Privatprojekt får 400.000 til naturpleje

Området omkring Kilen ser smukt ud, men biodiversiteten lider. Foto: Stine Kjærside

Privatprojekt får 400.000 til naturpleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den lokale formand i Danmarks Naturfredningsforening, Signe Ambrosius, har fået 400.000 kroner til et naturplejeprojekt, der skal genskabe biodiversiteten i et plaget område nær Kilen.

Struer: I mere end 30 år har den nu pensionerede biolog Signe Ambrosius boet nær naturområdet Kilen, og i seks år har hun været formand for Struers lokalafdeling af Danmarks Naturfredningsforening.

I al den tid har hun brugt naturen omkring sig, og med sin store viden om biologi har hun de seneste år lagt mærke til noget, som mange andre måske ikke ser.

- Man hører ind i mellem folk sige, at "der er da så smukt ved Kilen, det er jo dejlig natur", og det er måske smukt, men det betyder ikke, at alt er godt, siger hun.

Hun går den vante sti fra sit hjem og ind gennem marken, der egentlig tilhører lodsejer Søren Østerby. Ind i mellem udpeger hun nogle af de ting, der ikke længere er som i gamle dage ved området. For nu skal biodiversiteten tilbage, har de bestemt sig for.

Man hører ind i mellem folk sige, at "der er da så smukt ved Kilen, det er jo dejlig natur", og det er måske smukt, men det betyder ikke, at alt er godt.
Signe Ambrosius, DN-formand i Struer
Gyvelen her er vokset Søren Østergaard over hovedet for et godt stykke tid siden. Foto: Stine Kjærside
Gyvelen her er vokset Søren Østergaard over hovedet for et godt stykke tid siden. Foto: Stine Kjærside

Over hovedet

Signe Ambrosius og Søren Østergaard når deres bestemmelsessted et godt stykke væk fra stien, på toppen af en skrænt omkranset af tætbevokset natur.

- Se, siger Signe Ambrosius og peger.

Fingeren vender mod en imponerende høj træ-lignende vækst, der i massevis danner et tæt, nærmest uigennembrydeligt krat. Det er gyvel, og den uønskede vækst har vokset sig over ørerne på både lodsejeren og DN-formanden.

- Se bare hvad der sker, når man lader stå til, siger Signe Ambrosius.

Og der er sket meget i området, efter at afgræsningen blev stoppet tilbage i 2012. Gyvel og brombær er strømmet til i stor stil, og det forhindrer andet dyre- og insektliv i at finde føde, og dermed dør biodiversiteten i området. Og Signe Ambrosius har set det komme gennem mange år.

- Engang var der vokshatte (en svamp, red.) over det hele. Nu er der mest bare høje græsser, gyvel og rødel. Naturen er nærmest forsvundet, siger Signe Ambrosius.

Derfor ansøgte hun Den Danske Naturfond om penge til at starte et projekt, der skal få biodiversiteten tilbage i området. Og hun talte godt for sin sag - projektet ved Kilen var et af 15 projekter ud af i alt 72 projekter, der fik penge til at realisere et naturprojekt.

Lidt over 400.000 kroner har de at gøre med.

- Og vi fandt ud af, at det svarer til næsten hele Struer Kommunes naturplejebudget, så det er rigtig godt, siger Søren Østerby.

Søren Østerby, og andre lodsejere bliver spillere i projektet i og med, at de ejer nogle af de områder, der skal naturplejes. Området med de store gyveler skal ryddes helt, hvorefter der skal sættes geder ud, der kan holde den uønskede vækst i skak.

Andre steder skal der heste og køer til, og lodsejerne samt private personer samles i et dyrelaug, der deles om ansvaret med at passe dyrene.

Glad for natur

I princippet kunne lodsejere som Søren Østerby vende det blinde øje til, så længe en nedadgående biodiversitet ikke går ud over hans eget landbrug.

- Men jeg er jo glad for natur, så jeg synes, det er en fed mulighed for at forbedre området, siger han.

I alt 15 hektar jord indgår i projektet, og hovedformålet er at genskabe biodiversiteten over det hele.

- Forhåbentlig betyder det også, at flere vil gøre brug af Kilen som naturområde, siger Signe Ambrosius.

Dyrelauget, der spiller en stor rolle i projektet, holder stiftende møde til september. Herefter går arbejdet rigtig i gang.

Privatprojekt får 400.000 til naturpleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce