Annonce
Holstebro

Historien bag billederne: Det er ikke særlig kønt, og det lugter

I tusindvis bliver minkene dumpet i gravene. Lagt på kalk og stampet sammen af en gravko. Foto: Morten Stricker
Billederne af mink-gravene i Nr. Felding er gået verden rundt. Manden bag dem er Dagbladets Morten Stricker, der gerne ville have gjort meget anderledes. Og så alligevel ikke.

Holstebro: Det er måske ikke de mest velkomponerede billeder.

Det erkender pressefotograf Morten Stricker gerne.

- Men det er dokumentation. Lige dér er vi ekstra relevante, fordi vi viser, hvad der sker lige nu og her - også det der er grimt og ubehageligt. Og det var ikke særlig kønt, og det lugtede af råddenskab. Der, hvor jeg var tættest på, var jeg nødt til at holde vejret, fortæller han.

Annonce

Sammen med journalist Jens Kirk Pedersen var han den første - og hidtil eneste - der har fået adgang til mink-massegravene ved Nr. Felding.

- En del af jobbet er også held. Vores held var, at der er mange forskellige myndigheder involveret derude, og dem, som vi spurgte om tilladelse, havde ikke noget problem med, at vi kom ind, fortæller Morten Strciker.

- Andre havde nok sagt nej.

Vidste man ikke bedre, kunne man foranlediges til at tro, at området ved Nr. Felding var omdannet til en øvelsesplads for biologisk krigsførsel. Foto: Morten Stricker

Billederne er siden gået verden rundt.

The New York Times har publiceret dem. Det samme har Guardian, BBC og en lang række andre nyhedsmedier. Reuters, det store internationale nyhedsbureau, valgte et af billederne som redaktørens valg som et af dagens vigtigste.

- Sammen med et billede af Joe Biden og optøjer i parlamentet i Armenien blev et af billederne betragte som det vigtigste på dagen. Det er fra Nr. Felding. Det er ret vildt. Det er også vanskeligt ikke at blive glad, når man opdager det. Selvfølgelig betyder det noget, siger Morten Stricker.

I et hul i jorden

Da han i mandags gik rundt mellem mænd i plastikdragter, døde mink, gravkøer og kalkskyer, vidste han godt, at det på mange måder også var et stykke historie, han gik rundt i.

Alle lastbiler bliver desinficeret efter at have været på pladsen. Foto: Morten Stricker

- Det er en industri, der går ned, og som for manges vedkommende ender i et hul i jorden i Nr. Felding. Specielt i vores område fylder erhvervet meget, så det er naturligvis også følsomt. Det skal man have respekt for, siger Morten Stricker.

Når han ser på billederne i dag, så er der masser af ting, han gerne ville gøre om.

Tusindvis af mink - mange i forrådnelse - bliver gemt væk under tykke lag af jord og dermed forsvinder også et helt erhverv. Foto: Morten Stricker

- Men der var et vist tidspres. Vi vidste ikke, hvor lang tid vi kunne få lov til at blive, så jeg kunne ikke gå og vente og vente på det helt rigtige motiv. Smittefaren gjorde også, at jeg ikke kunne komme så tæt på, som jeg egentlig gerne ville. Jeg skulle jo også gerne kunne arbejde dagen efter, fortæller Morten Stricker.

- Men det er omvendt også billedernes styrke, at de er lavet under de forhold, som de er.

Når du skal vælge dine bedste billeder fra år 2020, er billederne så blandt dem?

- Bestemt. De har det historiske over sig.

Morten Stricker er 43 år og har været ansat på Dagbladet i Holstebro i 19 år.

- Smittefaren gjorde også, at jeg ikke kunne komme så tæt på, som jeg egentlig gerne ville. Jeg skulle jo også gerne kunne arbejde dagen efter, fortæller Morten Stricker. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Udvider kapacitet: To testcentre bliver til tre på mandag

Annonce