Sover så godt til musik

Struer Kommune har været med til at dokumentere, at det er skønt at falde i søvn til musik om natten, men så sandelig også, hvis man trænger til en pause i en af de komfortable stole, hvor man kan få sin helt egen musik i ørerne og falde godt i søvn i løbet af dagen. Foto: Struer Kommune

Sover så godt til musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskere fra både Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet har undersøgt, hvordan demente får glæde af, at der bliver afspillet musik, når de ligger og kæmper med at falde i søvn. Struer Kommune har været en vigtig partner i projektet

Struer: Ældreplejen i Struer Kommune har opnået gode resultater ved at bruge musik og lyd i plejen af specielt de demente.

- Det er ikke noget nyt for os at bruge sang og musik, forklarer Karin Thøgersen, som er funktionsleder på Demensafsnittet i Struer Kommune.

For et par år siden blev det bare intensiveret og sat endnu mere i system, da Struer Kommune blev partner i Innovationsprojektet Lyd og Sundhed.

Formålet var at få undersøgt, hvordan musik kan være med til at forbedre livskvaliteten for demente i et tæt samarbejde mellem både Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, innovationsnetværket Welfare Tech og Struer Kommune.

De 40 demente borgere, der har deltaget i samråd med deres pårørende, bor på plejecentre rundt om i kommunen samt enkelte, som bor hjemme hos sig selv, og de har alle fået testet deres søvnkvalitet under påvirkning af forskellige typer musik.

- De har fået en lydbøjle sat på sengen, så vi kunne afspille lige netop den musik, de selv gerne ville høre. Det nytter jo ikke noget at spille musik, de kommer op at køre over, konstaterer Karin Thøgersen.

De har fået en lydbøjle sat på sengen, så vi kunne afspille lige netop den musik, de selv gerne ville høre. Det nytter jo ikke noget at spille musik, de kommer op at køre over.
Karin Thøgersen, funktionsleder, Demensafsnittet, Struer Kommune
Lyd og demens i Struer Kommune
Lyd er længe blevet brugt bevidst i plejen af demente borgere i Struer Kommune, men i løbet af 2014 og 2015 blev det sat yderligere i system som en del af projekt Lydens By.Demensområdet bruger blandt andet høretelefoner og VR-briller i arbejdet med borgerne - så de demente kan trives i eget lydmiljø, samtidig med at de deltager i fællesskabet.

Søvn og demens-projektet blev sat i gang i 2016 i samarbejde med DTU, Danish Sound Network, Welfare Tech, AU Center for Music in the Brain samt en række private virksomheder, som blandt andet leverede højttalere og musik.

Institutionerne Svalegangen og Lærkehuset har med hjælp fra foreninger fået bevilget to gyngestole med lyd, som giver urolige demente ro i hverdagen.

Institutionerne Svalegangen og Bøgelund har en musikterapeut ansat til at lave aktiviteter med demente, og sansehaver er under etablering, hvor lydbænke kommer til at indgå.

Bedre søvn - bedre hverdag

Så musikken har været nøje udvalgt.

- Vi har snakket med både de pårørende og de demente selv om musikken for at finde den helt rigtige, forklarer Karin Thøgersen.

Den er så blevet afspillet en halv time ved sengetid, og Karin Thøgersen er overbevist om, at det har haft en positiv effekt.

Musikken har været med til at give de demente en bedre søvn. Noget, det alt for ofte kniber med, og det ødelægger livskvaliteten.

- Med en bedre søvn får de også en meget bedre hverdag, konstaterer Karin Thøgersen.

Nu bliver det dokumenteret.

Dataopsamlingen fra Lyd & Sundhed er afsluttet, og Aarhus Universitet og Dansk Teknologisk Universitet er ved at analysere data fra projektet.

- Vi kan foreløbigt registrere, at både borgere og personale har været oprigtigt glade for musikken og synes, mange af de demente har fået en bedre søvn - eller en anden positiv virkning, som for eksempel mere energi i løbet af dagen eller mindre uro, siger Kira Vibe Jespersen fra Aarhus Universitet Center for Music in the Brain.

De videnskabelige resultater bliver præsenteret ved konferencen "Sound of Music i Sundhedsvæsenet" i Aarhus 26. november.

Sover så godt til musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce