Annonce
Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Siden september har det kostet at klip i kørekortet, hvis du bliver snuppet for at bruge håndholdt udstyr bag rattet. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Politiet har været flittige med "saksen", siden straffen for at bruge håndholdt teleudstyr bag rattet blev skærpet i september sidste år.

Straf: Du ved godt, du ikke må, men det kribler i fingrene, når Iphonen vibrerer og lyser op som tegn på, at der er tikket en besked ind, eller at en ven har delt en sjov video på Facebook.

I perioden fra den 10. september 2019 til den 15. januar 2020 har næsten 7000 bilister betalt en høj pris, fordi de ikke kunne modstå fristelsen til at tjekke mobilen eller bruge andet håndholdt udstyr bag rattet. I september blev straffen skærpet, så man ikke længere slipper med en bøde på 1500 kroner og en afgift på 500 kroner til Offerfonden, men også må betale med et klip i kørekortet.

På landsplan er 6814 bilister således blevet taget på fersk gerning og har fået et klip i kortet for at flytte opmærksomheden fra kørslen til eksempelvis mobil, Ipad, computer eller smartwatch . Det viser tal fra Rigspolitiet. Til sammenligning blev 22.500 personer ifølge tv2.dk sigtet for at bruge håndholdt mobil i trafikken sidste år.

Rigspolitiet oplyser, at politiet i perioden fra september til januar har standset og kontrolleret 7204 køretøjer under kontroller, der er målrettet uopmærksomhed. Det er under disse kontroller, at en del af de 6814 bilister har fået et klip i kørekortet, men ifølge Rigspolitiet er der også blevet givet et stort antal klip i forbindelse med andre kontroller eller på initiativ af enkelte betjente, der har været på almindelig patrulje.

Annonce

Ekstremt farligt

Det kommer ikke bag på Rådet for Sikker Trafik, at tallene ser ud, som de gør.

- Det er ikke overraskende, at man kan tage så mange derude, for vi ved, at der er ekstremt mange bilister, der enten kigger på deres mobil under kørsel engang imellem, eller altid bruger den bag rattet. Det er ekstremt farligt, siger pressekonsulent Jeppe Gudmandsen.

Ifølge en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Rådet for Sikker Trafik indrømmer 34 procent af danskerne, at de nogle gange kommer til at bruge deres mobil håndholdt, mens de kører bil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce