Leif fra Staby slog Irland i 1969: Sådan vinder vi i aften

Leif Sørensen har været dansk landsholdsspiller og blandt andet spillet mod Irland. Han var anfører på det landshold der i 1968 i tåge i Dublin spillede 1-1 mod Irland. Kampen blev aflyst efter 50 minutter. Den efterfølgende erstatningskamp endte i øvrigt også 1-1. Foto Jørgen Kirk

Leif fra Staby slog Irland i 1969: Sådan vinder vi i aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere landsholdsanfører Leif Sørensen, der i dag bor i Staby, var med til at vinde over Irland i VM-kvalifikationskampene i 1968-69. Han tror på Danmark i aften.

Staby: Danmark har kun slået Irland tre gange. Den første gang var i 1969 i København, hvor det blev til 2-0 i København. Det var den anden VM-kvalifikationskamp den gang.

Den første Irland-Danmark kamp i den runde var i Dublin 4. december 1968. Her var Leif Sørensen anfører, og den kamp endte uafgjort 1-1. Danmark vandt altså sammenlagt mod Irland, men desværre missede vi alligevel kvalifikationen til VM i Mexico i 1970.

I aften skulle vi gerne kvalificere os til VM i Rusland til næste sommer. Og det forventer Leif Sørensen da også, at vi gør: 

- Danmark har et bedre fodboldhold, så vi burde kunne vinde, men der er ingen kampe, der er lette fra start, og Irland vil formodentlig lægge ud i et højt tempo, så det gælder om at være med fra start. De har hjertet med, og de vil give sig 100 procent, mindst. Men når man først har vænnet sig til tempoet, så er de hold, der spiller på den engelske måde med lange, høje bolde ind i feltet, egentlig meget forudsigelige og lette at læse. Det giver os en fordel, siger Leif Sørensen.

- Jeg har læst, at vi spillede flot angrebsspil i Parken 1969. For mit vedkommende var det dog lidt en middelkamp. Ole Sørensen, der spillede i FC Köln på det tidspunkt, scorede begge mål. I Dublin, hvor jeg var anfører, var vi noget pressede, men vi stod godt i forsvaret. Normalt spillede jeg meget på midtbanen, men i den kamp spillede jeg længere tilbage.

- I aften skal spillerne have tålmodighed. De skal stå godt i defensiven, men naturligvis også komme til afslutninger. Det gør de bedst ved at holde bolden ved jorden og fange irerne i et krydsfelt ved at være klar ved både første og sidste stole. Men de skal passe på i opspillet, siger Leif Sørensen.

Leif Sørensen spillede i alt 15 landskampe på A-landsholdet. Foto Jørgen Kirk
Leif Sørensen spillede i alt 15 landskampe på A-landsholdet. Foto Jørgen Kirk

Helt i Hvidovre

I alt spillede Leif Sørensen 21 landsholdskampe; 15 på A-landsholdet, fem på U21-landsholdet og en på U19-landsholdet. Han vandt 13 kampe med landsholdet, spillede 1 uafgjort og tabte 7. Han scorede 8 mål - heraf tre mod Finland i den samme kamp. 

Det blev til mange gode oplevelser i Danmark, Mexico, Surinam, Bermuda, Irland, Slovakiet, Israel og Grækenland.

Men den klub, der altid vil havde den største plads i Leif Sørensens fodboldhjerte, er Hvidovre.

- Jeg blev født på Frederiksberg i 1942, men vi flyttede til Hvidovre i 1947. Den gang nærmest en lille landsby. Her havde jeg hele min opvækst, og vi spillede fodbold på hver en brugbar mark. Jeg begyndte allerede i klubben som 7-8-årig. Jeg var kun én ud af mange i en meget talentfuld årgang. Vi gjorde os hurtigt bemærkede og rykkede hastigt op gennem rækkerne, da vi som yndlinge kunne begynde at rykke op hver år, fortæller Leif Sørensen.

Det var i denne periode, han først kom på landsholdet. 

- Vi vandt 4-2 over Brønshøj i en god kamp, hvor jeg scorede nogle mål. Derfor blev jeg udtaget til ynglinge-landsholdet, der vandt 4-1 over Sverige. På det tidspunkt var jeg angriber. Det var rigtig sjovt.

- I 1961 var jeg halvandet år i Vejle i forbindelse med min uddannelse som skohandler. Her spillede jeg naturligvis for Vejle Boldklub og kom på ungdoms-landsholdet.

- Det år var jeg topscorer for Vejle Boldklub, der spillede i 1. division.

- Tilbage i Hvidovre var klubben rykket op i 3. division. Jeg kom med igen på rejsen til 1. division og var derfor naturligvis også med på det Hvidovre-hold, der for første gang blev mestre i 1966. Det var en meget stor oplevelse og klart det største i min fodboldkarriere, fortæller Leif Sørensen.

Den første sejr mindes stadig i klubben, og derfor var de gamle spillere naturligvis også samlet til hyldest sidste år, hvor det var 50 år siden, Danmarksmesterskabet kom i hus.

Efter den aktive fodboldkarriere var Leif Sørensen træner i en del år, blandt andet i Skovshoved, Hvidovre, Glostrup, Hellerup og Køge. men i længden blev det kedeligt at være træner:

- Jeg ville i virkeligheden hellere spille selv, siger han i dag med et stort smil.  

Dette ur fik Leif Sørensen efter en kamp med Hvidovre mod Real Madrid. Efter kampen blev han tilbudt en kontrakt med FC Barcelona. Foto Jørgen Kirk
Dette ur fik Leif Sørensen efter en kamp med Hvidovre mod Real Madrid. Efter kampen blev han tilbudt en kontrakt med FC Barcelona. Foto Jørgen Kirk

Valgte skoene

Leif Sørensen og hans kone Helle fik igennem årene som spiller i Hvidovre og på landsholdsspiller for Danmark flere tilbud om at blive professionel i udlandet, men parret takkede hver gang nej.

- Hvidovre spillede på et tidspunkt en kamp mod Madrid i Spanien. Efterfølgende gav Barcelona Leif et tilbud, og det var vi tæt på at sige ja til, men så blev der pludselig lukket ned for udenlandske spilledere i Spanien, og så blev det ikke til noget, siger Helle Sørensen.

Leif Sørensens far havde lavet sko i Hvidovre, og Leif og Helle tog stafetten op og skabte sig et liv med adskillige skobutikker i Københavns-området. Det har de ikke fortrudt, men en gang imellem tænker de da tanken "Hvad nu hvis?"

- Det var en anden tid, slet ikke som i dag, men under alle omstændigheder havde det da været et helt andet liv, siger Helle Sørensen.

Leif Sørensen og hans kone Helle har i deres pensionisttilværelse slået sig ned i den tidligere forpagterbolig til Staby Kirke, der ligger lige over for Staby Efterskole. Foto Jørgen Kirk
Leif Sørensen og hans kone Helle har i deres pensionisttilværelse slået sig ned i den tidligere forpagterbolig til Staby Kirke, der ligger lige over for Staby Efterskole. Foto Jørgen Kirk

Bor i Staby

I dag bor parret i den gamle forpagterbolig til Staby Kirke, der ligger lige over for Staby Efterskole. At der blev der, de valgte at flytte hen efter salget af deres skobutikker, var lidt et tilfælde:

- Vores datter Rikke, der i dag bor i Jebjerg, er uddannet revisor, Hun købte dette hus, da hun blev medejer af det tidligere Ulfborg Revisonskontor. Siden fandt hun en kæreste i Salling, og så blev det her, vi slog os ned. Meget af vores familie  boede her i området, og vi har i mange år haft sommerhus i Henne, så vi kender Vestkysten, Vejers og Hvide Sande rigtig godt. Vi havde besluttet os for, at vores pensionist-tilværelse enten skulle være i Vejle-området eller ved Vestkysten, og så var det faktisk ret fint her i Staby, fortæller Helle.

Leif Sørensen holder i øvrigt fodboldinteressen ved lige ved at følge de lokale hold lidt. Han har for eksempel været i Ringkøbing en del gange:

- Jeg kan godt lide Ringkøbing, der har et godt hold og en god klub. Det er vigtigt for en by, at den har et godt fodboldhold, og de gør det rigtig godt i Ringkøbing, så det er værd at følge, siger Leif Sørensen.

- Jeg følger naturligvis også resultaterne i de klubber, som jeg enten har spillet for eller trænet. Og Hvidovre vil jeg aldrig holde op med af følge, siger Leif Sørensen.

Den gang han fyldte 70 år, fik han den store TV-sportspakke af Helle, så der bliver da stadig set lidt fodbold i hjemmet i Staby, og i aften skal der naturligvis ses Irland-Danmark.

Leif Sørensen højdepunkter som fodboldspiller var Danmarksmesterskabet med Hvidovre i 1966, og landskampen mod Ungarn i 1969. - Det var Hvidovres første Danmarksmesterskab, så det var stort, og Ungarn er altid svær at slå, siger Leif Sørensen.  Foto Jørgen Kirk
Leif Sørensen højdepunkter som fodboldspiller var Danmarksmesterskabet med Hvidovre i 1966, og landskampen mod Ungarn i 1969. - Det var Hvidovres første Danmarksmesterskab, så det var stort, og Ungarn er altid svær at slå, siger Leif Sørensen. Foto Jørgen Kirk

Fylder snart 75 år

Om 11 dage fylder Leif Sørensen i øvrigt 75 år.

Den runde dag fejres sammen med den nærmeste familie i Staby, og der vil helst sikkert blive talt lidt fodbold.

Udover Rikke, der fandt huset i Staby, og som i dag bor i Jebjerg, tæller familien sønnen Mads, der har spillet fodbold for Frem, og i dag bor i Hamborg og Trine, der bor i Brædstrup, samt tre børnebørn.

Leif fra Staby slog Irland i 1969: Sådan vinder vi i aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce