Annonce
Holstebro

Fra monster til ufarlig på tre generationer

Moriceau var støt over en debat, hvor han så hensynet til biodiversiteten sat højere end sandheden, og derfor besluttede han sig for at undersøge sagen. I hvilket omfang er mennesker blevet dræbt af ulve i Frankrig? Hvad siger historien? Arkivfoto.

Stor undersøgelse dokumenterer, at ulve fra det 15. til det 20. århundrede dræbte mindst 5379 mennesker i Frankrig. Godt halvdelen blev dræbt af ulve med rabies, resten blev dræbt af sunde og raske ulve

Frankrig: Da ulven efter et hundrede års fravær i 1992 begyndte at genindvandre til Frankrig, blev debatten hurtigt lige så betændt, som den nu er i Danmark. Frankrig havde igennem århundreder haft en af Europas største ulvebestande, og menneskeædende ulve havde ført til en opfattelse af ulven som menneskets værste fjende. Nu var det alt sammen glemt. Den genindvandrede ulv blev betragtet som et positivt bidrag til den franske natur, og når landmænd og folk i tyndt befolkede områder klagede, blev de afvist af biologerne. Ulven var et rovdyr med en vigtig funktion i toppen af fødekæden. Der var kun to mulige positioner: Enten var man for, eller også var man imod ulven, og kendsgerninger blev sekundære.

Det fik den fremtrædende franske historiker Jean-Marc Moriceau på banen. Han har specialiseret sig i landbohistorie, og han undrede sig over det totale skift i synet på ulven. Hvordan kunne det gå til, at man i løbet af to-tre generationer havde fået den opfattelse, at ulve ikke var farlige for mennesker?

Jean-Marc Moriceau konstaterede, at moderne biologer ud fra egne studier kunne bekræfte, at ulve ikke angriber mennesker, hvilket ifølge ham førte til den populære anskuelse, at ulve aldrig har angrebet mennesker, med mindre de var angrebet af rabies.

Moriceau var støt over en debat, hvor han så hensynet til biodiversiteten sat højere end sandheden, og derfor besluttede han sig for at undersøge sagen. I hvilket omfang er mennesker blevet dræbt af ulve i Frankrig? Hvad siger historien?

I slutningen af 2017 anslog man, at der var 52 ulveflokke og 360 ulve i Frankrig. Den franske regering har i år tilladt nedskydning af 40 ulve.

Kun hovedet tilbage

Fra 2003 til 2007 undersøgte Jean-Marc Moriceau en lang række skriftlige kilder, hvoraf de ældste gik tilbage til 1400-tallet. Han undersøgte rets-rapporter, indberetninger fra kongens intendanter, litteratur og kirkebøger, og især de sidste rummede et væld af informationer. Opgaven var dog alt for stor for en enkelt mand, og Moriceau trak derfor på slægtsforskere over hele Frankrig, som han fik til at gennemgå kirkebøgerne og finde de mange beretninger om ulveangreb.

De kunne se ud som følgende:

Laines-aux-Bois (Aube): Den 29. juli i år 1732 begravedes på kirkegården hovedet, en arm og et ben af Jeanne Lhermitte, datter af Edme og Jeanne Phillippon, 9 år gammel. Resten af kroppen blev klokken otte om aftenen i går ædt af en menneskeædende ulv.

Primarette (Isère): Den 9. juni 1709 blev Madeleine Petit, 12 år, begravet i overværelse af Ferréol Péon og Benoît Poizat. Den nævnte pige var blevet ædt af en ulv, og man havde ikke fundet andet end hovedet, som jeg begravede.

La Chapelle-Thècle (Saône-et-Loire), 8. oktober 1749: Marie, cirka 7 år, datter af Jacques Prudent og hans første hustru, Tiennette Maroyer, blev udenfor sin dør angrebet af en ulv og fortæret på en mark. Kun hendes hoved, en arm og hendes mave blev fundet. Disse sørgelige rester blev den følgende dag, den 5. oktober, begravet på kirkegården foran hele menigheden, som var samlet til søndagsmesse.

Annonce

Fantasifulde film

Ulvene opførte sig vidt forskelligt, alt efter om der var tale om raske ulve eller ulve med rabies, og det lykkedes Moriceau at adskille de to typer angreb og besvare en lang række spørgsmål. Angrebene beskrives således med dato og sted, offerets alder, køn og sociale status, naturgivne forhold, hvordan angrebet fandt sted, hvor meget der blev ædt af offeret og meget, meget mere.

Undersøgelsen blev i 2007 offentliggjort i bogen "Histoire du méchant loup, 3000 attaques sur l'homme en France (XVe-XXe siècle)". Moriceau opgør her, at 3058 mennesker fra det 15. til det 20. århundrede blev dræbt af ulve i Frankrig. 1857 mennesker blev dræbt af sunde og raske ulve (prædatoriske ulve), mens 1201 mennesker blev dræbt af ulve med rabies. Han fremlægger ikke blot resultatet af sine undersøgelser, men fortæller også i detaljer om sine arbejdsmetoder, så alle kan kigge ham i kortene.

Bogen er et digert værk på 632 sider, og efter to udgaver i 2007, fortsatte debatten i internetfora, hvor mange nok havde forstand på ulve, men ikke på historiske studier. Moriceau måtte derfor gennemgå nogle af sine gamle undersøgelser endnu en gang, og det førte ikke til en reduktion i antallet, men det modsatte. I en ny udgave af bogen fra 2008 opgør Moriceau det samlede antal ofre for ulveangreb til 3272.

I 2008 fulgt han også op med et studie af "Uhyret fra Gévaudan", som er den bedst kendte af Frankrigs menneskeædende ulve. Fra 1764 til 1767 blev 114 mennesker i den fattige region dræbt af ulve, hvilket senere har givet anledning til flere fantasifuld film og bøger.

Annonce

Mangler viden

I 2010 påviste den franske sociolog Antoine Doré, at tallet slet ikke var dækkende, hvorefter Jean-Marc Moriceau foretog en helt ny opgørelse og nåede frem til, at 5379 mennesker i løbet af de 500 år var blevet dræbt af ulve. Heraf var 2566 dræbt af prædatoriske ulve, mens 2813 var blevet dræbt af ulve med rabies.

I den periode, som undersøgelsen omfatter, har sunde og raske ulve altså i gennemsnit dræbt fem mennesker om året i Frankrig, men der er meget store udsving. Det sidste rapporterede angreb på et menneske fandt sted i 1918, og den sidste præmie for at dræbe en ulv, som havde angrebet mennesker, blev udbetalt i 1896.

Jean-Marc Moriceaus undersøgelse af ulves farlighed overfor mennesker er den første af sin slags, og selv mener han, at der er behov for tilsvarende undersøgelser i andre lande.

"Hvordan kan man vurdere ulveangreb i et område, hvis man ikke har gjort sig den ulejlighed at undersøge omfanget via de primære kilder og har studeret dødsattester og rapporter," spørger han og henviser til den norske forsker John D. C. Linell, som i 2002 ridsede problemet op: Da der ikke findes viden, har interessegrupper fået lov til at fylde det opståede vakuum med billeder af ulven enten som et harmløst og gudeagtigt dyr eller også som et vildt blodtørstigt udyr, og imellem de to yderpunkter har det ikke været muligt at føre en oplyst debat, lyder Linells konklusion.

Annonce
Holstebro

Købmand har sat omstridt skilt op - søndag viste skiltet igen sin berettigelse: - Vi har aldrig været så hårdt ramt, som vi er lige for tiden

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Trods løfter om forbedringer fortsætter lægebils-kaos: Lægebilerne i Holstebro og Lemvig har stået stille i mere end 1500 timer

Struer For abonnenter

Advokatfuldmægtig går videre med langvarig vindmøllesag: - Det gør jeg, fordi et par menneskeskæbner er blevet fanget i det her og påført nogle enorme udgifter

Holstebro

28-årig taget i at stjæle Pokémon-kort for godt 9000 kroner: Nu skal han i fængsel

Leder For abonnenter

Der skal stilles spørgsmål - lige til vi får de fuldstændige svar

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Navne For abonnenter

'Medbring gerne egen madkurv,' lyder det i dødsannoncen - og det siger alt om den højtelskede Kent Wamberg Hansen

Navne For abonnenter

Liv Marit så et foto i en dansk avis, og så var både hun og fiskerhytten solgt - 25 år senere er hun også præst på Jegindø

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Holstebro

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Holstebro For abonnenter

Gamle dages mesterlære er tilbage - Lucas bliver en af de første: - Det er fedt, at jeg kan komme ud og lave noget, så jeg ikke skal sidde stille hele tiden

Sport For abonnenter

Sara takker af for nu og giver stolt faklen videre til Johanne

Sport

Juliane blev Danmarks bedste i militærets fineste sportsgren og slog samtidig to danmarksrekorder

Annonce