Når kradsuld i øregangene bliver til fløjl

Basunisten Peter Jensen var inspireret af det smukke, han kan se i forfaldet, da han gav sig i kast med værket Crystal Palace, som kan høres i Struer på fredag. Arkivfoto

Når kradsuld i øregangene bliver til fløjl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bassunisten Peter Jensen tager sit publikum ud på ukendt grund og får noget helt nyt ud af den ellers så velkendte lyd fra DR Big Band.

Struer: Fredag eftermiddag går DR Big Band på scenen i Folkets Hus sammen med Silja fra Ramasjang, og fredag aften har DR Big Band Sinne Eeg med som frontfigur under en koncert for det voksne publikum.

Koncerter, som for længst er udsolgt.

Solisterne er kendte, og DR Big Band står som garant for den helt suveræne lyd i et klassisk repertoire. Publikum kan føle sig trygge.

Men vil man hellere opleve noget, der kradser lidt i øregangene, er der stadigvæk mulighed for at høre, hvordan DR Big Band også kan lyde, når bassunisten Peter Jensen fører sit publikum ud i et ukendt land af lyde og visioner for, hvor Big Bandet kan bevæge sig hen. 

 

Så vi har vendt mikrofonerne forkert og brugt gamle båndoptagere og højttalere, som var i stykker. Alt, hvad vi kunne finde af apparater, der ikke virker.
Peter Jensen, basunist, komponist og arrangør, DR Big Band.
Basunisten Peter Jensen fortæller om sit nye værk i Danske Banks tidligere lokaler på gågaden i Struer fredag eftermiddag klokken 16. Arkivfoto: Anders Kibbel
Basunisten Peter Jensen fortæller om sit nye værk i Danske Banks tidligere lokaler på gågaden i Struer fredag eftermiddag klokken 16. Arkivfoto: Anders Kibbel

Defekte højttalere

Peter Jensen er både basunist, komponist og arrangør i DR Big Band, og desuden er han kapelmester i Tivolis Big Band.

Han kender sit repertoire og har basunen solidt plantet i den musikalske tradition.

Men han er også et nysgerrigt og søgende menneske, som gerne vil ud til grænserne og udforske, hvad der sker, hvis man gør noget helt andet, end det man plejer.

- Så vi har vendt mikrofonerne forkert og brugt gamle båndoptagere og højttalere, som var i stykker. Alt, hvad vi kunne finde af apparater, der ikke virker, forklarer han.

Alt sammen i en bearbejdelse af et værk, som han fik indspillet sammen med DR Big Band.

- Det er ved at være et par år siden, så det har været længe undervejs, fortæller han.

Men tingene tager tid.

Det har taget tid at bearbejde optagelsen, så det oprindelige lydspor blev brudt op og forvrænget og bygget op igen til det endelige resultat, som nu ligger klar på vinyl, og for en god ordens skyld bliver det også udsendt digitalt.

- Men vinyl, fordi vinyl-pladen i sig selv er i forfald fra første gang, du sætter en pick-up i rillen, fortæller han, og det er hans fascination af forfaldet, der er det oprindelige udgangspunkt for hele værket: Crystal Palace.

- Vi kender det jo allesammen, og jeg tror da, at de fleste kan genkende det smukke i for eksempel en forladt industrigrund eller for den sags skyld i det menneskelige forfald, fortæller han om hele sin baggrund for at forvrænge den oprindelige lydoptagelse og bygge et helt nyt lydbillede op i flere forskellige satser.

Dels så det kradser, men også som et bevis på at kradsuld kan blive til fløjl, hvis man bare nærmer sig stoffet med åbne ører og et åbent sind.

Mulighed for et genhør

I bund og grund er det også en kamp for overlevelse. 

- Med DR Big Bandet som billede på en konstruktion i forfald og brugen af defekt udstyr i post-produktionen har det været min ambition at skabe et værk, der kan udstikke en retning for, hvordan institutionaliserede ensembler kan udvikle sig mod en ny kunstnerisk berettigelse, skriver Peter Jensen selv i programmet for "En by spiller op".

Desværre kunne han ikke opføre det færdige værk "live" med musikerne på scenen.

- Vi arbejder på at finde en løsning, så det kan lade sig gøre. Det vil aldrig blive helt det samme, men vi kan nærme os, og jeg håber da bestemt, at det er noget, vi kommer til at arbejde videre med, fortæller han inden besøget i Struer på fredag, hvor det altså bliver optagelsen, man kommer til at høre, og hvor man i øvrigt også kan købe den nye vinyl-skive og genhøre værket derhjemme.

Når kradsuld i øregangene bliver til fløjl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce