Vandrekirken der slog rod

Præst Lisbet Jacobsen og formand for valgmenigheden, Poul-Erik Damgaard, er glad for den opbakning, der er til både gudstjenester og arrangementer i Voldhøj Kirke. Foto: Allan Damgaard

Vandrekirken der slog rod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søndag den 16. september fejrer Voldhøj Kirke 30 års jubilæum og Voldhøj Valgmenighed 25 års jubilæum. Valgmenigheden - der blev dannet i protest - oplever et faldende medlemstal, men til gengæld er engagementet stadig stort, og kirken på Park Allé står nu foran en renovering.

Struer: - Det var en voldsom debat dengang. Fronterne var virkelig trukket skarpt op - enten var man for eller imod den nye kirke i Struer. Det var faktisk ret ubehageligt, siger Poul-Erik Damgaard.

Han er i dag formand for Voldhøj Valgmenighed, og han har været med hele vejen. Nu kan Voldhøj Kirke fejre 30 års jubilæum og Voldhøj Valgmenighed 25 års jubilæum. Det markeres søndag den 16. september med både festgudstjeneste og efterfølgende festmiddag i kirken på Park Allé.

De gamle stridigheder er for længst glemt. Voldhøj Kirke har i mange år levet et roligt liv med et godt samarbejde med de forskellige aktører, som kirken er i berøring med.

Jubilæumssnakken foregår med Poul-Erik Damgaard og Voldhøj Kirkes præst Lisbet Jacobsen, og de ønsker på ingen måde, at forhistorien skal fylde alt for meget.

Men lad os for en god ordens skyld lige tage et hurtigt tilbageblik.

Struer voksede mod vest i 1960'erne og 1970'erne, og Struer Kirkes menighedsråd ønskede en ny kirke i den vestlige bydel. I 1988 blev Voldhøj et distrikt med eget menighedsråd, og Kirkefondet stillede en vandrekirke til rådighed til de kirkelige handlinger og aktiviteter i øvrigt.

Men de socialdemokratiske kræfter i byen ønskede ikke at bruge penge på at bygge en ny kirke. De vandt valget til menighedsrådet i Voldhøj og fik stemt igennem, at kirkedistriktet skulle nedlægges og vandrekirken sælges.

Tilhængerne af den nye kirke og den allerede opstillede vandrekirke var dog ikke slået. De havde én mulighed tilbage: At danne en valgmenighed og købe vandrekirken. Cirka 250 dannede Voldhøj Valgmenighed i 1993 og købte vandrekirken af Kirkefondet for den symbolske sum af én krone.

Det historiske forløb understreger dermed, at Voldhøj Valgmenighed er en del af den danske folkekirke.

Vi har for længst bevist vores levedygtighed. Dengang i 1993 var der mange, der sagde, at vi ikke ville overleve i ret mange år. Men sådan er det heldigvis ikke gået.
Poul-Erik Damgaard, formand, Voldhøj Valgmenighed, Struer
Voldhøj Kirke og Valgmenighed
Voldhøj Kirke og Voldhøj Valgmenighed kan i år fejre henholdsvis 30 og 25 års jubilæum. Det markeres søndag den 16. september med en festgudstjeneste med Preben Kok som gæsteprædikant. Voldhøj Kirkes præst Lisbet Jacobsen står for selve gudstjenesten. Der er festmiddag efter gudstjenesten.

Navnet Voldhøj stammer fra en gammel gravhøj, der lå i området.

Voldhøj Kirke, der ligger på Park Allé i Struer, er en del af den danske folkekirke.

Den første præst i Voldhøj Valgmenighed var Martha Holst. Hun var som præst ved Struer Kirke tilknyttet Voldhøj Kirke, da den blev oprettet i 1988. Hun fulgte i 1993 med over i den nye Voldhøj Valgmenighed. Hun stoppede i 1997. Den nuværende præst Lisbet Jacobsen har været i embedet i Voldhøj siden 2006. Hun er Voldhøjs femte præst.

Voldhøj Valgmenighed har i dag cirka 170 medlemmer. Har været oppe på 340 medlemmer som det højeste.

Foruden gudstjenesten hver søndag er der typisk to-tre arrangementer hver uge.
Her øver et til lejligheden sammensat kor på nogle af de sange, der skal synes til jubilæumsfesten søndag den 16. september. Foto: Allan Damgaard
Her øver et til lejligheden sammensat kor på nogle af de sange, der skal synes til jubilæumsfesten søndag den 16. september. Foto: Allan Damgaard

Flyttet 50 meter

I øvrigt er Voldhøj Kirke blevet flyttet én gang. Det var tilbage i 1999, hvor kirken skulle give plads til naboinstitutionen Nordstjernen. Her løftede en kæmpekran kirken de cirka 50 meter til den nuværende placering - en grund, som Struer Kommune stillede til rådighed.

- Siden er der blevet bygget til kirken, så nu kan den ikke længere flyttes, siger Lisbet Jacobsen.

Så vandrekirken Voldhøj har slået rod.

- Vi har for længst bevist vores levedygtighed. Dengang i 1993 var der mange, der sagde, at vi ikke ville overleve i ret mange år. Men sådan er det heldigvis ikke gået, siger Poul-Erik Damgaard.

Da Voldhøj var på sit højeste rent medlemsmæssigt, havde valgmenigheden 340 medlemmer. I dag ligger medlemstallet på cirka det halve. Men til gengæld er engagementet stadig stort.

- En stor del af arbejdet i valgmenigheden udføres af frivillige kræfter. Ellers kunne tingene ikke hænge sammen. Der er f.eks. flere frivillige tilknyttet gudstjenesterne, hvor det kun er præsten og organisten, der får løn, siger Poul-Erik Damgaard.

Lisbet Jacobsen har været præst i Voldhøj siden 2006 - hendes stilling svarer til 75 procent af fuldtid. Det er menigheden, der betaler hendes løn - de betaler ikke kirkeskat, men de betaler samme procentsats af deres løn til valgmenigheden, som var de medlem af folkekirken.

Omsorg for menigheden

I øvrigt har Voldhøj Valgmenighed let ved at finde personer til de kirkelige handlinger inden for sin egen kreds. Der er nemlig hele fire præster og tre organister i menigheden. Henrik Sommer er hjælpepræst og afløser for Lisbet Jacobsen. I øvrigt vil alle fire præster være i fuld ornat ved jubilæumsgudstjenesten på søndag.

- I dag beskæftiger vi os i høj grad med diakoni - altså omsorg for menigheden. Det sker gennem forskellige arrangementer - f.eks. fællesspisning, hvor der er stor tilslutning, siger Lisbet Jacobsen.

Voldhøjtræf, sorggrupper og "Glad Mandag" er blandt tilbuddene i den aktive valgmenighed.

Voldhøj Valgmenighed vil gerne have flere medlemmer, men Poul-Erik Damgaard og Lisbet Jacobsen er godt klar over, at det ikke er så let en sag.

- Hvis du bliver døbt i Folkekirken, er du automatisk medlem af Folkekirken. Man skal gøre et aktivt tilvalg for at blive medlem af vores menighed, og det kræver lidt ekstra af den enkelte, siger Poul-Erik Damgaard.

På en ekstraordinær generalforsamling i sidste uge har Voldhøj Valgmenighed besluttet at renovere kirken, så den blandt andet udvendigt bliver frisket lidt op.

- En renovering er også et godt signal at sende til omverdenen - vi er her endnu, siger Lisbet Jacobsen og smiler.

Vandrekirken der slog rod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce