x
Annonce
Erhverv

Kunstig intelligens kan gøre vindenergi billigere

Allan M. Larsen (t.h.) har et klart budskab til de store danske vindmølleproducenter, Siemens Gamesa og Vestas: - Vindmøller er en primær drivkraft i den grønne omstilling, og jeg er overbevist om, at producenterne ville kunne øge salget af vindmøller betragteligt, hvis de åbnede for mere ekstern anvendelse af møllernes datastrømme. Foto: Jørgen Høg
Fra havnen i Vejle viser Vertikal AI vejen frem for dansk udviklet software og indsigt i kommerciel udnyttelse af kunstig intelligens.

VEJLE: I Kina er de langt fremme. Det samme gælder USA.

Derfor har den danske EU-kommissær Margrethe Vestager blæst til angreb: Vi skal i Europa blive langt skarpere på at udnytte kunstig intelligens i den europæiske industri.

Det er de enige i på havnen i Vejle.

Her bor virksomheden Vertikal AI, som udvikler kunstig intelligens til at holde øje med sundhedstilstanden i vindmøller. Avanceret overvågning af slitage på vindmøller kan nemlig opdage dyre skader, inden de sker.

I sidste ende kan det betyde billigere strøm og dermed en accelereret omstilling til bæredygtig energi.

- Vi er en tech-startup i stil med virksomheder, man hører om fra Silicon Valley. Bortset fra at vi bor i Vejle. Vi udvikler et avanceret digitalt produkt, som vil være klar til markedet inden for et par år. Vores produkt handler om at øge vindmøllers driftseffektivitet ved, at vi automatisk opfanger skader i den komplekse datastrøm fra sensorerne i vindmøllerne. Dette kan give enorme besparelser på drift og vedligehold og bidrage betragteligt til den grønne omstilling, påpeger Allan Larsen, medstifter og administrerende direktør, Vertikal AI.

Annonce

Konstant overvågning

Virksomheden er et konkret eksempel på, hvordan kunstig intelligens rent praktisk kan bruges og bidrage til nyttige formål i samfundet og erhvervslivet.

- Vi anvender software sammen med kunstig intelligens til at hjælpe vindmølleoperatøren med at tolke på alle de signaler, vindmøllen udsender. Man kan betegne en moderne vindmølle som en kæmpestor IoT-enhed, hvor vi via nettet er i stand til at følge alle dens enheder og dens helbredstilstand, forklarer Allan Larsen.

I dag scanner og analyserer ingeniører signaler fra vindmøllens vigtigste enheder for tusindvis af vindmøller, men det er naturligvis svært at holde styr på alle disse målinger i en travl hverdag og at skille de falske alarmer fra de ægte. I lægeverdenen svarer det til, at en patient fik taget et røntgenbillede hver dag og havde en dedikeret læge ansat til at identificere små ændringer, der opstår over tid.

- Man kan sige, de forsøger at finde en nål i en høstak i stormvejr. Kunstig intelligens er løsningen, for den kan hjælpe os med at skabe orden og overblik i enorme mængder data, pointerer Allan Larsen.

Danske styrkepositioner

Danske vindmølleproducenter sidder allerede i dag på en global styrkeposition, men dansk industri er også førende på verdensmarkedet inden for industrielle sensorsystemer for eksempel via virksomheder som SCADA international og Brüel & Kjær.

- EU kunne, med Margrethe Vestager i spidsen, være med til at skabe sikre og fair rammer for en fælles udnyttelse af den viden, der allerede er til stede. EU er allerede i dag førende på brug af software og kunstig intelligens til virksomheder, og hvis jeg forstår Margrethe Vestagers udmelding som et løfte om bedre rammevilkår og lettere adgang til risikovillig kapital, så er det yderst positivt, siger den administrerende direktør for Vertikal AI.

Vejle-virksomhedens behov for kapital de næste fem år løber op i to-cifrede millionbeløb i euro. Kapitalen skal bruges til at udvikle et banebrydende produkt og finansiere et stort sats på global vækst med afsæt i Danmark.

- Vi samarbejder allerede med flere globale energivirksomheder, men det er dog stadig hemmeligt, hvem disse virksomheder er. Det bliver offentliggjort på et senere tidspunkt, lyder det.

Allan Larsen har et klart budskab til de store danske vindmølleproducenter, Siemens Gamesa og Vestas:

- Vindmøller er en primær drivkraft i den grønne omstilling, og jeg er overbevist om, at producenterne ville kunne øge salget af vindmøller betragteligt, hvis de åbnede for mere ekstern anvendelse af møllernes datastrømme. Det er sådan nogle tiltag, der virkelig sætter gang i udviklingen af software og kunstig intelligens og derved nedbringer driftsomkostningerne.

Teknisk direktør Martin Bach-Andersen (tv.) har etableret Vertikal AI i Vejle sammen med Allan M. Larsen, der er administrerende direktør. Foto: Jørgen Høg

EU’s digitale strategi

Det skal være nemmere og mere sikkert at bruge data og kunstig intelligens, og vi skal bruge begge dele meget mere i Europa.

Sådan lyder det i en ny digital strategi for Europa, som ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager for nylig præsenterede i Bruxelles. Dansk Industri opfordrer den danske regering til at følge trop.

- EU-landene skal være de bedste i verden til at bruge data og kunstig intelligens på en ansvarlig måde, der respekterer og passer på borgernes personlige oplysninger. Det kan blive en kæmpe fordel for danske og europæiske virksomheder, hvis vi griber det rigtigt an, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i DI.

EU-Kommissionen vil give borgerne kontrol over deres personlige oplysninger og virksomheder og myndigheder muligheder for at bruge de store mængder data, som digitaliseringen har skabt.

- Vi tror på, at en europæisk vej baseret på regler og værdier vil kunne give danske virksomheder en konkurrencefordel. At EU-digitalisering bliver synonymt med ansvarlighed og tillid. Vi er i Danmark gået foran og er ved at etablere en mærkningsordning for virksomheder, der anvender data ansvarligt, forklarer Lars Frelle-Petersen.

EU-landene skal være de bedste i verden til at bruge data og kunstig intelligens på en ansvarlig måde, der respekterer og passer på borgernes personlige oplysninger. Det kan blive en kæmpe fordel for danske og europæiske virksomheder, hvis vi griber det rigtigt an, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i DI. Foto: Agnete Schlichtskrull

Digitale grusgrave

EU halter efter både USA og Kina i forhold til at skaffe adgang til data og anvende den. Med den nye europæiske strategi vil Kommissionen gennem lovgivning, investeringer og bedre it-kompetencer fremme europæiske virksomheders adgang til mere data og klare regler for at anvende kunstig intelligens.

- Alle virksomheder, fra grusgrave til advokatvirksomheder, er på vej til at blive digitale, og derfor bliver adgang til data vigtig. Uden data, ingen digitalisering. Her kan EU sikre, at vores virksomheder har sikkerhed for forsyninger. Men det kræver, at vi får skabt et system, hvor det er en god forretning at dele data, siger Lars Frelle-Petersen og tilføjer:

- Derfor er det også vigtigt, at den danske regering får sat digitalisering højere op på dagsordenen og kommer med en samlet strategi for digitalisering herhjemme.

Vertikal AI

Dansk startupvirksomhed etableret i 2018.

Grundlagt af ingeniørerne Allan Møller Larsen og Martin Bach-Andersen, begge med en fortid i den danske vindmølleindustri.

Virksomheden med aktuelt seks ansatte har modtaget støtte fra private investorer, Innovationsfonden, Vækstfonden og EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce