Annonce
Erhverv

Hornvarefabrikken sagde farvel – og på gensyn

Direktør Peder Frølund Buch og kollegerne hos Hornvarefabrikken var på Formland-messen i Herning for at vise kollektionen af brugskunst og smykker frem. Nu begynder en kreativ proces med udvikling af nye varer. Foto: Thomas Maxe
Designvirksomheden trækker stikket ud efter Formland-messen i Herning for at få tid til at udvikle ny kollektion og nye unika-smykker.

HERNING/BØVLINGBJERG: ”Hvad skeer der?” står der på væggen på messestanden.

Jo, humoren fejler ikke noget, for skeer er netop en af de største salgsmæssige succeser for Hornvarefabrikken, som fremstiller både skeer til daglig brug, brugskunst og smykker, alt sammen varer, der er mere eller mindre håndlavet af dyrehorn.

På Formland i MCH Messecenter Herning er skeerne da også præsenteret flot. Det sker side om side med en kollektion af smykker, som lige nu udgør cirka halvdelen af omsætningen – en balance, som er ved at tippe til fordel for smykkerne, som vokser i popularitet.

- Det er lidt spøjst med Formland, for vi er her faktisk mest for at informere kunderne om, at vi ikke kommer igen næste år. Vi har brug for at trække stikket i en periode, hvor vi ikke skal deltage i messer. Så kan vi koncentrere os fuldt ud om at udvikle en ny og spændende kollektion, siger Peder Frølund Buch, som sammen med sin hustru Sara Brunn Buch driver Hornvarefabrikken.

Annonce

Formland-messen

Formland har siden 1984 samlet fagfolk med interesse for interiør og design i MCH Messecenter Herning.

Messen afvikles to gange om året, begge gange med cirka 12.000 besøgende.

Analyser fra messen viser, at ni ud af ti af de besøgende er indkøbere, og næsten 100 procent af udstillerne er kommet hjem fra messen med nye ordrer i tasken.

Et af de nye temaer på efterårsmessen har været et særligt fokus på bæredygtighed, for eksempel smykker fremstillet af genbrugsmaterialer og brugskunst fremstillet af materialer, der ellers ville være blevet smidt væk (som for eksempel horn fra slagtedyr).

Næste Formland-messe afvikles 30. januar–2. februar 2020.

Læs mere på www.formland.dk.

Uegnet til LEAN

Samtidig skal der ryddes lidt op i den eksisterende kollektion, og man vil også forsøge at optimere lidt på fremstillingsprocessen.

- Altså, en LEAN-konsulent ville nok synes, at det bare er noget med at stoppe et horn ind i den ene ende af en maskine, og så kommer der en ske ud af den anden ende. Men sådan er det altså ikke, siger Peder Frølund Buch og griner.

- Det er jo et naturmateriale, så der er rigtig meget, der skal laves og rettes til i hånden, forklarer han.

Hornvarefabrikken vil dog ikke forsvinde helt fra jordens overflade. Tværtimod, så er der godt gang i butikken både hjemme i Bøvlingbjerg og i Aarhus. Og butikkerne kan vente spændende nyheder.

- Det, du ser her på Formland, er varepartier, som vi sælger engros. Et af vores nye tiltag bliver, at vi vil lancere nye smykker, som kun kan købes i butikkerne – altså unika-smykker. Det giver blandt andet mulighed for at kombinere mere med sølv og også udvikle nogle lidt dyrere smykker, fortæller Peder Frølund Buch.

Elastik gav ideen

Men hvordan skal de gode ideer til den nye kollektion så komme? Ja, den kreative proces er ofte lidt af et mysterium, men på Formland er alligevel udstillet et godt eksempel.

- De her smykker har Sara designet. Det kom helt tilfældigt, fordi hun åbnede en skuffe, og så lå der nogle elastikker nede i skuffen, som var krøllet sammen på en speciel måde. Den form kunne godt blive til et horn-smykke, og så lavede hun dem, siger han og viser den flotte halskæde frem.

Hornvarefabrikken håber at have den nye kollektion klar i sommeren 2020. I mellemtiden fortsætter produktionen af de ordrer, som kommer ind, og der er uændret åbent for salg både i butikkerne og på www.hornvarefabrikken.dk.

En krøllet elastik i en skuffe gav Hornvarefabrikken ideen til dette fine smykke. Det er lavet af slagtedyrs horn, som ellers bare ville være blevet smidt ud, så smykket er både pænt og bæredygtigt. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce