Annonce
Kultur

I to måneder står 16 voldsramte mænd til skue i Kirkestræde

På hjemmebane havde Andreas Haubjerg hjælp fra mor, far og niece under mandagens opsætning. Billedernes 16 personlige fortællinger har tidligere stået på Islands Brygge. Foto: Morten Stricker
Hver tredje, der udsættes for fysisk vold i et parforhold, er en mand. Det vidste Andreas Haubjerg - og sikkert en masse andre - ikke. Sådan blev en corona-venlig udstilling til, som skal bryde et tabu.

Holstebro: Man kan sagtens være fotograf og alligevel have svært ved at genkende et billede.

Sådan havde Andreas Haubjerg det, da han første gang stødte på den statistik, der sagde, at hver tredje person, der udsættes for fysisk vold i et parforhold, er en mand.

- Jeg tænkte først, at det måtte være en fejl. Det passede ikke rigtigt med ens selvbillede, erkender han.

Annonce

Den gængse formodning passede bedre, når man betragtede Andreas Haubjerg og hans far mandag formiddag. Her slæbte de på stribevis af tunge jernrammer i råkoldt vejr, der kun forværres af blæst og småregn. Hårdtarbejdende og hårdføre. Ingen klynken. Se, det er rigtige mænd.

Men det er de 16 mænd, de slæber på, også.

16 mænd, der alle har været udsat for vold og med billede og tekst fortæller deres historier.

Deres fortællinger vil de kommende to måneder stå i trioler foran rådhuset i Holstebro. Budskabet må gerne vare endnu længere, håber Andreas Haubjerg.

Var det svært at få mændene til at stå frem? Nej, egentlig ikke, siger Andreas Haubjerg: - Det var tydeligt, at de havde behov for at fortælle deres historier. Min fordel var jo også, at jeg traf dem på et tidspunkt (på mandecentrene, red.), hvor de havde anerkendt deres problem og ikke følte sig skamfulde over dem. Foto: Morten Stricker

- Jeg kunne godt have lavet fortællingerne som en artikel, der blev bragt i en avis. Men jeg ville gerne have dem ud - ud i det demokratiske og offentlige rum, hvor det ikke koster nogen noget at se billederne. På den måde når budskabet længere ud, håber jeg, siger den 28-årige, som sidste år blev færdiguddannet som fotojournalist, og inden da gik på HTX i Holstebro. Han stammer fra Muldbjerg ved Spjald.

Skylden

Der er ingen historie, der er vigtigere end andre, men skal Andreas Haubjerg pege på én, vælger han Nicolais. Fordi de er jævnaldrende og på den måde ligner hinanden - og så alligevel slet ikke. Nicolai er nemlig beskyldt for vold, som førte til, at han mistede sin børn, job og siden var hjemløs i få måneder.

- Som han selv sagde: Hvordan modbeviser jeg psykisk vold?

- Mange af dem, jeg talte med, sagde også, at de ikke udelukkende er uskyldige i sagen. At de også bærer en del af skylden. Men alligevel er det dem, det er gået mest ud over. Det har været en enorm øjenåbner, siger Andreas Haubjerg.


Det er ikke kun i København, at det er et problem. Det er vigtigt for mig at fortælle for at bryde tabuet.

Andreas Haubjerg, fotojournalist.


Blandt de billeder, der nu har taget opstilling, er også et, der ikke er taget af ham, men alligevel taler sit tydelige sprog. På et danmarkskort har han plottet landets mandecentre ind. Der er et på Sjælland, et på Fyn og de resterende ligger i en boomerang fra Esbjerg og op langs den østlige side af Jylland.

Vestjylland er et gabende tomt hul.

Annonce

Tabuet

Én ting var, at Andreas Haubjerg blev overrasket over voldsstatistikken for mænd. Noget andet var dækningen. Blev der endelig lavet noget, var den voldsramte ofte anonymiseret.

Men det er vigtigt at få ansigt på, fordi det kan ske for alle, siger han.

- Jeg tænkte først, at jeg bare kunne dykke ned i et mandecenter, men det her sker jo alle steder og for alle typer. Det er ikke kun i København, at det er et problem. Det er vigtigt for mig at fortælle for at bryde tabuet.

- Det, flest spørger mig om, er, hvilken slags mænd der er voldsramte. Men det er ikke en bestemt slags. Det kan ramme alle. Også projektlederen med to biler.

Voldsramte mænd

Der findes mandecentre i seks by i Danmark: Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og København.

Mandecentret skriver følgende om mænd og vold: Statens Institut for Folkesundhed skønner, at 19.000 mænd i Danmark årligt er udsat for fysisk partnervold. Det er hver tredje af de 57.000 danskere, som hvert år udsættes for fysisk vold i et parforhold. Samtidig skønnes det, at den psykiske vold er dobbelt så udbredt.

Det er ikke nødvendigvis den fysiske vold, som har de alvorligste konsekvenser. Psykisk vold kan være lige så skadelig og have stor betydning for ens psykiske sundhed og livskvalitet. Noget af det, der rammer mændene i Mandecentret hårdest, er, når den tidligere partner forhindrer dem i at have kontakt med deres børn.

Mange af de mænd, der udsættes for vold, oplever symptomer som tankemylder, hovedpine, nervøsitet, hjertebanken, smerter i kroppen, søvnbesvær, mareridt og koncentrationsbesvær.

Det har været vigtigt for Andreas Haubjerg ikke at tage parti, men at vise en side af samfundet, som hidtil ikke har været belyst. Foto: Morten Stricker
Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Kultur

Sidst var der udsolgt: Rockband spiller igen i kirke

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce