Annonce
Holstebro

Demonstration mod mink-massegrave: Vi frygter en miljø-bombe - en ny Høfde 42

Et par hundrede deltog i søndags demonstration, som var stablet på benene på blot få timer. De lokale har stor sympati med minkavlerne, men føler at myndighedernes beslutning om minkmassegravene er kommet som en tyv om natten. Foto: Niels Gudiksen
Massive protester mod nedgravning af millioner af aflivede mink. Borgere føler massegrave ved Boutrup Sø som et overgreb og har ingen tillid til myndighedernes forsikringer.

Nr. Felding: Mens entreprenørmaskiner kørte til og fra militærområdet ved Boutrup Sø, hvor et ukendt antal aflivede mink skal graves ned, valgte borgere fra Nr. Felding og et stort opland at demonstrere.

- Vi er bange for, om man laver en miljømæssig bombe - en ny høfde 42, siger landmand Per Sognstrup, der sammen med et par hundrede andre og iført mundbind gik fra rideskolen på Sognstrupvej og op til Boutrup Sø, hvor indkørslen til søen blev bevogtet af hjemmeværn og politi.

Men myndighederne siger jo, at der ikke er risiko for natur og grundvand?

Annonce

- Synes du så ikke, det er mærkeligt, at hvis du som landmand graver én død ko ned, så er det strafbart. Men myndighederne kan lave en massegrav lige heroppe på en bakke. Der er så mange næringsstoffer, som man normalt bruger i et biogasanlæg, som vil flyde ud af massegravene og ned i søen og forurene den og alt det drikkevand til Holstebro, som bliver indvundet ovre på den anden side af Sognstrupvej, frygter Per Sognstrup, der har jord på begge sider af militærterrænet.


Nej, men jeg har det bare sådan, at hvis jeg skal kigge ind i et spejl i morgen og kunne se mig selv i øjnene, så bliver vi nødt til at gøre et eller andet. Vi kan ikke bare lade som ingenting, når sådan noget som dét her ruller ned over os. Jeg synes, det er overgreb.

Flemming Hedegaard, initiativtager til søndagens demonstration mod mink-massegrave.


Det er Flemming Hedegaard, der hverken er landmand eller minkavler, der sammen med en håndfuld andre lokale i Nr. Felding på få timer fik demonstrationen op at stå, da det gik op for dem, at Nr. Felding skulle have mink-massegrave i sin baghave.

- Noget af det mest nedladende i det her er også, at man begynder at lave sådan en massegrav uden at give dem, der bor 300 meter derfra besked først. Kommunen fik det også først at vide lørdag aften. Det er så uetisk, synes Per Østergård, medlem af borgerforeningen i Nr. Felding. Foto: Niels Gudiksen

Men hvorfor demonstrere - regner du med at kunne flytte noget?

- Nej, men jeg har det bare sådan, at hvis jeg skal kigge ind i et spejl i morgen og kunne se mig selv i øjnene, så bliver vi nødt til at gøre et eller andet. Vi kan ikke bare lade som ingenting, når sådan noget som dét her ruller ned over os. Jeg synes, det er overgreb, siger Flemming Hedegaard.

Men Fødevarestyrelsen siger, at man kapsler minkene ind i kalk, og at det neutraliserer dyrene, så I ikke skal bekymre jer om grundvandet? 

- Der er to udgravninger syd for søen, og jeg har selv stået deroppe på den sidste og kigget ned på søen bagved. Jeg er ikke geolog, og jeg ved ikke, hvordan vand flytter sig, men jeg har bare så utrolig svært ved at tro på, når jeg står oppe på en bakke og kigger ned på en sø, at bare fordi man hælder kalk på, så kommer det, der kommer til at være heroppe, ikke ned i den sø. Det har jeg simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, siger Flemming Hedegaard, der ikke fremover vil lade sine børn bade i søen om sommeren.

Borgerforening: Uetisk

Per Østergård, medlem af borgerforeningen i Nr. Felding er "lidt rystet":

- Noget af det mest nedladende i det her er også, at man begynder at lave sådan en massegrav uden at give dem, der bor 300 meter derfra besked først. Kommunen fik det også først at vide lørdag aften. Det er så uetisk, synes Per Østergård.

Vi kan ikke bare lade som ingenting, når sådan noget som dét her ruller ned over os. Jeg synes, det er overgreb, siger Flemming Hedegaard. Foto: Niels Gudiksen
Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Måske sæsonens bedste kamp trods nederlag

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce