Annonce
Erhverv

Epoke slutter: Efter 90 år er det slut med bogtryk

Villy Aalbæk, Vestjysk Rotation, til venstre, besegler handelen med Chris Andersen, indehaver af Johansen Grafisk, der overtager kunderne fra bogtrykkeri og print. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Vinderup Bogtrykkeri er solgt og lukker om en måned, og den store rotationspresse kører kun få måneder endnu. Medarbejderne er opsagt.

Vinderup: - En vemodig og trist dag. Men også en dag med rettidig omhu, siger direktør og indehaver Villy Aalbæk, Vestjysk Rotation A/S, 56.

Mandag blev de 14 medarbejdere i virksomheden kaldt sammen og informeret om, at virksomheden lukker. Bogtryk og printproduktion allerede med udgangen af februar, og rotationen i løbet af nogle få måneder.

Med rettidig omhu mener han, at virksomheden lukker ned i god ro og orden, mens tid er. Og at der tages hånd om kunderne.

Afdelingen med arktryk og print er nemlig solgt til Johansen Grafisk, Holstebro, der også overtager et par nøglemedarbejdere.

Og rotationsopgaverne gives videre til kolleger, når tid er.

Annonce

Stort fald

Rotationsopgaverne i virksomheden udgør mellem 80 og 90 procent af omsætningen, og markedet er under stort pres. Et pres, som coronanedlukningen har øget.

- Vi har gennem mange år været oppe på døgndrift fra søndag til lørdag, og bemanding med fire skift i døgnet. Nu er der kun arbejde til et halvt skifte, og vi ser ind i en fremtid med røde tal, oplyser indehaveren.

Villy Aalbæk ved den store heatset-rotationspresse, der om få måneder kører for sidste gang. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Behovet for tryksager er stærkt faldende, fordi mange kunder går over til online markedsføring, og mange forbrugere fravælger husstandsomdelte brochurer.

- Omkring halvdelen af husstandene siger nej tak til reklamer, fortæller Villy Aalbæk.

Desuden er der stærk konkurrence fra Polen og de baltiske lande, der som led i landenes udvikling modtager produktionsstøtte fra EU.

Annonce

90-årig epoke

Med nedlukningen er det næsten 90 års bogtrykkervirksomhed, der lukkes ned. Ejnar Johannesen etablerede bogtrykkeriet i 1932.

Villy Aalbæk har været i virksomheden gennem 40 år, været med i ledelsen siden 1990, medejer siden 2001 og eneejer siden 2017.


En vemodig og trist dag. Men også en dag med rettidig omhu.

Villy Aalbæk, indehaver af Vinderup Bogtrykkeri og Vestjysk Rotation.


I 2003 investerede virksomheden i en stor fransk heatset rotationspresse. Den har i årenes løb trykt millioner af ugeaviser, telefonbøger, vejvisere og reklamepublikationer.

- Maskinen er velholdt og kan sagtens producere ti år endnu, siger Villy Aalbæk, der håber at kunne sælge den.

Han ved ikke præcist, hvor længe produktionen fortsætter i Vinderup, da det er afhængig af bemandingen.

- Produktionen kræver en minimumsbemanding, så det kommer an på, hvornår de enkelte medarbejdere fratræder, oplyser han.

Annonce

Kollega tager over

Arktryk og digital print overtages fra 1. marts af Johansen Grafisk, Holstebro.

- Det er opgaver, der passer godt til de maskiner, vi har i forvejen, og de kunder, vi overtager, vil ikke mærke nogen forskel, da deres kontaktpersoner følger med, siger Uffe Krarup Jensen, daglig leder og økonomiansvarlig hos Johansen Grafisk.

De fire nøglepersoner i den grafiske handel: på fløjene indehaver Villy Aalbæk (til venstre) og formand Carsten Jensen, Vestjysk Rotation og imellem administrativ leder Uffe Krarup Jensen og indehaver af Johansen Grafisk, Chris Andersen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Chris Andersen, indehaver af Johansen Grafisk, glæder sig over, at opkøbet vil give en bedre udnyttelse af maskinparken.

Johansen Grafisk har efter opkøbet 26 medarbejdere og forventer at kunne ansætte flere i den kommende tid.

- Vi investerer i mere udstyr til bogbinderi, så vi i endnu højere grad kan færdiggøre produkterne, oplyser Uffe Krarup Jensen.

Carsten Jensen, formand for bestyrelsen i Vestjysk Rotation, glæder sig over, at der er fundet en lokal løsning.

- Med salget til Johansen Grafisk bevares rødderne og produktionen i lokalområdet, og det er vi meget tilfredse med og glade for, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce