaner, dådyr og egen sø i den parklignende have.

På Hesede Hovedgård slog de i marts dørene op for kunst & kreativitet, møder & mennesker, mad & vin – en kombination, hvor Kit Kjølhedes kommercielle baggrund og kunstneriske talenter kan foldes ud til glæde for både hende selv og alle, der lægger vejen forbi.

Kit Kjølhede fejrer sin fødselsdag under private former på Hesede Hovedgård.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce