Annonce
Erhverv

Ausumgaard-par overhalede landmænd fra 10 andre lande: - Jeg turde slet ikke tro på, at vi havde en chance for at vinde

Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj vandt Baltic Sea Farmer of The Year Award. Det var første gang i prisens historie, at der er en dansk vinder. Foto: Magda Lena Rachanska/Fussy
Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard har vundet Baltic Sea Farmer of The Year Award i konkurrence med landmænd fra 10 andre lande. Parret får prisen for deres fokus på en bæredygtig produktion.

Hjerm: - Jeg turde slet ikke tro på, at vi havde en chance for at vinde prisen, da vi blev præsenteret for alle de gode tiltag, som landmændene i de andre deltagerlande har lavet. Men så lykkedes det alligevel, og det er vi noget oppe at køre over, sagde Kristian Lundgaard-Karlshøj, da avisen fangede ham i en pause i prisfesten onsdag eftermiddag i Warszawa i Polen.

Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard har vundet Verdensnaturfonden WWF's pris Baltic Sea Farmer of The Year Award i konkurrnece med landmænd fra 10 andre lande. Parret får prisen for deres fokus på en bæredygtig produktion.

Det er første gang i prisens historie, at der er en dansk vinder.

Prisen gives til en landmand fra et af de 11 lande omkring Østersøen, som gør en særlig indsats for miljø og bæredygtighed med særligt fokus på at nedbringe udledning af kvælstof til vandmiljøet.

Landmandsparret Kristian og Maria Lundgaard-Karlshøj var i år den danske kandidat, og den internationale jury takserede deres indsats på Ausumgaard mellem Holstebro og Struer til at være så stærk, at de er årets prisvindere. Ud over hæderen består prisen af en plakette og en kontant belønning på 10.000 Euro. Det var konsulent Lene Gadgaard fra Lemvigegnens Landboforening, som havde nomineret parret.

Annonce

Det er utrolig dejligt at få sådan en anerkendelse fra folk, der har stor viden om miljø og bæredygtighed.

Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Stolt og glad

Kristian Lundgaard-Karlshøj er stolt og glad over prisen.

- Det er utrolig dejligt at få sådan en anerkendelse fra folk, der har stor viden om miljø og bæredygtighed. Det styrker vores tro på, at vi gør noget af det rigtige på Ausumgaard, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

De bæredygtige initiativer, som banede vej for prisen, handler blandt andet om, at Ausumgaard er partner i et projekt om at etablere et storskalaanlæg til udvinding af protein fra økologisk græs. Det skal øge arealet af græs i sædskiftet og samtidig producere et mere bæredygtigt protein end andre alternativer såsom soja.

Familien Lundgaard-Karlshøj er også med i et projekt om at producere melorme som proteinkilde både til fødevarer og som foder til husdyr. Andre bæredygtige initiativer er etablering af eget biogasanlæg, etablering af minivådområde til opsamling af kvælstof og anlæg af vindmøller på Ausumgaards jord.

Prisuddelingen i Warszawa foregik i forbindelse med et todages seminar, hvor alle de nationale vindere var indbudt.

- Det har hele vejen igennem været et fantastisk inspirerende forløb omkring prisen. Det har været lærerigt at få vores forskellige initiativer gået igennem i forbindelse med den danske del af konkurrencen. Samtidigt har jeg haft nogle virkelig spændende diskussioner om bæredygtighed med de andre landmænd, der er med her i Warszawa. Prisen er et rigtig godt initiativ fra WWF til at styrke arbejdet for et bedre miljø, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce