Annonce
Mærkedage

En af Macrons skattede forfattere

Forfatter og debattør Jens Christian Grøndahl fylder 9. november 60 år. Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Forfatter og debattør Jens Christian Grøndahl er en bredt respekteret kunstner i både ind- og udland. Lørdag den 9. november fylder han 60 år.
Annonce

60 år: Det er en Danmarks store nulevende forfattere, der i skikkelse af Jens Christian Grøndahl 9. november fylder 60 år.

Med 21 romaner og en stribe andre udgivelser i bagagen har Grøndahl siden debuten som 17-årig sat sit præg på både dansk og europæisk kulturliv.

Hans værker er oversat til 35 sprog i hele verden, og ifølge forlaget Gyldendal er den franske præsident Emmanuel Macron blandt hans trofaste læsere.

I det hele taget er Frankrig at betragte som Jens Christian Grøndahls andet litterære hjemland.

Han er blandt andet sammen med Salman Rushdie, den spanske filosof Fernando Savater og nobelpristageren Vargas Llosa medlem af redaktionskomitéen for tidsskriftet "La Règle de Jeu" .

Selv om pennen er Jens Christian Grøndahls foretrukne kunstform, er han oprindeligt uddannet filminstruktør. Fra Den Danske Filmskole i 1983.

Filmmediet blev dog aldrig for alvor hans metier, og hans eneste egentlige bidrag til dansk film var, da han var inde i næsehornet i filmen "Otto er et næsehorn" fra 1983.

Anderledes gennemslagskraft har han haft som enflittigt anvendt debattør i kulturpolitiske sammenhænge.

Han var blandt andet en drivende kraft, da Statens Kunstfond nødtvungent indførte en større grad af gennemsigtighed i forbindelse med uddelingen af stipendier.

Grøndahl har heller ikke holdt sig tilbage fra at kommentere mere jordnære samfundsanliggender, som da han udtalte sig i forbindelse med det spektakulære drab på journalisten Kim Wall.

Her sagde han i et samtaleinterview med Jørgen Leth, at Kim Wall slog ham som "en pige, som opsøger fare", og at det er "fuldstændig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender".

Udtalelserne udløste en del kritik, og Grøndahl undskyldte efterfølgende sine ord og erkendte, at de var respektløse over for offeret.

- Jeg mener virkelig, at det aldrig er offerets skyld. Og man skal som kvinde kunne færdes alene, sagde han i sin beklagelse.

Privat er Jens Grøndahl gift med kunsthistoriker Anne Vibeke Vad og har fire børn. To tvillingsønner og to døtre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Navne

Dødsfald: den kunstglade frisør

Annonce