Annonce
Debat

En fri læreruddannelse eller læreruddannelsens frihed?

Dorete Kallesøe. Arkivfoto: Morten Stricker

Læserbrev: Jeg har med interesse fulgt den nyhed, at der nu er en gruppe initiativtagere i Herning, som ser ud til at kunne få flertal i Folketinget for en ny, privat læreruddannelse i Herning.

Det kan jeg på mange måder godt forstå. Med bare en smule indsigt i læreruddannelsens udvikling de seneste 20 år er der åbenlyst mange forhold, der ikke er optimale. Men spørgsmålet er naturligvis, om den rette løsning er at oprette en ny, privat uddannelse og lade den statslige i stikken.

Set fra vores geografiske ståsted i Vestjylland kan Herning-uddannelsen gå hen og blive en katastrofe.

Annonce

I Nr. Nissum, Holstebro og Skive kæmper vi i forvejen med et lille optag af studerende, som vi frygter vil blive reduceret yderligere ved endnu en udbyder. VIA University College, som står for udbuddet af LU i Vestjylland, har efter mange års hård kamp fra lokale aktører endelig indset, at de lokale læreruddannelser er værd at kæmpe for på trods af deres mangel på volumen. Erfaringer viser, at det bliver endnu sværere at rekruttere lærere, hvis der ikke er en uddannelse i lokalområdet.

På den anden side er der forhold ved den nuværende læreruddannelse, som bestemt kan forbedres. Derfor er regeringen netop nu i gang med en revision af læreruddannelsen. Man kan blot være bekymret for, at denne revision ikke bliver omfattende nok og/eller går i den gale retning.

Jeg kan ønske, at Herning-initiativet, som der ligger mange sympatiske tanker bag, kan hjælpe den etablerede læreruddannelse i den rigtige retning. Gruppen bag den kommende, statslige læreruddannelsesreform arbejder i forvejen med en række nødvendige tiltag, som for eksempel forbedret praktik, bedre samarbejde mellem fag og praktik og genindførelse af den progression, som gik tabt i 2013, da uddannelsen efter udenlandsk forbillede blev moduliseret.


Prioritér de uddannelser, der findes i de tyndt befolkede områder og giv dem mulighed for at trække studerende til ved at profilere sig lokalt. Hvorfor skal læreruddannelsen være ens i hele landet?


Jeg vil supplere med at pege på yderligere tre vigtige områder, som jeg vil opfordre politikerne på Christiansborg til at tage med ind i forhandlingerne om en revideret læreruddannelse:

·Mere undervisning: Man kan ikke forvente at de nyuddannede lærere bliver dygtige og stolte af deres kald, hvis der ikke afsættes midler til at undervise dem. Studerende modtager i dag kun 1/3 af den undervisning, som de fik for 25 år siden.

·Større fokus på dannelse: Efter 20 år med inhuman målstyring lider læreruddannelsen af et manglende formåls- og dannelsesperspektiv. Dette viser sig tydeligst ved, at faget, der for nuværende hedder ”Almen dannelse; Kristendomskundskab, Livsoplysning og Medborgerskab”, har været tæt på at blive nedlagt ved hver eneste reform i de sidste 20 år. Det er afgørende vigtigt, at der findes et obligatorisk dannelsesfag, som sætter fokus på kultur og demokrati og skolens dannelsesopgave som sådan, ellers risikerer vi, at alt går op i ”hvad der virker”.

·En frisættelse af de enkelte læreruddannelsessteder: Efter mange års centralisering af uddannelsen har vi brug for en decentralisering. I dag er der seks Professionshøjskoler – i 1993 blev læreruddannelsen udbudt 18 steder i landet. Selv statsministeren berørte problemet i sin nytårstale. Prioritér de uddannelser, der findes i de tyndt befolkede områder og giv dem mulighed for at trække studerende til ved at profilere sig lokalt. Hvorfor skal læreruddannelsen være ens i hele landet? Der er så mange uudnyttede, lokale resurser blandt dygtige og fantasifulde seminarielærere, som er fuldt i stand til at tilbyde engagerende og myndiggørende uddannelse for de studerende lokalt og trække andre til.

Så NEJ tak til en fri læreruddannelse - og JA tak til læreruddannelsens frihed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce