Rasmus cyklede 125 kilometer i kørestol

Rasmus Martinsen er netop fyldt 40 år, men han afviser enhver hentydning til, at tirsdagens 125 kilometer lange cykeltur er et tegn på en midtvejskrise. Her ses han i sin kørestol med den påmonterede cykel. Privatfoto

Rasmus cyklede 125 kilometer i kørestol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På trods af at han er lam fra brystet og nedefter, dyrker 40-årige Rasmus Martinsen gerne motion, men der skal være et mål som motivation. Derfor cyklede han de 125 kilometer fra Rask Mølle til Toftum Bjerge i sin kørestol.

Toftum Bjerge: Et vanvittigt forsøg. Sådan betegner 40-årige Rasmus Martinsen det projekt, han tirsdag morgen klokken fem tog hul på.

Fra hjemmet i Rask Mølle ville han cykle knap 125 kilometer til Toftum Bjerge Camping nord for Struer. En distance, der måske ikke lyder af voldsomt meget for traditionelle motionscyklister, men for Rasmus Martinsen er sagen en lidt anden.

For 18 år siden kørte han nemlig galt på sin motorcykel med den konsekvens, at han blev lam fra brystet og nedefter.

Cykelturen til Limfjorden blev derfor gjort i en kørestol med en håndcykel spændt foran. Ikke nogen toptunet ryttercykel, men en ganske almindelige havelåge-model, som Rasmus Martinsen betegner sin special-cykel.

Han indrømmer blankt, at træningen og forberedelserne op til tirsdagens cykeltur måske godt kunne have været lidt bedre.

- Havde jeg nu været en rigtig sportsmand, havde jeg nok taget lidt mere med end tre bananer, halvanden liter vand, halvanden liter Faxe Kondi og lidt chokolade, men jeg tænkte, at jeg jo bare skulle blive ved med at cykle, og så nåede jeg nok frem på et tidspunkt. Det gjorde jeg også, men det var meget hårdere, end jeg havde troet. Allerede efter Nørre Snede føltes det, som om det ene albueled manglede smørolie, og den sidste tredjedel af turen kunne jeg godt mærke, at det kun handlede om vilje, fortalte Rasmus Martinsen dagen derpå hjemme i Rask Mølle igen.

Havde jeg nu været en rigtig sportsmand, havde jeg nok taget lidt mere med end tre bananer, halvanden liter vand, halvanden liter Faxe Kondi og lidt chokolade, men jeg tænkte, at jeg jo bare skulle blive ved med at cykle, og så nåede jeg nok frem på et tidspunkt.
Rasmus Martinsen
Rasmus Martinsen
Er 40 år, født og opvokset i Rask Mølle.Har været sergent i Forsvaret og har gået på HTX i Horsens.

Kom i maj 2000 ud for en solo-motorcykelulykke, hvorved han blev lam fra brystet og nedefter.

Er efterfølgende udlært mediegrafiker hos Tørring Folkeblad og arbejder i dag hos BSM Reklame i Vejle.

Bor i Rask Mølle og er kæreste med Christina Rundstrøm.

Svære bakker

En hjemtur, der vel at mærke foregik i bil og tog væsentlig kortere tid end de 14 timer og 26 minutter, det tog for Rasmus Martinsen at cykle de 125 kilometer. Især de i alt 3661 højdemeter var en udfordring for ham på cykelturen.

- I min verden var det som at køre hen over Alperne. Jeg kan måske cykle 25-30 kilometer i timen på en flad landevej, men lige så snart der er den mindste stigning, går jeg helt i stå, fordi mit tyngdepunkt er så langt bagude. Da min GPS på den anden side af Aulum ledte mig ud på en bakket grusvej ved en fejl, var jeg lige ved at opgive. Jeg blev nødt til at vende om og finde en anden vej, fordi det er helt umuligt for mig at køre på grus, fortæller Rasmus Martinsen, der sjældent har ladet sig begrænse af sit handicap.

Han har taget en uddannelse og arbejder som mediegrafiker. Desuden har han et aktivt fritidsliv med blandt andet cykling og jagt.

Rasmus Martinsen har eksempelvis været på storvildtjagt i Sydafrika, og sidste år satte han sig et mål om at cykle en million omdrejninger på sin håndspinningscykel. Det lykkedes.

- Vi har jo alle sammen godt af at have en eller anden form for grundkondition, men hvis jeg ikke sætter mig nogle mål, så bliver det ikke rigtig til noget. Derfor har jeg sat mig forskellige mål som motivation. Jeg har tidligere spinnet seks timer i streg, og i år blev det altså at cykle til Limfjorden. Jeg har ikke skænket et nyt mål en tanke endnu. Det er jo svært at sætte sig et nyt mål, der er nemmere end det foregående, men hvis jeg nogensinde skal cykle så langt igen, bliver det i Holland eller i et lignende fladt land, slår Rasmus Martinsen fast.

Vil ikke tabe ansigt

Han holdt blandt andet gejsten oppe undervejs ved at lave små humoristiske video-opdateringer på Facebook. Opdateringerne blev fulgt tæt af venner og familie.

- Jeg kommer hurtigt til at sige det til en masse folk, hvis jeg sætter mig et eller andet mål, og da jeg ikke kan lide at tabe ansigt, bliver jeg jo nødt til at gennemføre. Jeg havde ikke overskud til at se folks kommentarer på selve turen, men efterfølgende har det været vildt fedt at se den store opbakning. Det er fedt, at folk har taget så godt imod det, for i virkeligheden er det hele jo bare fis og ballade, fortæller Rasmus Martinsen.

På campingpladsen blev han mødt af sin kæreste og hendes to børn, der ventede på ham med flag, kram og champagne.

Dagen derpå var armene en smule trætte og ømme, meldte Rasmus Martinsen.

- Benene er til gengæld helt som de plejer, konstaterede han tørt.

Se nogle af Rasmus Martinsen video-opdateringer herunder - samtlige opdateringer kan ses på Rasmus Martinsens Facebook-profil.

Afgang fra Rask Mølle

Højt humør efter 32 km

På afveje ved Aulum

Målet er nået (Rasmus ankommer ca. 5 minutter inde i videoen)

Rasmus cyklede 125 kilometer i kørestol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce