Annonce
Erhverv

Forbipasserende spærrede øjnene op: Her bygger de et hus uden murer- og tømrersjak - 3D-printeren gør arbejdet

Her er den så - 3D printeren, der måler 7,5 meter i højden og 10-12 meter i bredden. Den spytter beton ud -  og sparer både tid og penge i forhold til den traditionelle måde at bygge et hus på, hvor betonsjak, murer, tømrer, elektriker og vvs'er afløser hinanden. Foto: Morten Stricker
Fredag ankom en helt særlig printer til slagterigrunden. Den spytter beton ud til et hus, der skal stå færdigt allerede om tre uger.

Holstebro: Dets mage findes ikke nogen steder i Holstebro - og prototypen har kun lov til at stå her midlertidigt på slagterigrunden.

Holstebros første 3D-printede hus, der optager blot 37 kvadratmeter på grunden - et såkaldt "tiny house"; altså et hus, der er utroligt lille i forhold til de boliger, vi har været vant til i vores del af verden, og hvor alle vigtige funktioner i et hjem er rykket ind på mindre plads, mens det overflødige plads skæres fra.


Annonce

Jeg tror på, at vi kan bygge bedre, billigere og grønnere, og så er vi ikke begrænset af firkantede byggeelementer - mursten og betonelementer. Vi kan lave runde og organiske former, og det koster ikke mere for en 3D-printer at lave en lige væg end en rund væg. Så vi kan lave noget mere spændende arkitektur, så det ikke bliver skotøjsæsker.

Mikkel Brich, stifter og direktør, 3DCP


Holstebro Kommune stiller grunden gratis til rådighed for Holstebro-firmaet 3DCP Aps, der i tæt samarbejde med Cobod opfører prototypen over de næste tre uger.

Hvorfor er kommunen gået ind i det?

- Fordi vi meget gerne vil medvirke til at lokale erhvervsvirksomheder får ny viden om hvordan man bygger i fremtiden, men også fordi vi gerne vil have 3D-printede huse i Holstebro, siger planchef Thomas Leerberg og peger på, at der er en efterspørgsel på "tiny houses".

- Det er lidt en trend, at nogen gerne vil bo i mindre boliger, fordi det er mere bæredygtigt end end store boliger, der kræver rigtig meget areal. Men tiny houses er også interessant i forhold til et politisk ønske om en fortætning i midtbyen. Men den nye teknologi kan vi få flere folk ind og på det samme areal. Så det er meget spændende, synes Thomas Leerberg.

3D printeren placeres på fire betonklodser - her bakses den ene af dem på plads med milimeter-præcision. Foto: Morten Stricker

Smelter sammen

Printeren ankom til Slagteriet fredag og ligner alt andet end det, der står i printerrummet på jobbet - snarere en kæmpe-antenne - og som en gruppe svedglinsende mænd i neongrønne vester bakser med at få placeret på fire store beton-fødder i den stegende middagssol. I weekenden begynder printeren at spytte beton ud i pølser, som bygger ovenpå og ovenpå.

- Vi har forsøgt at automatisere en proces, som ellers har været manual, og som ikke har udviklet sig i produktivitet i mange, mange år, siger Jakob Jørgensen, der er teknisk chef hos Cobod, der var den første i Europa til at bygge et 3D printet hus i 2017.

Teknologien sparer tid og penge, fordi flere arbejdsprocesser kan smeltes sammen, forklarer han:

- Normalt vil du have et betonsjak, der kommer og afsløses af et murersjak. Så kommer der nogle tømrere, nogle elektrikere og nogle vvs'ere... - og de kommer allesammen forskudt og har det med at spænde ben for hinanden og lave fejl, som hinanden skal rette op på. Når vi bygger sådan her, har vi mulighed for at lade alle processer smelte sammen, så vi kan have en elektriker og en vvs'er, der går og ordner ledninger og rør samtidig med at råhuset bliver opført, og ære en hel masse rpodarbejder af ,

Annonce

Bedre - billigere - grønnere

Flere forbipasserende stopper op, spørger nysgerrigt og spærrer så øjnene op. "En maskine, der bygger et hus. Spændende", konstaterer de. Også 3F har en udsendt på stedet. Han skal lige lure, hvad teknologien kan - og kan gøre ved hans fag og medlemmerne.

Når pilotprojektet overhovedet lader sig gøre, skyldes det økonomisk opbakning fra en række lokale virksomheder - og den cand.mag.jur.-uddannede Mikkel Brich, der stiftede 3DCP for kun syv måneder siden med den målsætning at specialisere sig som totalentreprenør indenfor 3D print.

- Jeg tror på, at vi kan bygge bedre, billigere og grønnere, og så er vi ikke begrænset af firkantede byggeelementer - mursten og betonelementer. Vi kan lave runde og organiske former, og det koster ikke mere for en 3D-printer at lave en lige væg end en rund væg. Så vi kan lave noget mere spændede arkitektur, så det ikke bliver skotøjsæsker, siger direktør Mikkel Brich.

Prototypen bliver stående på slagterigrunden indtil april 2022, hvor opførelsen af almennyttige ungdoms- og familieboliger på byggefeltet påbegyndes. Borgere er velkomne til at kigge forbi og følge printprocessen. Holstebro Kommune forventer, at de første permanente 3D-printede boliger bliver studieboliger, som opføres i en ny bydel på Slagteriet.

Annonce
Holstebro

Ejer melder sig klar til at genopbygge kro - og kommer med appel til nysgerrige sjæle

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Voldsomt snevejr lammer trafikken: - Skal du ikke noget meget vigtigt, så bliv hjemme

Erhverv For abonnenter

50 procent af medarbejderne blev fyret: Halvandet år efter er det ualmindeligt svært at få nye folk

Holstebro

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Men hvem skal passe farmor?

Erhverv

Dykkerfamilie henter overskud på 58 millioner: På havets bund finder de 200 kilo dybvandsbombe

Erhverv

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kultur

Forslag til lokalplan klar: Frivillige håber på at begynde nybyggeri i efteråret 2022 - to år senere end planlagt

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

For seks år siden blev planerne om ny helårsbane sat i gang, men først har coronasmitte, og nu sneen udskudt indvielsen: - Det er lidt ligesom at blive slået hjem i ludo

Annonce