Vi tester dem lige igen

Erik Kibsgaard var ikke imponeret, da han i 2012 havde en robotstøvsuger på prøve. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Vi tester dem lige igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Struer Kommune undersøger, om der kan spares noget ved at bruge robotstøvsugere i hjemmeplejen.

Struer: Rammerne for kommunernes økonomi i 2019 ligger nu fast. Efter et forlig mellem Kommunernes Landsforening og regeringen har byrådet i Struer nu ro om de forhandlinger om et kommunalt budget for 2019, som allerede er i gang.

- Vi bevarede finansieringstilskuddet på cirka 19 millioner kroner, som regeringen flere gange har været på vej til at trække ud af kommunernes økonomi. Det var helt afgørende for os, fortæller borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) umiddelbart inden en af de afgørende faser i budgetforhandlingerne bliver indledt på tirsdag.

- Udvalgene har allesammen skullet finde forslag til omlægninger eller besparelser, så deres udgifter kan reduceres med cirka to procent, og på tirsdag får vi samlet alle forslag i økonomiudvalget, så den samlede pakke kan blive sendt i høring, fortæller han.

En høringsfase, som udløber 29. juni.

Så selv om borgmester Niels Viggo Lynghøj vurderer, at det generelt ser fornuftigt ud, vil der altså stadigvæk være brug for forslag til besparelser eller en måske mere effektiv arbejdsgang inden for stort set alle afdelinger i den kommunale økonomi.

Masser af bøvl

I social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget har politikerne for eksempel haft forvaltningen til at vurdere, om der kunne være en besparelse i udsigt ved at bruge robotstøvsugere i hjemmeplejen.

Umiddelbart bliver det vurderet, at der kan spares et kvarter på rengøringen, hvor det er relevant, og hvor borgerne er visiteret til at få gulvene støvsuget en gang hver tredje uge.

Men politikerne fik ikke noget klart bud. Forvaltningen har ikke været i stand til at dokumentere en mulig besparelse.

Formanden for udvalget, Grethe Hestbech (SF) er da heller ikke overbevist.

- Men nu har vi fået det undersøgt, og det er noget vi må tage med til budgetforhandlingerne, så det er det vi kan træffe den endelige beslutning, forklarer hun.

Hun håber selv, at forslaget bliver taget af bordet.

- Det er for lidt, vi kan spare, og til gengæld vil det give masser af bøvl. Der vil være alt for mange, der ikke kan bruge en robotstøvsuger, mener hun.

Krummer blev liggende

Akkurat den samme konklusion, som hun nåede frem til, da hun i 2012 havde en robotstøvsuger på prøve hjemme hos sig selv.

Det samme havde den daværende formand for ældrerådet og en udvalgt skare af borgere, som har brug for at få hjælp til rengøringen.

For eksempel hos Erik Kibsgaard, som havde haft en robotstøvsuger på prøve i et par uger, da Dagbladet blev budt inden for i hans hjem for at høre, hvad hen mente om den nye og lidt fladtrykte hjælper, der kunne futte rundt på hans gulve og udføre en del af rengøringen.

Men den stod godt og solidt placeret med snuden inde i basen, hvor den tankede strøm til næste runde på gulvene.

- Jeg har den kun til at køre, når jeg er henne ved købmanden. Jeg vil ikke have den til at gå i gang, når jeg er hjemme. Den larmer simpelthen for meget, mente han.

Han mente heller ikke, at robotstøvsugeren kunne gøre arbejdet lige så godt som de mange hjælpere, han havde haft inde i sit hjem fra hjemmeplejen.

- Den kommer ikke ind i hjørnerne, og den bliver også forvirret, når den kommer hen omkring min stol. Panelerne kan den heller ikke klare, og skulle der ligge et par krummer i stolen, får de også lov til at blive liggende, konstaterede han.

Nogle af de samme indvendinger Grethe Hestbech stadigvæk har mod at give sig i kast med at bruge den nye teknik i hjemmeplejen.

- Det kan være, at det bliver mere aktuelt, når den nye generation kommer til, som har vænnet sig til at bruge mange af de nye hjælpemidler, og måske har de også flere gulve med rene overflader, hvor der hverken ligger små tæpper eller står møbler i alle hjørner. Men som det er i dag, synes jeg ikke det er en god idé. Ikke endnu, mener hun.

Vi tester dem lige igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce