Thorbjørn vil sove i telt året rundt - også juleaften

Det lille telt er indkøbt specielt til lejligheden. Mor Sanne håber, at det kan holde til resten af Thorbjørns dage i det fri, hvorefter det formentlig skal kasseres. Foto: Stine Kjærside

Thorbjørn vil sove i telt året rundt - også juleaften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thorbjørn Just Tronhus er spejder, og han har sat sig selv et mål: Han skal have snorky-mærket til sin uniform, som han kun kan opnå, hvis han sover i telt hver nat i et år - uanset hvordan vejret er.

Struer: Som vejret har været de sidste par uger, undrer det ingen, at der i haven hos familien Just Tronhus er rejst et lille to-personers telt.

Som temperaturen er lige nu, kunne nogen da måske godt få lyst til at tilbringe en enkelt nat eller to ude i naturen. Men kom man forbi i december, hvor måleren kom ned under nul grader, og teltet stadig var oppe, så kunne det godt være, at nogen var begyndt at undre sig.

Ikke desto mindre er det tilfældet. Siden august sidste år har 12-årige Thorbjørn Just Tronhus nemlig sovet ude i teltet i haven stort set hver nat. Og det var stort set hver nat. Også da efterårsstormen tog til, alle de gange regnen pøsede ned på teltdugen og ikke mindst juleaften.

Siden starten i august har Thorbjørn i alt sovet indenfor ti gange. Og det har kun været fordi, han enten har været syg eller på ferie.

- Det er ikke superslemt med kulden, jeg har en god sovepose. Men jeg har oplevet et par gange, at lynlåsen (til teltet, red.) har været frosset fast, så jeg ikke kunne komme ud. Så måtte min far komme og hælde kogende vand på den. Sådan er det, når der er -12 grader udenfor, siger Thorbjørn med et lille smil.

Mest får jeg bare besøg af insekter.
Thorbjørn Just Tronhus, tropspejder hos Struerspejderne.
Udover sine tegneserier har Thorbjørn en lille radio til at holde sig med selskab ude i teltet. Foto: Stine Kjærside
Udover sine tegneserier har Thorbjørn en lille radio til at holde sig med selskab ude i teltet. Foto: Stine Kjærside

Glad for udeliv

Det er altså ikke, fordi hans forældre har smidt ham ud, at Thorbjørn sover i telt, og nu har gjort det i 90 dage. Thorbjørn er tropspejder hos Struerspejderne, og nætterne i det fri er en del af en større og omfattende mission.

- Det kaldes et snorky-mærke. Hvis man sover ude 365 nætter ud af 400, så får man sådan et mærke, og det vil jeg rigtig gerne, siger Thorbjørn.

- Han bliver den første i klubben i Struer, der har det, siger hans mor.

Sanne Just Tronhus og hendes mand var ikke begejstrede for idéen, da deres søn først kom og præsenterede den. Men de har selv været spejdere gennem flere år, og generelt er familien glad for udelivet og vidste, at det også gjaldt Thorbjørn.

- Han havde snakket om, at han gerne ville det i lang tid. Min største bekymring var nok, om han kunne blive udhvilet og få ordentlig søvn, når han skulle sove ude, men det har ikke rigtig været et problem, og vi kan jo se, at han nyder det, siger Sanne Just Tronhus.

Selv mener Thorbjørn, at han sover bedre ude end inde. Der er ikke så varmt, og man kan jo ligge og læse tegneserier ved lyset fra den lille lygte, der er hægtet fast i toppen af teltet, mens man venter på, at søvnen kommer. Det er også kun sket en enkelt gang i vintermånederne, at resten af huset vågnede til synet af en forfrossen Thorbjørn, der havde krøllet sig sammen ved radiatoren i stuen for at få varmen efter en kold nat udenfor.

Shorts i et år

Når man sover så meget ude, fortæller Thorbjørn, så lærer man også meget om naturen.

- En nat var der nogle vildgæs, der sloges, og det var meget højt. Der er mange, mærkelige lyde, som man ikke kender i starten, for eksempel fugle, der skændes. Men mest får jeg bare besøg af insekter, siger Thorbjørn.

Til september skal han have overnattet 365 dage i sit telt for at få snorky-mærket. Og han ved allerede, hvad hans næste mål skal være: Shorty-mærket, som man kan opnå, hvis man går med shorts hver dag i et år.

- Men den skal vi altså lige snakke lidt mere om først, siger Sanne Just Tronhus og griner.

Thorbjørn vil sove i telt året rundt - også juleaften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce