Annonce
Struer

Fødevarekontrollen erkender at have begået fejl på andeslagteriet i Struer

Direktøren på andeslagteriet i Struer, Hardy Eskildsen, ærgrer sig over, at Fødevarestyrelsen begik fejl under et kontrolbesøg 17. december. Kontrolrapporten er trukket tilbage, men han må stadigvæk leve med den massive, dårlige omtale, det medførte for slagteriet lige op til jul. Foto: Morten Stricker
Kontrolrapport, som blev lagt på nettet efter et kontrolbesøg 17. december, er trukket tilbage, og det samme gælder den indskærpelse, der fulgte med.

Struer: Fødevarestyrelsen har trukket en kontrolrapport tilbage og erkender, at der blev begået fejl, da andeslagteriet, Dan Duck, i Struer blandt andet blev beskyldt for dårlig håndhygiejne blandt medarbejderne under et kontrolbesøg på virksomheden 17. december.

Umiddelbart efter kontrolbesøget blev kontrolrapporten offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og direktøren på andeslagteriet, Hardy Eskildsen, hørte først om resultaterne af kontrollen, da han 20. december så en overskrift i Ekstra Bladet, som han bare slet ikke havde forventet:

"Her vasker de ikke hænder: Lort på danske juleænder"

Annonce

Det burde ikke være kommet så langt. Hvis fødevarekontrollen opdager, at der er noget galt, er det god skik, at et kontrolbesøg bliver afsluttet med et møde, hvor både kvalitetschefen på slagteriet og vores slagtemester er med, så vi kan få afklaret, hvad det drejer sig om. Det skete bare ikke 17. december. Vi hørte intet om, hvad de havde på blokken, før vi kunne læse om det i Ekstra Bladet. Det er bare ikke i orden.

Hardy Eskildsen, medejer og direktør, andeslagteriet Dan Duck, Struer

Indskærpelse en fejl

I kontrolrapporten får andeslagteriet en indskærpelse.

- Det indskærpes, at medarbejderne vasker hænder ved indgangen til produktionen efter endt pause, lyder det.

Efter endt pause kom cirka 20 medarbejdere ind i produktionen, og heraf vaskede kun lidt over halvdelen hænder, konstaterede fødevarekontrollens repræsentant på slagteriet under kontrolbesøget 17. december.

- Det havde på ingen måde hold i virkeligheden, bedyrede Hardy Eskildsen på både tv og i den øvrige dagspresse, da handlen med ferske juleænder var på sit højeste lige op til jul.

Fødevarekontrollen kunne måske nok konstatere, at det ikke var alle, der vaskede hænder, da de kom ind på selve slagtegangen.

- Men så havde de helt sikkert gjort det ved en af de andre håndvaske, de passerer på vejen ned fra kantinen. Vi fører selv kontrol med, at det sker, og opdager vi, at medarbejderne ikke vasker hænder, betyder det øjeblikkelig bortvisning, og at de mister deres job. Det er de fuldtændig klar over, forklarede Hardy Eskildsen.

Tvivlsomme konklusioner

Dette gjorde han så også Fødevarestyrelsen opmærksom på.

- Det burde ikke være kommet så langt. Hvis Fødevarekontrollen opdager, at der er noget galt, er det god skik, at et kontrolbesøg bliver afsluttet med et møde, hvor både kvalitetschefen på slagteriet og vores slagtemester er med, så vi kan få afklaret, hvad det drejer sig om. Det skete bare ikke 17. december. Vi hørte intet om, hvad de havde på blokken, før vi kunne læse om det i Ekstra Bladet. Det er bare ikke i orden, mener Hardy Eskildsen.

Fødevarestyrelsens kødkontrolchef, Rikke Aagaard har nu bekræftet, at kontrolrapporten, som blev offentliggjort efter fødevarekontrollens besøg på andeslagteriet i Struer 17. december, kom til at indeholde nogle tvivlsomme konklusioner.

- Det var oplysninger fra slagteriet, der fik os til at trække kontrolrapporten tilbage og dermed også den indskærpelse, der fulgte med, fortæller hun efter et møde med Hardy Eskildsen på andeslagteriet i Struer onsdag formiddag.

- De erkendte, at de havde begået en fejl, fortæller Hardy Eskildsen.

- Men den dårlige omtale har jo været der, konstaterer han.

- Det har da helt sikkert kostet os omsætning ude hos kunderne, og det må vi leve med, når vi skal ud og tegne nye kontrakter. Så det er trist, at fødevarekontrollen ikke var af en lidt højere standard. Men nu må vi se fremad, og jeg har fuld respekt for, at vi skal samarbejde med fødevarekontrollen om fødevaresikkerheden, når vi nu arbejder videre på at udvikle slagteriet, understreger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ros fra politiet: Folk holder afstand

Søndag ifølge

Flere hobbybagere og færre fritidsbetjente, tak

Vi bager mere under coronakrisen. Det læste jeg forleden i en artikel, som tog afsæt i danskernes ændrede indkøbsmønstre i denne tid. Og kigger jeg på min egen husstand, kan jeg bekræfte tendensen. Men det kan altså være et tilfælde. Vores ovn afgik ved døden kort før nedlukningen af landet, og erstatningen er sådan en sag med dampdysser og specialfunktion til hævning af dej. Og det er en fornøjelse. Jeg har sågar indkøbt hulplade og bageenzymer, så jeg nu - næsten - kan konkurrere med bagerens rundstykker. Min opskrift får du i bunden af denne klumme. Engang forestillede jeg mig faktisk, at jeg skulle være bager. Jeg kunne som barn godt lide den følelse af stolthed, det gav mig, når jeg ved at blande mel, vand og gær kunne fremstille noget, der mindede om brød. Og fulgte jeg en opskrift nøje, blev det nogle gange ligefrem godt. Det var en stor tilfredsstillelse. Skulle jeg pege på en enkelt positiv ting, jeg har fået ud af de seneste ugers ekstra hjemmetid, er det bageriet. Det bidrager til hyggen og en smule til stoltheden - og det minder mig ind imellem også om, hvorfor det var helt rigtigt, at jeg ikke blev bager. Vi er nok mange, som ikke blev det, vi forestillede os engang. I dagens avis kan du læse om en, der er blevet lige det, han drømte om. I et afskedsinterview svarer den afgåede direktør for Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, på en række mere eller mindre skæve spørgsmål, som er med til at beskrive ham som menneske. Formen er måske lidt spøjs, men den virker ret godt. Vi får et godt billede af, hvad der har formet manden. Og hvis du keder dig i dit corona-hi, kan jeg klart anbefale dig at løbe spørgsmålene igennem og prøve at svare på det samme. Noget vil måske overraske dig, hvis du tør at være helt ærlig. Det var, da jeg læste den artikel, at jeg kom i tanke om, at jeg engang faktisk drømte om at blive bager. Modsat Jens Kaasgaard er jeg ikke nået langt med den drøm. Der er nok flere, der ligesom politidirektøren drømte om at få en fremtid i uniform. Og måske har kedsomheden i en coronabegrænset hverdag genskabt ambitioner hos en og anden, ligesom jeg har genfundet passion for bageriet. I hvert fald kan jeg konstatere, at der er dukket ret mange fritidspolitibetjente op på det seneste. Jeg forsøger virkelig på at se alle de positive ting, denne krise også gør ved vores samfund. Hvordan vi hjælper hinanden og støtter op om positive tiltag. Hvordan vi bidrager til at stoppe smitten ved at give køb på vores frihed. Hvordan vi generelt tilsidesætter os selv for at hjælpe helheden. Det, vi med et flot ord kalder samfundssind. Eksemplerne er mange, men nogle gange bliver samfundssindet overskygget. Eller måske er det et misforstået samfundssind, der tager over. Jeg har den seneste uge set talrige eksempler på det civile politikorps, som med egen mavefornemmelse og verdensbillede som rettesnor drager i krig mod dem, der fejler. De skyldige og alle dem, der ikke gør det godt nok. Myndighedernes officielle corona-stikkerlinje blev - heldigvis - nedlagt før den rigtig kom i drift. Men lysten til at påpege andres mangler trives alligevel. Det rigtige politi modtager en strøm af henvendelser fra folk, der er bekymrede over andres opførsel. Vi ser fingre, der peger insisterende på dem, der bærer skylden. For nogen må jo have den. Bevæger man sig ud på sociale medier - jeg anbefaler at lade være - kan man se, hvordan hobbybetjentene trives. Der bliver både anklaget, ført rettergang og dømt i den offentlige gabestok. Og det er på ingen måde kønt. For at citerer majestæten: Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Så hellere friske rundstykker. Du skal bruge 25 gram gær, 3 dl lunken vand, 500 gram hvedemel, 12 gram hvedesur (det er surdejspulver, red.), 10 gram bageenzymer og 12 gram salt. Hemmeligheden er i enzymerne og surdejen. Og i at ælte det hele godt på røremaskinen i 10 minutter. Form derefter 12 rundstykker. Pensl med vand, dyp i blå birkes. Lad dem hæve et lunt og fugtigt sted i 40 minutter. Bag ved 210 grader varmluft og gerne damp til de er pæne og sprøde - I min ovn tager det 13 minutter. Velbekomme.

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Annonce