Annonce
Holstebro

Demonstration mod mink-massegrave: Vi frygter en miljø-bombe - en ny Høfde 42

Et par hundrede deltog i søndags demonstration, som var stablet på benene på blot få timer. De lokale har stor sympati med minkavlerne, men føler at myndighedernes beslutning om minkmassegravene er kommet som en tyv om natten. Foto: Niels Gudiksen
Massive protester mod nedgravning af millioner af aflivede mink. Borgere føler massegrave ved Boutrup Sø som et overgreb og har ingen tillid til myndighedernes forsikringer.

Nr. Felding: Mens entreprenørmaskiner kørte til og fra militærområdet ved Boutrup Sø, hvor et ukendt antal aflivede mink skal graves ned, valgte borgere fra Nr. Felding og et stort opland at demonstrere.

- Vi er bange for, om man laver en miljømæssig bombe - en ny høfde 42, siger landmand Per Sognstrup, der sammen med et par hundrede andre og iført mundbind gik fra rideskolen på Sognstrupvej og op til Boutrup Sø, hvor indkørslen til søen blev bevogtet af hjemmeværn og politi.

Men myndighederne siger jo, at der ikke er risiko for natur og grundvand?

Annonce

- Synes du så ikke, det er mærkeligt, at hvis du som landmand graver én død ko ned, så er det strafbart. Men myndighederne kan lave en massegrav lige heroppe på en bakke. Der er så mange næringsstoffer, som man normalt bruger i et biogasanlæg, som vil flyde ud af massegravene og ned i søen og forurene den og alt det drikkevand til Holstebro, som bliver indvundet ovre på den anden side af Sognstrupvej, frygter Per Sognstrup, der har jord på begge sider af militærterrænet.


Nej, men jeg har det bare sådan, at hvis jeg skal kigge ind i et spejl i morgen og kunne se mig selv i øjnene, så bliver vi nødt til at gøre et eller andet. Vi kan ikke bare lade som ingenting, når sådan noget som dét her ruller ned over os. Jeg synes, det er overgreb.

Flemming Hedegaard, initiativtager til søndagens demonstration mod mink-massegrave.


Det er Flemming Hedegaard, der hverken er landmand eller minkavler, der sammen med en håndfuld andre lokale i Nr. Felding på få timer fik demonstrationen op at stå, da det gik op for dem, at Nr. Felding skulle have mink-massegrave i sin baghave.

- Noget af det mest nedladende i det her er også, at man begynder at lave sådan en massegrav uden at give dem, der bor 300 meter derfra besked først. Kommunen fik det også først at vide lørdag aften. Det er så uetisk, synes Per Østergård, medlem af borgerforeningen i Nr. Felding. Foto: Niels Gudiksen

Men hvorfor demonstrere - regner du med at kunne flytte noget?

- Nej, men jeg har det bare sådan, at hvis jeg skal kigge ind i et spejl i morgen og kunne se mig selv i øjnene, så bliver vi nødt til at gøre et eller andet. Vi kan ikke bare lade som ingenting, når sådan noget som dét her ruller ned over os. Jeg synes, det er overgreb, siger Flemming Hedegaard.

Men Fødevarestyrelsen siger, at man kapsler minkene ind i kalk, og at det neutraliserer dyrene, så I ikke skal bekymre jer om grundvandet? 

- Der er to udgravninger syd for søen, og jeg har selv stået deroppe på den sidste og kigget ned på søen bagved. Jeg er ikke geolog, og jeg ved ikke, hvordan vand flytter sig, men jeg har bare så utrolig svært ved at tro på, når jeg står oppe på en bakke og kigger ned på en sø, at bare fordi man hælder kalk på, så kommer det, der kommer til at være heroppe, ikke ned i den sø. Det har jeg simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, siger Flemming Hedegaard, der ikke fremover vil lade sine børn bade i søen om sommeren.

Borgerforening: Uetisk

Per Østergård, medlem af borgerforeningen i Nr. Felding er "lidt rystet":

- Noget af det mest nedladende i det her er også, at man begynder at lave sådan en massegrav uden at give dem, der bor 300 meter derfra besked først. Kommunen fik det også først at vide lørdag aften. Det er så uetisk, synes Per Østergård.

Vi kan ikke bare lade som ingenting, når sådan noget som dét her ruller ned over os. Jeg synes, det er overgreb, siger Flemming Hedegaard. Foto: Niels Gudiksen
Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Kultur

Livet fejres med musik og sang i kirke

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce