Martins bedstefar bliver til en stol

Martin Ellesen, der bor i Vinderup, bliver færdig med uddannelsen som maskinsnedker i år. Han går i skole i Skive og arbejder hos Idealcombi i Hurup. Privatfoto

Martins bedstefar bliver til en stol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Martin Ellesen havde et nært forhold til sin bedstefar, som han nu mindes med en stol. Den udstilles i denne tid i Holstebro.

Vinderup: Findes der forkerte bedstefædre? Nok ikke. Men Evald Ellesen var en af den slags, man ser for sig, når man tænker rigtige bedstefædre. En landmand på sin bondegård mellem Borbjerg og Moseby, der var stolt af sit hårde arbejde. Èn, der havde både holdninger, historier og plads til sjov, når barnebarnet kom på besøg.

- Når man var sammen med ham, var det som at træde tilbage i tiden, hvor man spillede brætspil, gik ture og fik fortalt historier. Så han betød meget for mig. Jeg havde et meget nært forhold til ham, og jeg elskede at komme på ferie hos ham, og nød når han fortalte historier om gamle dage, fortæller barnebarnet Martin Ellesen fra Vinderup.

35-årige Martin Ellesen er i lære som maskinsnedker, og da han på et af forløbene skulle lave en stol, var han ikke i tvivl om, hvem der skulle mindes. Evald Ellesen døde i 2007.

- Jeg valgte at døbe min stol Evald efter min afdøde bedstefar, for jeg synes, de livsværdier, han stod for, er afspejlet i stolen. Han var en landmand og meget stolt af sit fag, han havde holdninger og meninger med alt. I sin form af landmand var han meget kvalitetsbevidst og vidste, hvad han have med at gøre, siger Martin Ellesen.

- Det var vigtigt, at man får en stol, som ville kunne stå til pynt men også være brugbar, siger Martin Ellesen om
- Det var vigtigt, at man får en stol, som ville kunne stå til pynt men også være brugbar, siger Martin Ellesen om "Evald". Privatfoto

Drømmen

Stolen er samtidig - i Evalds ånd - et opgør med mange af nutidens stole.

- Jeg synes, de fleste siddemøbler nu om dage bliver brugt forkert, idet vi bruger flere og flere timer ved at sidde ned eller flyde. Denne stol bruger man kun, når der skal spises eller noget i den dur, og så ellers bare til at se på, siger Martin Ellesen.

Og det bliver muligt at se på stolen. Den er udstillet hos frisørsalonen Blondie Kupeen i Holstebro, og i februar vil den indgå i en udstilling om danske designmøbler hos Arnold Busck i Holstebro.

Martin Ellesen forklarer, at han er ydmyg over for, at forretninger vil fremvise hans stol.

- Et helt, helt stort håb og drøm ville klart være at kunne sætte stolen i produktion og meget gerne, hvor jeg er inde over hele forløbet. Jeg egner mig ikke til kontorarbejde, så jeg ville gerne være med til at udvikle og fremstille dem, så mange kan få den glæde af stolen, som jeg har haft ved at fremstille den. Det er jo en stol, der betyder meget for mig, siger Martin Ellesen.

"Evald" kan opleves på Stationsvej i denne tid, inden den planter sig i gågaden hos Arnold Busck i næste måned. Privatfoto
Evald Ellesen, der blev født i 1927, var landmand på en gård mellem Moseby og Borbjerg. Han døde for ti år siden. Privatfoto
Evald Ellesen, der blev født i 1927, var landmand på en gård mellem Moseby og Borbjerg. Han døde for ti år siden. Privatfoto

Martins bedstefar bliver til en stol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce