Ufleksibel lovgivning belaster plejebørn

Peter Vestergaard (R) stiller sig kritisk over for lovgivning, der belaster plejefamilier- og børn. Arkivfoto: Morten Stricker.

Ufleksibel lovgivning belaster plejebørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lovgivning, der ifølge børne- og uddannelsesformand Peter Vestergaard (R) er ufleksibel, er medvirkende til, at Struer Kommune kan komme til at mangle aflastningsfamilier.

Struer: I en orientering givet på et møde i børne- og uddannelsesudvalget i Struer Kommune i sidste uge kom det frem, at kommunen i fremtiden kan komme til at mangle aflastningsfamilier.

Ifølge orienteringen, der blev givet på mødet, er der i øjeblikket 81 børn i Struer Kommune, der enten er anbragt hos plejefamilier, eller som har en aflastningsfamilie - fordelt på 52 i pleje og 29 på aflastning og delt ud på 36 døgnplejefamilier og 17 aflastningsfamilier.

"Det lykkes fortsat fint at finde gode døgnplejefamilier, mens det aktuelt er vanskeligere at rekruttere et tilstrækkeligt antal aflastningsfamilier," står der i orienteringen.

Det bekræfter udvalgsformand Peter Vestergaard (R), der selv har plejebørn sammen med sin kone.

- Så vidt jeg ved, står vi ikke akut og mangler aflastningsfamilier. Heldigvis. Men man kan se, at der på sigt kan opstå behov for flere aflastningsfamilier i kommunen, siger han.

Enten har du en aflastningsopgave, eller også har du ikke. Der er ingen fleksibilitet.
Peter Vestergaard (R), formand for børne- og uddannelsesudvalget, Struer Kommune.

Klare udfordringer

Ifølge orienteringen er der flere bud på, hvorfor det er nemmere at rekruttere plejefamilier end aflastningsfamilier. For det første er godkendelsesproceduren lang. Den kan ofte tage op til 6-8 måneder og er "meget omfattende".

Først skal interesserede familier tilmelde sig, så skal de gennemføre et fem dage langt grundkursus og udfylde et omfattende ansøgningsskema for at kunne komme videre til undersøgelses- og godkendelsesfasen.

- Der går lang tid fra en families første interesse, til den rent faktisk er i gang med at løse nogle af de her opgaver, som jo er hele årsagen til, at de meldte sig. Og det gælder både i forhold til aflastnings- og plejefamilier, er min erfaring. Der er en klar udfordring med at holde fast på folk, siger Peter Vestergaard.

- Det kunne være spændende at kigge på, om man kan ændre nogle procedurer eller gøre noget andet, så processen går lidt hurtigere, og folk hurtigere kan komme i gang.

En anden udfordring er selve lovgivningen, som af Peter Vestergaard kaldes ufleksibel. Ifølge Serviceloven mister godkendte plejefamilier deres godkendelse, hvis de modtager et barn i aflastning i stedet for et barn i fuldtidspleje.

- En aflastningspasning tæller som en fuldtidspasning, der er Socialtilsynet hverken til at hugge eller stikke i. Enten har du en aflastningsopgave, eller også har du ikke. Der er ingen fleksibilitet, siger Peter Vestergaard.

Lovgivningen betyder helt konkret, at hvis en familie, der er godkendt til fuldtidspleje, tager et barn i aflastningspleje, mister den en indtjening, fordi den mister godkendelsen som plejefamilie. Og da det er et stort arbejde at have aflastnings- eller plejebørn, er de fleste formentlig mest interesserede i fuldtidspleje.

- Det er selvfølgelig et incitament fra tilsynets side, at de vil undgå familier, der bare tager flere børn ind, end de kan magte, for pengenes skyld. Men det ødelægger fleksibiliteten for alle andre, siger Peter Vestergaard.

Dygtige familier

Da Dagbladet fanger Peter Vestergaard tirsdag, er han allerede i samarbejde med kommunen i gang med at undersøge, hvad de kan gøre for at få flere aflastningsfamilier på banen.

- Jeg forstår godt tilsynets forbehold, og det er deres opgave at holde hånd i hanke med, at familierne skal kunne overkomme opgaven. Men jeg synes nogle gange, at systemet er ufleksibelt.

Han opfordrer til dialog og roser samtidig de nuværende plejefamilier i kommunen.

- Vi har virkelig nogle dygtige, hårdtarbejdende plejefamilier i Struer Kommune, og jeg synes også, at kommunen selv gør et godt stykke arbejde, siger han.

Ufleksibel lovgivning belaster plejebørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce