Julen slutter aldrig helt her, men nu må du godt komme med

Englene, som Ruth Kjær Nielsen selv har kreeret med tanke på, at intet må gå til spilde.Foto: Johan Gadegaard

Julen slutter aldrig helt her, men nu må du godt komme med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I morgen lørdag åbner Gimsinghoved dørene til den årlige juleudstilling, der i år har temaet "Julen har englelyd". Og der ligger et kæmpe arbejde forud for den traditionsrige julesamling.

Struer: Den er der med det samme, man åbner hoveddøren ind til Gimsinghoved. Duften fra køkkenet, hvor en storproduktion af brunkager er i fuld gang. Sammen med marcipanhornene. I morgen, når årets juleudstilling på Gimsinghoved åbner, vil der også være gløgg. Det er traditionen, og sådan skal det være.

Det er også traditionen, at stemningen er så kaotisk en uges tid før åbningen, at leder Rie Nyborg kan være helt i tvivl, om de nu når at få det til at se pænt ud. Men det gør de altid. Det er jo traditionen. Og traditionen tro er der også i år et tema for juleudstillingen: "Julen har englelyd".

- Nu er vi jo for alvor Lydens By, og så virkede det passende, siger Rie Nyborg midt i duften.

Det kan godt være dyrt at arbejde her i julemåneden.
Rie Nyborg, leder af Gimsinghoved
Der er nisser i massevis i alle størrelser og former på Gimsinghoved frem til 16. december.Foto: Johan Gadegaard
Der er nisser i massevis i alle størrelser og former på Gimsinghoved frem til 16. december.Foto: Johan Gadegaard

iPad-jul

Årets fire juleborde, som har deres helt egne traditioner, er i år derfor pyntet af fire lydfirmaer fra Struer: Lydens By-sekretariatet, B&O, Harman Lifestyle og Struer Musikskole. Og der er blevet gået til den med kreativitet.

Hos B&O er hele midten af bordet fyldt ud af en af firmaets egne kæmpe højttalere, som er blevet pyntet med stedsegrønt og to sølvlysestager samt en specialdesignet lille engel, der har fået plads i den store musik-borddekoration.

Hos musikskolen er der fyldt kristtjørn i en saxofon, og dækservietterne er noder til julesange. Hver tallerken har også fået et lille instrument at fordrive ventetiden til gaverne med.

Lydens By-sekretariatet ønsker god jul til alle de omkringliggende byer i kommunen med til-og-fra-kort til blandt andre Asp, Hjerm og Venø, mens Harman Lifestyle torsdag eftermiddag lige måtte bruge lidt ekstra tid på deres bord, selv om det egentlig var færdigt. Lydinstallationen skal lige være helt på plads.

Den står administrator hos Harman Lifestyle, Tanja Jahnsen, og fifler med, og man forstår godt, at borddækningen har krævet noget lidt ud over det sædvanlige.

Et glas-juletræ står i den ene ende, med højttalere på hver gren, der er synkroniseret med fire andre højttalere, der står rundt om træet. De fire nederste højttalere kaster et gulligt dansende lys fra sig, der minder om pejseild, og alt sammen hægtet op på en iPad, hvorfra der flyder klassiske julesange ud fra installationen. Under dugen lyser LED-lys hele bordet op, der er dækket med chefens eget julestel.

- Det her var en måde for os at markere os selv i lokalområdet på, fortæller Tanja Jahnsen, der fortæller, at det nok har taget firmaet et par måneders tænketid og cirka tre ugers praktisk tid at opstille det.

- Der er nok mange, der tænker, at vi bare laver lyd til biler, men vi er meget mere end det, og det kan vi vise her, forklarer hun.

Som altid kan man stemme på det bord, man synes er pænest og som passer bedst ind i temaet, og vinder ens bord, deltager man i konkurrencen om et gavekort til Folkets Hus.

37 udstillere er med på Gimsinghoved i år - nogle nye, andre gamle kendinge.
Foto: Johan Gadegaard
37 udstillere er med på Gimsinghoved i år - nogle nye, andre gamle kendinge. Foto: Johan Gadegaard

Alt skal bruges

Mens Tanja Jahnsen fifler med lyden, arbejder Rie Nyborg sammen med nogle af de frivillige fra Gimsinghoveds udstillingsudvalg på de sidste detaljer. En juleudstilling i den gamle herregård er nemlig ikke bare at sætte en masse nisser og flettet grønt op i et lokale, må man forstå. Langt fra.

- Vi gør rigtig meget ud af det æstetiske, siger Willy Zickert.

- Og der adskiller vi os måske fra andre juleudstillinger. Vi laver en plan fra start og forsøger bedst muligt at stille udstillernes arbejde, så det spiller godt sammen, og der ikke er noget, der står og skriger til hinanden og er malplaceret.

I år er der 37 udstillere på Gimsinghoved, og man kan finde alt fra klassiske og moderne nisser, engle lavet af bogpapir, julekugler, julekogler, pynt, stadserads og inspiration til julegaverne.

- Det kan godt være dyrt at arbejde her i julemåneden, siger Rie Nyborg med et lille smil.

På en stand i et hjørne finder man også filt-æbler, hæklede snefnug og snelygter. De er lavet af Ruth Kjær Nielsen, der både fungerer som udstiller og som medlem af udstillingsudvalget. Hun har næsten "været med fra start", som hun selv fortæller, og hendes kreationer bliver ofte til ud fra et synspunkt om, at intet må gå til spilde.

- Jeg vil helst have det sådan, at alt skal bruges. Og alt bliver brugt hjemme hos mig. Så må man være lidt kreativ.

Det var blandt andet sådan, at englene til at hænge på juletræet blev til. Ruth Kjær Nielsen havde noget glasfiber tilovers fra et cementstøberi, og med et par få andre remedier, hun havde liggende, fik hun skabt de lysende hvide engle - lige til at hænge på juletræet.

Der er inspiration nok at hente til årets julepynt.
Foto: Johan Gadegaard
Der er inspiration nok at hente til årets julepynt. Foto: Johan Gadegaard

Jul året rundt

Juleudstillingen på Gimsinghoved lykkedes ikke kun på grund af udstillingsudvalget, selvom de naturligvis trækker en stor del af læsset.

Stort set hele året beskæftiger stedet sig med årets udstilling, for det kræver tid at finde og godkende 37 udstillere, bage bagværk til den store guldmedalje, finde på og arrangere et tema, lave Gimsinghoveds aroniasnaps og ikke mindst pynte op.

Den lange grankrans i indgangen med engle og noder på, er for eksempel blevet til, når medarbejderne ind i mellem lige havde et ledigt øjeblik til at klippe en figur ud.

- Vores jul starter nok lidt tidligere end de flestes, siger Rie Nyborg.

- Hvis den da overhovedet slutter fra året før, siger Willy Zickert med et smil.

Julen slutter aldrig helt her, men nu må du godt komme med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce