Stor musical-begivenhed til Struer

Kufferten, fra da Lotte Juel Ellerbæk selv var af sted med Up with People i 1995, har hun stadig. Nu hjælper hun musicalarrangementet med at komme til Struer. Fotos: Morten Stricker

Stor musical-begivenhed til Struer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

102 unge fra 18 forskellige lande kommer i efteråret til Lydens By. "Up with People" hedder konceptet, de kommer med - et koncept, Lotte Juel Ellerbæk fra Asp selv rejste med for mere end 20 år siden. Nu har hun sat sig i spidsen for at hjælpe det på plads i Struer.

Asp: Der bliver tale om lidt af et rykind, når det amerikanske koncept "Up with People", som kom til verden tilbage i 1965, til november kommer til Struer i form af 102 unge fra 18 forskellige lande.

- Den grundlæggende tanke i det er, at man på tværs af kulturer, mennesker og folkefærd forsøger at sprede fred og forståelse for hinanden, fortæller Lotte Juel Ellerbæk fra Asp, der i 1995 selv tog turen.

- Up with People er en gruppe unge mennesker, der rejser rundt. Da jeg rejste i 1995, var det i et år. I dag rejser man et halvt år, og man rejser fra by til by, bor i værtsfamilier og oplever kulturen på det sted, man er.

Der er ifølge Lotte Juel Ellerbæk både tale om uddannelse og dannelse, om man vil, af de unge, og kulturformidling til de steder, hvor de unge kommer frem.

Helt konkret kommer de med en musical, som de i Struer vil optræde med 28. november i Struer Energi Park og 1. december i Langhøjhallen, men de kommer også med mere end det.

Jeg kan huske fornemmelsen, da vi ti danskere rejste af sted fra København. Vi tog rulletrappen, vinkede farvel til mor og far, og så var det ellers bare armene op over hovedet. Yes, nu er vi fri. Nu skal der bare ske sjov og ballade.
Lotte Juel Ellerbæk, Asp, om Up with People
Og de 102 unge, som i år udgør Up with People, kommer til Lydens By til november.
Og de 102 unge, som i år udgør Up with People, kommer til Lydens By til november.

En helt ny verden

Alt afhængig af hvad sponsorerne i de forskellige byer, Up with People kommer til, har interesse i, og som giver mening på det pågældende sted, kan de unge eksempelvis også lave frivilligt arbejde eller besøge skoler, daginstitutioner og plejehjem.

Og ender besøget med at give overskud, går pengene til et godgørende formål, som sponsorerne vælger.

- Det her er nonprofit, nonreligiøst og nonpolitisk, forklarer Lotte Juel Ellerbæk:

- Alle er velkomne, så længe man er mellem 17 og 29 år og har taget en ungdomsuddannelse.

En sådan blev Lotte Juel Ellerbæk selv færdig med i 1994 på Herning Gymnasium. Inden huen kom på, nåede hun det år at opleve Up with People, der dengang optrådte i Herning Kongrescenter.

- Vi så opslaget i avisen, og så sagde min mor; "Skal vi ikke have et ungt menneske boende?", og det skulle vi da. Det åbnede bare en helt ny verden, siger Lotte Juel Ellerbæk. Efter selve showet kunne man lade sig interviewe, hvis man havde interesse i selv at komme med. Det havde Lotte Juel Ellerbæk, så 1. januar 1995 gik turen mod USA.

Yes, nu er vi fri

Destinationen var nærmere bestemt Denver i staten Colorado, hvor den stod på seks ugers oplæring og opdeling af, hvem skulle gøre hvad, når hele holdet tog på tour.

- Jeg kan huske fornemmelsen, da vi ti danskere rejste af sted fra København. Vi tog rulletrappen, vinkede farvel til mor og far, og så var det ellers bare armene op over hovedet. Yes, nu er vi fri. Nu skal der bare ske sjov og ballade, fortæller Lotte Juel Ellerbæk.

Det her var vel at mærke før mobiltelefonens tid og mestendels også internettet, så de unge var for alvor på egen hånd. Livlinen hjem var ikke så nem at trække i, som tilfældet er i dag.

Lotte Juel Ellerbæks rolle blev at være "fyld på scenen", som hun udtrykker det, og "knaldgod til setup af scenen" og at pakke de 22 tons udstyr i lastbilen igen bagefter. Rollerne som stjerner på scenen var nogle andres. Trods det gjorde året med Up with People et uudsletteligt indtryk.

- Der stod måske 100 unge i alle farver, former og størrelser og havde en fest på scenen. De hang ud med hinanden på kryds og tværs, og det hele var bare fedt. Det var jeg da nødt til at være en del af, og det gav den vildeste energi.

En øjenåbner

Efter oplæringen i Denver gik turen til en anden by i Colorado, så Utah, Arizona, Californien, Texas og så hele vejen op gennem Kansas, Minnesota og Iowa samt over i New England-området, før turen gik til Europa.

- Kernen i det er musicalen og det kulturelle aftryk, man sætter i værtsfamilien, og det går jo begge veje. Jeg fik for eksempel en øjenåbner, da vi kom til Danmark, for en dansk familie er jo ikke bare en dansk familie, siger Lotte Juel Ellerbæk:

- Jeg var i fire vidt forskellige værtsfamilier i Danmark, og det var alt lige fra den socialt udsatte, hvor jeg sad og hjalp dem med at rulle smøger om aftenen, til de selvstændige i Nordsjælland.

Lotte Juel Ellerbæk er enebarn og havde med egne ord nok levet en temmelig beskyttet tilværelse, før hun tog til USA.

- Det satte tingene i perspektiv at møde amerikanere, som havde rundsave på albuerne og sagde; "Jeg gør, hvad jeg vil, og så må du halte efter, hvis det er det, du vil, eller kæmpe for at komme foran mig", fortæller hun:

- Det gjorde noget ved os europæere og har givet mig, at man ikke skal holde sig tilbage. Man skal kende sit værd og turde stå ved det.

Nu kommer de

Lotte Juel Ellerbæk, som i dag arbejder med administration i Holstebro Kommune, er nu selv en del af at kunne skabe lignende oplevelser for andre unge.

Hun står nemlig for en stor del af koordineringen til Up with Peoples besøg i Struer til efteråret.

- Jeg kom til at snakke med deres tourmanager, da de var i Næstved i maj, og de manglede et sted at tage hen til efteråret, og hvis ikke de skulle til Lydens By, så ved jeg snart ikke, hvor de skal hen, siger Lotte Juel Ellerbæk:

- Jeg tænkte, det kan vi da sagtens, og nu kommer de den 26. november og rejser igen den 3. december, så lige nu er min rolle at forsøge at skabe en masse kontakter i Struer og omegn og finde sponsorere og værtsfamilier. Det er der selvfølgelig lidt arbejde i, men det er det hele værd.

Stor musical-begivenhed til Struer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce