Et skridt frem og to tilbage i ældreplejen

Både de ældre og personalet i den kommunale ældrepleje kunne glæde sig over udsigten til bedre forhold, da byrådet i Struer lagde op til at tilføre området 2,5 millioner kroner i 2019. Nu er der stor bekymring over blandt andet et forslag om at ville spare 780.000 kroner på akutafsnittet. Arkivfoto fra akutafsnit i Vissenbjerg på Fyn: Nils Svalebøg

Et skridt frem og to tilbage i ældreplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spareforslag mødt af kritik fra tillidsrepræsentanten på akutafsnittet i Struer Kommune

Struer: Da samtlige partier i byrådet skrev under på et budgetforlig 29. august skete det blandt andet med en udmelding om flere penge til de ældre.

- Der er fundet midler til at udbygge servicen overfor de ældre med 2,5 millioner kroner i 2019 og 4,25 millioner kroner i 2020 og årene fremover til 2023, lød det opmuntrende budskab til både de ældre med behov for hjælp, de pårørende som kæmper for at få tingene til at hænge sammen og personalet på både plejehjem og i hjemmeplejen generelt.

Men roser har torne, og inde under de glatte tal på overfladen af det fremlagte budget gemmer der sig et krav om, at social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget skal finde besparelser på 5,1 millioner kroner i 2019 og det dobbelte i 2020.

Spørgsmålet er så om det er et skridt frem og to tilbage.

Det er ikke alle reduktionerne i budgettet, der rammer ældreplejen. Struer Kommune forventer blandt andet at kunne reducere udgifterne til anbringelser med lidt over to millioner kroner.

Men der er lagt op til nogle markante besparelser på ældreplejen. Struer Kommune vil blandt andet spare 460.000 kroner på at nedlægge det kommunale flyverkorps med cirka ti ansatte, som står klar til at rykke ud, når der er sygdom og brug for vikarer på både plejehjem og i hjemmeplejen, og desuden er der lagt op til en besparelse på 780.000 kroner på akutafsnittet.

Tillidsrepræsentanten for de ansatte på akutafsnittet, sygeplejersken Lis Krogager Ransborg, advarer i et læserbrev, som avisen bringer i dag om, at det kan få alvorlige konsekvenser.

- Når der skal spares 780.000 kroner alene på akutafsnittet, er det for mig helt umuligt at se, hvordan man vil undgå serviceforringelser, skriver hun blandt andet og advarer om, at byrådet er godt på vej til at gøre flagskibet i den kommunale ældrepleje til en synkende skude med dårligere forhold for både de ældre og personalet.

Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Grethe Hestbech (SF), forsikrer, at det endelige resultat bliver en forbedring.

- Når vi nedlægger flyverkorpset, får vi til gengæld flere fastansatte. Fastansatte som er billigere i drift end vikarer, så udgifterne på den måde bliver mindre, forklarer hun.

Grethe Hestbech (SF) forsvarer også forslaget om at spare 780.000 kroner på akutafsnittet.

- Vi har for eksempel mange ældre, som får en midlertidig plads på akutafsnittet, mens de venter på en plejebolig. De har ikke de samme behov for akut pleje, som for eksempel de ældre, som får en plads på akutafsnittet, når de bliver udskrevet fra hospitalet efter en indlæggelse, vurderer hun.

Tillidsrepræsentanten for de ansatte er lodret uenig og mener ikke forudsætningerne holder, når politikerne har fået stillet i udsigt, at plejetyngden skulle være mindre, og at det dermed skulle være billigere at stå klar med et forsvarligt tilbud til ældre med behov for enten aflastning, rehabilitering eller pallitativ pleje på akutafsnittet.

Det er et spørgsmål om at ændre arbejdsgangene, så personalet får mere tid sammen med de ældre.
Grethe Hestbech (SF), formand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune

Regneark fra BDO

Alle de mange forslag til besparelser er nu sendt i høring.

Det sker, efter at social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget har arbejdet med en helhedsplan for hele ældreplejen i Struer Kommune, og de fleste forslag er direkte afskrift af forslagene i en rapport fra revisons- og konsulentfirmaet BDO, som har gennemgået hele den kommunale ældrepleje og fundet forslag til forbedringer af både arbejdsgange og forslag til besparelser.

Konsulenterne fra BDO vurderer blandt andet, at udgifterne til ældreplejen i Struer Kommune kan reduceres med lidt over 1,9 millioner kroner, hvis brugertidsprocenten kan forhøjes fra 56,6 procent i dag til 58 procent i 2019.

- Det er et spørgsmål om at ændre arbejdsgangene, så personalet får mere tid sammen med de ældre, forklarer Grethe Hestbech (SF) uden at have svar på, hvad det så er personalet skal afholde sig fra at udføre af opgaver for at kunne opfylde den overordnede målsætning.

Indtil videre henviser hun blot til estimatet fra konsulentfirmaet BDO.

- Det er først, når forslaget bliver endelig vedtaget, at vi skal til at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre i hverdagen på de enkelte plejehjem og i hjemmeplejen, fortæller hun.

Et skridt frem og to tilbage i ældreplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce