Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning

Struer Forsyning ønsker at få tinglyst en forblivelsespligt på 3632 ejendomme, som er koblet op på fjernvarmenettet i Struer Kommune. Arkivfoto: Frede Stengaard

Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Struer Forsyning ønsker at få tinglyst en "forblivelsespligt" på 3632 ejendomme, så de bliver bundet op på fjernvarmen. Torben Mathiasen ønsker garantier for, at det ikke går som i Herning, hvis fjernvarmen pludselig bliver solgt fra.

Struer: Teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune skal i dag tage stilling til et forslag fra Struer Forsyning om at binde forbrugerne af fjernvame op på en "forblivelsespligt" ved at få tinglyst varmeforsyningen fra Struer Forsyning på de enkelte ejendomme.

I dag er 1862 ejendomme allerede omfattet af forblivelsespligten, og det har de været siden 1989. Projektforslaget vil pålægge forblivelsespligt på yderligere 3632 ejendomme, og alle fjernvarmeforbrugere hos Struer Forsyning vil hermed blive ligestillede i forhold til tilslutnings- og forblivelsespligt.

Men forslaget vækker modstand.

Jens Bendix har skrevet en mail til Dagbladet og understreger, at han hellere vil kalde det tvang og et forsøg på at opretholde et monopol.

- Det er jo den helt forkerte vej at gå at udvide Struer Forsynings monopol, og det er måske også derfor, at der 1. januar 2019 indføres en lov, som gør det umuligt, skriver han.

Jens Bendix foretrækker, at Struer Forsyning i stedet sikrer en konkurrencedygtig forsyning ved at holde mulighederne åbne for netop konkurrence fra andre energikilder.

- Så længe Struer Forsyning kan levere varme til en konkurrencedygtig pris, vil der næppe være mange husstande, der vil skifte til anden opvarmning, mener han.

Det er vel forståeligt, at Struer Forsyning Fjernvarme A/S ønsker at få godkendt forblivelsespligten. Hvilken virksomhed ville ikke gerne kunne binde sine kunder til sig i al fremtid. For mig som forbruger er det bare ikke uden betænkeligheder at få tinglyst denne pligt på privat ejendom.
Torben Mathiasen, fjernvarmeforbruger, Struer

Skrækeksemplet fra Herning

Torben Mathiasen er også betænkelig ved at få forblivelsespligten tinglyst.

- Det er vel forståeligt, at Struer Forsyning Fjernvarme A/S ønsker at få godkendt forblivelsespligten. Hvilken virksomhed ville ikke gerne kunne binde sine kunder til sig i al fremtid. For mig som forbruger er det bare ikke uden betænkeligheder at få tinglyst denne pligt på privat ejendom, skriver han i et høringssvar, som politikerne har med i deres overvejelser.

Torben Mathiasen mener også, at det er både usmageligt og umoralsk, at Struer Forsyning og Struer Kommune går efter at få forblivelsespligten presset igennem, vel vidende at det er ulovligt efter 1 januar 2019, og han stiller også store spørgsmålstegn ved, hvad der vil ske, hvis Struer Forsyning bliver solgt til et af de større energiselskaber.

- Herning Kommune er et afskrækkende eksempel på, hvad der kan ske, efter de solgte fjernvarmeforsyningen. Forbrugerene fik væsentlige prisforhøjelser, dette skulle nødigt ske i Struer, mener han og opfordrer politikerne, som skal godkende planerne, til at tænke sig godt om, så der i det mindste bliver sat grænser for, hvor længe forbrugerne skal være pålagt en forblivelsespligt.

Undtagelserne

Et af argumenterne for at få tinglyst en forblivelsespligt på de 3632 ejendomme, der ikke har den i forvejen, er, at Struer Forsyning gerne vil sikre sig et forsvarligt kundegrundlag, så der også i fremtiden bliver råd til at investere i et velfungerende forsyningsnet af rørledninger fra den ene ende af kommunen til den anden.

Ifølge forslaget fra Struer Forsyning er der mulighed for at blive fritaget for tilblivelsespligten, hvis en ejendom bliver varmet op med energi fra vedvarende energikilder som for eksempel varmepumper, vindmøller, biogasanlæg, brintanlæg, komposteringsanlæg, vandkraftanlæg, træfyr eller halmfyr, eller hvor kommunalbestyrelsen skønner, at de alternative energikilder har en kapacitet, som kan dække mere end halvdelen af bygningens energiforbrug til opvarmning og forsyning med varmt vand.

Eksisterende lavenergibygninger vil heller ikke blive omfattet af tilblivelsespligten, hvis Struer Kommune godkender forslaget fra Struer Forsyning.

Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce