Annonce
Holstebro

Århundredets katastrofe kan ramme minkavlerne i Holstebro: - Vi går på tåspidser

Ib Lundgaard, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening holder vejret. For rammer coronakrisen minkfarmene i Holstebro kommune? Arkivfoto: Morten Stricker
Med nye smittede minkfarme i både Ringkøbing og Videbæk, er frygten for alvor ved at bide sig fast hos avlerne i Holstebro.

Holstebro: Det var i juni, at myndighederne første gang fandt corona-smittede mink i Danmark - på en besætning i Vendsyssel i Nordjylland. Og op mod en million mink står nu til at skulle aflives på omkring 100 besætninger  - alle i region Nordjylland.

Men her i ugen før efterårsferien rykkede truslen tættere på avlerne i Holstebro kommune, da farme ved blandt andet Videbæk og Ringkøbing nu også har smittede dyr. Med en aflivnings-radius på 7,8 kilometer betyder det, at syv andre farme ved Videbæk og 22 andre farme ved Ringkøbing nu skal have aflivet deres besætninger.

I Holstebro kommune er ingen besætninger endnu smittede. Men minkavlerne holder vejret.

Annonce

- Det er klart, at vi går på tåspidser. Det fylder rigtig meget i dagligdagen - uanset hvem, man snakker med, siger Ib Lundgaard, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening.

Han stiller i øvrigt spørgsmålstegn ved, om radiussen på de 7,8 kilometer er ordentlig fagligt begrundet.

- Da Fødevarestyrelsen kun kan måle smitten, hvis de står en meter fra dyrene, siger han.

Ifølge Fødevarestyrelsens kortlægning over minkfarme i Danmark, er Holstebro den kommune i landet med flest minkfarme - med 112 besætninger.


Det er ikke mere end tre-fire farme, der ligger strategisk uheldigt, der skal smittes, før hele kommunen pludselig er uden mink

Ib Lundgaard, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening


Mange af besætningerne ligger tæt på hinanden.

- Det vil være århundredets katastrofe, for avlerne i Holstebro kommune, og det er det allerede for branchen, for vi har ikke set så omfattende en krise før, siger han.

Millioner

Hvis Ib Lundgaards egen farm bliver ramt, vil det ifølge formanden betyde, at 30-35 farme kan ryge med i ét hug på grund af radiussen på 7,8 kilometer.

- Det vil være næsten en million dyr, der skal aflives, siger han og tilføjer:

- Det er ikke mere end tre-fire farme, der ligger strategisk uheldigt, der skal smittes, før hele kommunen pludselig er uden mink, siger han.

Formanden har ikke tal på, hvor mange mink, der er i Holstebro kommune.

- Men det er ikke forkert at sige, at det er flere millioner mink og hundredvis af arbejdspladser, det handler om, siger han.

Annonce

Ovenpå

Mange minkfarmere er endelig begyndt at komme sig ovenpå plasmacytose-krisen for godt fem år siden. Nu presser både lave priser og coronaen så avlernes levevej.

- Og det er jo skævheden i kompensationen, der en del af problemet. For mig vil det være cirka 260.000 kroner mindre, jeg får i kompensation, hvis det er min farm, der bliver ramt - end det naboen får, siger Ib Lundgaard.

Han er ikke i tvivl om, at det vil kunne mærkes tydeligt i kommunekassen, hvis flere minkavlere må dreje nøglen om, hvilket nok vil være sandsynligt, mener han.

- Men en kæmpe udfordring vil da også være, hvis der til sidst slet ikke er avlsdyr tilbage. Vi har nogle af de bedste dyr i verden, og det har taget lang tid at fremavle den genetik, der skal til. Men afliver man hele besætninger går generationers arbejde jo tabt, siger han.

Det er derfor, at minkavlere overalt i kommunen lige nu holder vejret.

- Alle prøver at gøre det så godt, de kan. Jeg selv bruger kun tøjet på farmen her, har sprit til at stå alle steder, og så er det kun mig, der kommer på farmen. Jeg prøver også at blive testet så ofte, så muligt, siger han og slutter:

- Alle holder vejret, og jeg tror næppe der er nogle, der tør investere ret meget for tiden, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce