Annonce
Ulfborg/Vemb

Jubilæumsfaner blafrer i vinden: Teatergruppe runder skarpt hjørne

Adriana la Selva, Brasilien, svinger en af de røde faner til musikken i den visuelt superflotte "Ur-Nat"-forestilling. Foto: Morten Stricker
Teatergruppen Vindenes Bro, ledet af Iben Nagel Rasmussen, Odin Teatret, fylder 30 år. Det samme gør Teatret Om i Ringkøbing. I øjeblikket træner begge grupper i Kronhedens Lejrskole, og i næste uge lader de fanerne blafre ved "Ur-Nat"-festivalen i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kronhedens Lejrskole: - Altså, når vi optræder, er æggene pæne og runde - ikke sådan nogle pap-nogle med buler i, siger skuespiller ved Odin Teatret, Iben Nagel Rasmussen, mens en hvidklædt mand hæver et stort papmaché-æg mod himlen lige foran den plastichavestol, hun sidder på.

Herren i hvidt, der muligvis er en engel - i hvert fald er han "det gode" i forestillingen "Ur-Nat" - hedder Carlos Simioni, er brasilianer og en af de tre tilbageværende, oprindelige medlemmer af teatergruppen Vindenes Bro.

Lige i øjeblikket er der i alt 26 medlemmer af gruppen (heraf 22 skuespillere) fra Europa og Sydamerika samlet på Kronhedens Lejrskole, hvor de øver udendørs, når vejret er til det, eller maser sig sammen i festsalen, når det regner.

- Sikke heldige, vi er, siger Iben Nagel Rasmussen og misser med øjnene op mod himlen, hvorfra der kun er løsladt nogle få dryp, mens Dagbladets fotograf har været på knæ i græsset og har knipset løs.

Det er spektakulært at opleve Vindenes Bro udendørs i deres fantastiske kostumer. Forestillingen "Ur-Nat", der oprindeligt er en co-produktion fra 2009 med det Ringkøbing-baserede Teatret Om, er visuelt flot og samtidig smuk for ørerne - der bruges masser af trommelyd, både den japanske trommestil, Taiko, samt afro-brasilianske rytmer, og der synges og spilles blandt andet på saxofon, harmonika, trækbasun, tamburin og violin.

Violinspilleren er den konservatorie-uddannede, italienske Elena Floris, som Iben Nagel Rasmussen spøgefuldt kalder "min lille, musikalske engel".

Nogen engel ligner Elena nu ikke med sort læbestift og sværte i ansigtet, men det er hende, der med et smil oplyser journalisten om, at en del af musikken fra "Ur-Nat" er baseret på komponisten Igor Stravinskijs "Le Sacre du Printemps", som er en serie tableauer over et hedensk forårsritual. Lidt sådan kan man også godt opleve Ur-Nat, der både indeholder en djævel (altså det onde), en engel (det gode), æg, ravne, en sværd-svingende dæmon, en komisk figur - Spino (der grangiveligt ligner et stinkdyr) - en dansk visesanger og meget andet.

Ur-Nat er blevet spillet for et meget stort publikum i Columbia i 2010, for mindre publikum i Danmark og i forskellige versioner i Brasilien. Stykket er levende og ændrer sig hele tiden.

- Det blev opført første gang i Ringkøbing i 2009 i forbindelse med en af vores festivaler, fortæller Annemarie Waagepetersen, skuespiller ved Teatret Om og medlem af Vindenes Bro.

Både Teatret Om og Vindenes Bro kan feje 30 års jubilæum i år.

Annonce

Her kan du opleve Vindenes Bro

Hvis du vil opleve Vindenes Bro, må du i denne omgang køre et smut ud af Holstebro Kommune. Gruppen er nemlig samlet for at deltage i det Ringkøbing-baserede Teatret Om's festival "Ur-Nat" i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Under festivalen sker der meget andet end det, Vindenes Bro er med i. Se hele programmet på teatretom.dk

Vindenes Bro kan du se:

Tirsdag den 13. august i Videbæk

17.30-18.00 Teateroptrin i Anlægget.

19.30-20.15: "Stemmer i vinden", koncert med Vindenes Bro i Videbæk Kirke.

Onsdag den 14. august i Ringkøbing

18.30-19.15: "Stemmer i vinden", koncert med Vindenes Bro på græsplænen ved Alkjærskolen, Søibergsvej.

Fredag den 16. august i Ringkøbing

16.00-17.00: Jubilæumsfejring på Ringkøbing Torv med mange deltagere, heriblandt Vindenes Bro.

19.00-19.45: Ur-Nat forestilling med Vindenes Bro ved Ringkøbing Havn.

Lørdag 17. august i anlægget i Lem

17.00-18.30: Workshops for børn og voksne, hvor Vindenes Bro står for jonglør-workshop, maskemaling og stylter.

18.45-19.30: Ur-Nat forestilling med Vindens Bro.

Søndag den 18. august i Hvide Sande

12.00-12.45: Festlig parade med deltagelse af børn og internationale kunstnere. Rutestart ved foden af Troldbjerg - slut ved Café Gaflen.

13.00-13.45: Ur-Nat forestilling med Vindenes Bro på havnepladsen ved Café Gaflen.

Én samlet vindretning

En del af medlemmerne af Vindenes Bro var knap nok født, da de første skuespillere i gruppen lærte hinanden at kende under et seminar i 1989 på Odin Teatret, ledet af Iben Nagel Rasmussen. Her blev arbejdsgruppen "Vindenes Bro" stiftet. Medlemmerne var fra både Europa og Sydamerika, men det stod snart klart, at det var svært at samle gruppen ret tit.

- Skuespillerne fra Sydamerika fløj jo ikke lige over for at øve i ti dage, og derfor stiftede vi i 1999 gruppe nummer to, De Nye Vinde. De nægtede at hedde Baby Winds, ler Iben.

Derefter arbejdede Iben Nagel Rasmussen med to grupper parallelt. I 2009 slog hun kortvarigt - troede hun - de to grupper sammen i anledning af en festival.

- Jeg tænkte: "Det kommer garanteret aldrig til at gå", og så viste det sig, at de elskede hinanden, og at de aldrig mere ville arbejde i to separate grupper. Det gjorde jo så gruppen meget større og dobbelt så svær at bevæge rundt, fortæller Iben Nagel Rasmussen.

Så "vindene" er altså igen én stor gruppe. Siden 2015 har en lille forsamling af nye ansigter også fået lov til træne sammen med Vindenes Bro med henblik på at blive indlemmet i gruppen.

- Hej Mika, kan du ikke tage en pænere skjorte på?, råber Iben til den langlemmede, finske Mika Juusela, der straks springer af sted for at skifte sin hvide T-shirt.

- Signe på stylterne derovre er en ravn, når vi optræder. Helt i sort med ravnehoved, oplyser Iben Nagel Rasmussen og peger.

Det er godt at vide, for Signe Gravlund Thomsen ligner bestemt ikke en ravn med de flotte, gyldne "vinger", hun lige nu flasher nu oppe fra styltehøjde.

- Så du hans øjne? Vildt!, siger fotografen begejstret om argentinske Guillermo Angelelli, der er iklædt satyr-lodne ben, sko med plateausåler, en sort frakke - og kontaktlinser, der får hans øjne til at ligne dyreøjne.

Det andet store flagskib

Mens Sandra Pasini fra Teatret Om svinger med store parasoller med farvede stofstykker, colombianske Sofia Monsalve svinger med sværd, og danske Tippe Molsted svinger sin stemme, følger Iben Nagel Rasmussen, set-designer og kostumier Antonella Diana samt "praktiske gris" Pernille Abildgaard Ullmann opmærksomt med for at se, om der er noget, der skal ændres inden den første optræden den 13. august i forbindelse med Teatret Oms festival i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Journalisten mener også at have lagt mærke til noget.

Hvorfor siger de "lina, lina, lina" ind imellem?

- Åh, det er fordi et af vores oprindelige medlemmer, Lina Della Rocca, ikke er her endnu. Så de siger hendes navn de steder, hvor hun skulle være faldet ind, forklarer Iben Nagel Rasmussen.

Italienske Lina har en ægtemand, der er alvorligt syg, og derfor flyver hun først til Danmark på søndag.

Vindenes Bro optræder også med en koncert, "Stemmer i Vinden", som er gruppens andet store flagskib. Koncerten ledes af Elena Floris.

- Hun er fuldstændig uundværlig, mener Iben Nagel Rasmussen, der åbent erkender, at det med musikalske arrangementer ikke er hendes spidskompetence.

Koncerten er bygget op omkring sange, som Vindenes Bro allerede arbejdede med, da de mødtes for 30 år siden. På et tidspunkt kom musikeren Nikolaj de Fine Licht ind og hjalp med arrangementer, hvor skuespillerne synger trestemmigt. Nu har Elena Floris så overtaget.

Vindene mødes næste gang ti dage før Holstebro Festuge 2020, hvor de blandt andet optræder med en ny indendørs forestilling, "Freaks", udarbejdet med fokus på lyssætning sammen med Antonella Diana, på Slagteriet i Holstebro.

Et af de oprindelige medlemmer af Vindenes Bro - sådan næste da, på nær et år - argentinske Guillermo Angelelli, har fundet de spcielle kontaktlinser frem. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bør være den gode gæst

Via de lokale landboforeninger er en række landmænd i clinch med energinet.dk, som er navnet på den instans, der står bag nedgravningen af det store elkabel fra den nye transformatorstation i Klinkby frem til Idomlund. Et kabel, der skal transportere strømmen fra vindmølleområdet Vesterhav Nord videre til elnettet. Ja, kablet er stort set lagt ned. Transformatorstationen er stort set klar. Det eneste, der mangler, er strømmen, og det er lige i øjeblikket meget uvist, hvornår den kommer - hvis den kommer. I hvert tilfælde er der stadig storm omkring projektet, og der er ingen dato på, hvornår det ligger fast, at der også bliver sat kysnære møller op her. Kystbefolkningen ser dem gerne skubbet ud på det nye vindmølleområde Thor, der ligger langt fra land. Imens strides landmændene så med energinet.dk. Ikke om de erstatninger, de skal have, for at der bliver gravet på deres mark, og at der bliver lagt et kabel ned. Disse erstatninger er til at finde ud af. Men det er det såkaldte "gæsteprincip". Landmændene mener, at energinet.dk er gæster på landmandens jord, og hvis han får brug for at udvide eller lægge om, så kablet er i vejen, så skal gæsten naturligvis flytte det., Men det mener energinet.dk ikke. Her slår man fast, at det er landmandens problem at flytte kablet, hvis det skulle blive nødvendigt. Og da det koster 20 millioner kroner at flytte én kilometer kabel, så siger det sig selv, at det vil landmanden aldrig kunne finansiere. Dermed mener landmændene, de er stavnsbundne i fremtiden. Er de så det? Man kan sige, at de fleste jo nok udmærket ved i dag, om der er mulighed for, at de skal bygge hen over noget jord, der ligger 100 meter fra ejendommen. Men ved man det, når man taler 20 år ud i fremtiden? Nej, det gør man ikke, så derfor er det korrekt, at man binder en landmand på arme og ben, hvis man lægger et kabel, som han ikke har mulighed for at flytte, hvis det viser sig, det er nødvendigt for driften af hans ejendom. Vil det ske ret tit? Sandsynligvis ikke, men bare for én landmand langs det 35 kilometer lange kabel kan det være katastrofalt. Derfor bør energinet.dk være den gode gæst, at hvis det sjældne skulle ske, at et kabel nødvendigvis må flyttes, så er energinet.dk også klar til at betale for selv at flytte kablet.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

112

Videoovervågning skal fælde tøjtyve

Annonce