Annonce
Søndag ifølge

Fælles minder binder os sammen

Historien bliver fersk og tandløs, hvis den skal passes ind i vores moderne selviscenesættelse. Den har behov for nogen, der graver lidt mere og stiller spørgsmål.
Annonce

Jeg er stadig for ung til at gå med stok, og heldigvis har jeg ingen skavanker, som tvinger mig til det. Men jeg har alligevel brugt tid på at lede efter en. Ikke en hvilken som helst stok. Den Bergske Stok. Avisen her var oprindeligt en del af "De Bergske Blade" - grundlagt af reformpolitikeren Chresten Berg. Og på et tidspunkt fik hver af chefredaktørerne på De Bergske Blades titler en stok, som bar en sølvudgave af grundlæggerens hoved som knop. De fleste er gået i arv fra chefredaktør til chefredaktør. Med en solid interesse for den lokale historie gik jeg på jagt efter "min stok", da jeg for et par år siden overtog jobbet som chefredaktør. I kælderen fandt jeg flere gamle klenodier og spændende papirer, men stokken var væk. En stump af historien var forsvundet. Sådan går det, hvis man ikke passer på den.

Lige nu skriver vi også historie. Jeg håber i hvert fald, at denne weekend og den kommende genåbning af landet markerer afslutningen på den store coronakrise i 2020. Jeg ved godt, at vi langt fra er færdige med at slås med både sygdommen og de økonomiske og sociale følger. Men lad os nu bare for eksemplets, glædens og denne klummes skyld antage, at vi netop nu står i midt i det, vi vil se tilbage på som slutningen. Hvad er det så egentlig vi vil huske tilbage på? Samfundssind og pressemøder? Starten på noget nyt? Indgangen til en krise? Det er svært at vide, hvordan selv store begivenheder bliver husket for eftertiden. Men det er helt sikkert, at de bliver husket forskelligt fra person til person. Nogle har en udsat konfirmation som største offer. Andre har mistet deres kære. Forskellene er enorme.

I Holstebro har museet efterlyst genstande og beretninger fra hverdagen under coronakrisen. Måske bliver det til en interessant udstilling for næste generation. Eller for os selv, når vi har fået det hele så meget på afstand, at det bliver interessant at opsøge fortællingen om, hvad der egentlig skete dengang. Det er en vigtig opgave for et lokalt museum at kunne fortælle den slags. Det er godt, at der er nogen, som interesserer sig for at samle og bevare både information, stemninger og følelser for eftertiden. Nogen som får detaljerne med, for selv en coronakrise er andet end sorg og ærgrelser.

Vores egen fortælling mister ofte detaljerne og bliver unuanceret over tid. Og skal vi selv udstille den på sociale medier, kommer den igennem noget af et filter først. Vi husker det, vi gerne vil huske. Det er derfor, der er så mange, der i denne uge har genfortalt sagnet om frihedskæmperne i deres slægt. Dem var der mange af - især i krigens sidste dage og efter 5. maj. Det blodige og til tider uciviliserede opgør med værnemagerne i dagene efter befrielsen taler vi ikke så meget om. Og dem, der selv var bange for at ende bag på lastbilerne for at have handlet med tyskerne, hører vi stort set ikke fra. Historien bliver fersk og tandløs, hvis den skal passes ind i vores moderne selviscenesættelse. Den har behov for nogen, der graver lidt mere og stiller spørgsmål. Er historien ubehagelig, kan man måske først grave i den længe efter.

Derfor er er det forbandet ærgerligt, at Lokalhistorisk Arkiv ved Holstebro Museum er ramt af den helt store sparekniv, som vi har skrevet om i denne uge. Det virker sølle, at der ikke længere er råd til den slags. Det er bare historie, ja. Men historien hjælper os til at forstå og respektere. Den binder os sammen. Det styrker hverken sammenhængskraft eller samfundssind, at vi har betalt skat til den samme kommunekasse hele livet. Men når vi finder ud af, at vi begge savner kagerne fra Hjemmebageriet i Nørregade eller isvaflen i kaffevognen hos Rita på havnen, så har vi pludselig noget sammen.

Der er langt fra kaffevognen til coronaen - og uendeligt meget længere til befrielsen. Men hverdagen fortjener også at blive husket. Ligesom min stok, som jeg heldigvis har fundet. Den var endt på Holstebro Museum, hvor den lige nu er udstillet.

Chefredaktør Søren Egebjerg Pedersen. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce