Kan skære i budgetterne og samtidig få flere fastansatte i ældreplejen

Struer Kommune vil finde besparelser på budgettet ved at oprette flere stillinger til fastansatte i ældreplejen. Arkivfoto: Frede Stengaard

Kan skære i budgetterne og samtidig få flere fastansatte i ældreplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet lægger op til at skære i det kommunale budget for 2019, uden at det går ud over hverken børn eller ældre. Et udkast er nu sendt i høring blandt de ansatte.

Struer: Politikerne i Struer Kommune har indtil i dag haft dørene lukket, når de har forhandlet budget for 2019.

Alle udvalg skulle som udgangspunkt finde besparelser på to procent af det samlede budget, og nu letter politikerne så på sløret og sender en række forslag i høring, så medarbejderne får mulighed for at tage stilling til konsekvenserne og gøre opmærksom på om, der skulle været knaster i nogle af politikernes forslag, som de har overset.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) er optimist, når han ser frem mod de afgørende budgetforhandlinger til august og glæder sig over, at det stort set hele raden rundt har kunnet lade sig gøre at skære i budgetterne uden at skulle forringe den kommunale service, hvor det kan komme til at gøre ondt.

- Jeg er sikker på, at det foreløbige budgetudkast kan gennemføres på en god måde, hvis det bliver vedtaget, som det er beskrevet, siger han om det oplæg til besparelser, som bliver sendt i høring onsdag efter et møde i kommunens økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalg tirsdag morgen.

Økonomiudvalget bidrager blandt andet selv til en besparelse ved at foreslå en reduktion af tilskuddet på i alt 9,2 millioner kroner til erhverv, bosætning, events og sponsorater med 220.000 kroner.

- Det er så lidt, at det sagtens må kunne lade sig gøre, vurderer borgmester Niels Viggo Lynghøj.

De mere vidtgående besparelser bliver blandt andet fundet på ældreområdet og på udgifter til anbringelser på socialområdet.

- Men det er ikke penge, vi finder i en regulær spareøvelse. Det kommer ikke til at gå ud over serviceniveauet - tværtimod, understreger Niels Viggo Lynghøj.

Jeg er sikker på, at det foreløbige budgetudkast kan gennemføres på en god måde, hvis det bliver vedtaget, som det er beskrevet.
Niels Viggo Lynghøj (S), borgmester, Struer Kommune.

Flere fastansatte

Pengene bliver fundet ved at ændre på hele strukturen, så der kommer flere fastansatte i både hjemmeplejen og på de enkelte plejehjem.

- På den måde sparer vi på vikarkontoen ved at få en bedre bruttonormering, forklarer borgmesteren.

Alt sammen ved at følge en række anbefalinger i en konsulentrapport fra firmaet BDO, som blev hyret ind til at endevende hele ældreplejen i Struer Kommune allerede i forbindelse med budgetforhandlingerne i 2017.

- Vi har fulgt de anbefalinger, vi har fået i rapporten, fortælller formanden for social,- sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Grethe Hestbech (SF).

Anbefalinger, som også er gledet glat igennem i økonomi, - erhvervs og bosætningsudvalget, så de nu bliver sendt i høring blandt de ansatte.

I kultur- og fritidsudvalget bliver den ønskede besparelse på to procent fundet ved at undlade en prisfremskrivning, så udvalget får samme budget i 2019, som de har i år.

I teknik-, miljø- og klimaudvalget kan det samlede besparelseskrav hentes hjem på den allerede gennemførte omlægning af gadebelysningen, så der fremover kun bliver brugt LED-lys.

Dette giver i sig selv en besparelse på næsten 1,7 millioner kroner, og det giver derfor også plads til udvidelser på andre poster i budgettet.

Dette er i det hele taget det overordnede formål med hele øvelsen op til de afgørende budgetforhandlinger.

- Vi får frigjort nogle midler, som vi kan prioritere, som vi vil. Alt i alt drejer det sig om 850.000 kroner i økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalget og et tilsvarende beløb i det samlede byråd, forklarer Niels Viggo Lynghøj.

Gode forslag

Som udgangspunkt vil Socialdemokratiet og borgmester Niels Viggo Lynghøj gå efter at få brugt pengene på bedre vilkår i både ældreplejen og i daginstitutionerne, så partiets valgløfter kan blive indfriet.

Ingen af de øvrige partier lægger sig umiddelbart på tværs.

- Vi har haft en god proces, og der er masser af gode forslag i det, der nu kommer i høring, mener formanden for Venstres byrådsgruppe, Mads Jakobsen.

Peter Vestergaard, som er de radikales enmandshær i byrådet, er som formand for børne- og uddannelsesudvalget godt tilfreds med, at udvalget i vid udstrækning bliver fredet, så der kan blive udarbejdet en helhedsplan for både skoler og daginstitutioner, en helhedsplan for indsatsen over for alle børn og unge op til 18 års alderen i lighed med den, der nu ligger klar på ældreområdet.

Kan skære i budgetterne og samtidig få flere fastansatte i ældreplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce