Allersidste hånd på (jule-)værket

- For sådan en gammel teatermus som mig, er det altså vildt sjovt at have de her kostumer i huset. Og hold nu op, hvor er det flot lavet håndværksmæsigt, siger direktør for Nørre Vosborg, Trine Jepsen, der her retter på en af de fine kjoler fra tv-serien Downton Abbey. Foto: Morten Stricker.

Allersidste hånd på (jule-)værket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jul

Årets juleudstilling på Nørre Vosborg består dels af 20 flotte kostumer fra tv-serien Downton Abbey og dels af en udstilling om herskab og tjenestefolk på herregården i perioden 1900-1930.

Nørre Vosborg: Der er juletræer med lyskæder hele vejen langs den brolagte sti op mod Nørre Vosborg.

Der står en dekoreret kane med lys uden for herregården.

Og på døren ind til det nyklassicistiske Tanghus hænger en smuk julekrans, der antyder, at det nok ikke er slut med julepynten, bare fordi man går indenfor.

- Vores frivillige har givet den fuld gas med julepynten, ler direktør Trine Jepsen og slår ud med armen i retning af en lang gang, hvor der er dekorationer i hvert eneste vindue, stjerner i loftet og en ordentlig klynge af kunstfærdige træer og andre dekorationer, der står og venter på at blive fordelt ud i alle rum.

- Vi er jo ikke helt færdig endnu, siger Trine Jepsen.

Det er torsdag eftermiddag, da vi besøger herregården, og lørdag klokken 10 skal årets juleudstilling med kostumer fra tv-serien Downton Abbey åbne. Men faktisk er kun tre af de 20 kostumer på plads, og de står, hvor de gør, på grund af Dagbladets fotograf.

- Restaurant-afdelingen har et arrangement her fredag, så vi kan først komme til at stille det hele endeligt op fra klokken 7 lørdag morgen. Så har vi tre timer, inden vi åbner, forklarer Trine Jepsen.

Downton Abbey udstilling
Udstillingen består af 20 kostumer fra den engelske tv-serie Downton Abbey. Hvert kostume ledsages af et billede fra tv-serien, hvor det bliver båret af en skuespiller, samt en tekst om kostumet.Kostumerne er på giner rundt om i den julepyntede herregård.

I Vestfløjen, det såkaldte De Lindehus fra 1770, er der desuden en udstilling om herskab og tjenestefolk på Nørre Vosborg i perioden 1900-1930. Også her er der smukt julepyntet.

Udstillingerne åbner klokken 10 i dag, lørdag den 2. december.

Der er åbent de tre første weekender i december, både lørdag og søndag fra klokken 10 til klokken 16. Man kan ikke se udstillingen på almindelige ugedage.

Et puslespil

Men det synes hun ikke er træls. Og det er godt, for hver eneste søndag aften skal kostumerne nemlig pakkes væk, for så at blive stillet op igen den følgende lørdag morgen, klar til weekendens ryk-ind af gæster. I løbet af ugen kan man ikke se Downton Abbey-tøjet, for da skal herregården lægge rum til diverse selskaber.

- Det er det, der så skønt ved Nørre Vosborg: Det er ikke et museum. Det er et brugshjem, og vi ynder at sælge os selv på, at folk kan få lov til at være i de gamle stuer og fornemme stemningen. Man kan spise i riddersalen, drikke kaffe i stuerne og så videre. Men okay, lige her i december er det et puslespil at få det til at gå op, indrømmer hun.

Denne torsdag eftermiddag ved hun allerede helt præcist, hvor hver enkelt gine med kostume skal stå, når der skal stilles op lørdag morgen.

- Det, vi gør nu, er at gå og lege med småtterier og nullerværk ... altså selve iscenesættelsen. Når man pakker kostumerne op af kasserne fra London, kan man godt tænke: "Nå, det er jo bare en kjole", så det handler om at få tøjet til at leve. Det her er et herregårdshjem, og derfor kan vi sætte kostumerne ind i det miljø, de fortjener, siger Trine Jepsen, alt imens hun flytter rundt på et skilt ved Lady Marys ridekostume, som hun ikke er helt tilfreds med placeringen af.

Små størrelser

 Til levendegørelsen hører en del rekvisitter, som Trine Jepsen & Co. selv har fundet frem til. For eksempel har man til Lady Marys ridekostume fundet et par gamle ridestøvler, en ridepisk samt et jagthorn. 

- Og her inde ved siden af er der et kostume, som enkegrevinden havde på i tv-serien, samt et af Lady Sybils. De står så ved et julepyntet bord med tekopper, og det, vi håber at opnå, er, at folk tænker: "Nå, de skal lige til at have en kop te", forklarer Trine Jepsen.

Der er flest af herskabets kostumer. Men man kan dog møde kokken Mrs. Patmore i køkkenet, husholdersken Mrs. Hughes i en af stuerne, og kammerpigen Anna Bates i et af soveværelserne.

- Jeg fik en liste over de kostumer, jeg kunne vælge mellem, men rigtigt mange af dem er i New York nu, hvor der er en kæmpe udstilling med kostumer, rekvisitter og scenografi. Heldigvis er serien på 52 afsnit, og herskabet skifter altså tøj utroligt mange gange, så der var stadig meget at vælge imellem, forklarer Trine Jepsen.

- Har du kunnet lade være med at prøve en af kjolerne?

- Tro mig, der er ingen almindelige danske kvinder, der kan passe de kjoler! De er små. Jeg kunne måske skrue mig ned i en af enkegrevindens jakker, hvis jeg ville. Men vi modtog altså en udførlig rapport på mange sider med detaljer om de enkelte kostumers fejl og mangler. Ved modtagelsen skulle vi gå igennem kostumerne for at krydse af, om vi var enige. Hvis der for eksempel manglede et par perler i forhold til det, der stod, skrev vi det. Så jeg har ikke lige lyst til at være den, der må skrive; "ups, der røg lige en lynlås, fordi jeg ville prøve kjolen", ler Trine Jepsen.

Det er første gang, at Downton Abbey-kostumerne vises i Danmark, og der er indtil videre ikke andre steder, der har lagt billet på at skulle vise dem herhjemme.

Allersidste hånd på (jule-)værket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce