- Det er så fantastisk at opleve de dyr, man ellers kun kender fra zoo, i deres rette element, fri for indhegninger. Når du overnatter i teltlejr, er der kun to milimeter kanvas mellem dig og dyrelivet. Det er spændende, at der er nogen, der regerer derude i nattemørket - og det er ikke menneskene, siger Jens Sylvestersen alias Safari-Jens. Pressefoto

Jens ville være selvstændig - så rejste han til Afrika

Jens ville være selvstændig - så rejste han til Afrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke kun blandt venner, at han bliver kaldt Safari-Jens. Det er nemlig også navnet på Jens Sylvestersens firma i Tanzania - et firma, der skræddersyr safarioplevelser til kunderne.

Holstebro/Arusha: Det var en fredag eftermiddag i 2012 over en øl på en bar i Tanzania, at Jens Sylvestersen besluttede sig for at flytte til det østafrikanske land og starte et firma op.

Der kom til at gå halvandet års tid, inden han satte handling bag tankerne, men drømmen om at blive selvstændig havde rumsteret i så mange år, at han ikke kunne blive ved med at ignorere den. På det tidspunkt var Jens Sylvestersen fra Ørnhøj sælger for cykelfirmaet Winther Cykler i Them ved Silkeborg.

- Jeg tænkte meget over det, for jeg er jo ikke ingeniør, og jeg havde ikke lige den der idé, som ingen ved, de har brug for, før man lancerer den. Jeg er sælger af natur, så spørgsmålet var, om der var nogle produkter, jeg allerede kendte skidegodt, og som jeg kunne kaste mig ud i at sælge? Og så slog det mig der på baren i Tanzania, at netop Tanzania var det, jeg kendte allermest til, fortæller nu 46-årige Jens Sylvestersen under et kort besøg hjemme i Vestjylland.

Han er hjemme cirka to gange om året, dels for at besøge sin mor i Ørnhøj - han har også tre søskende i henholdsvis Vildbjerg, Aarhus og København - og dels for at mødes med forretningspartnere. Under novemberbesøget rejser han altid videre til London for at være med på World Travel Market (WTM), der er vigtig for små rejsebureauer som hans eget.

Det var nemlig et rejsebureau, som Jens Sylvestersen grundlagde i 2014.

- Min storebror var ulandsfrivillig i Tanzania i 1986-87, så vi besøgte ham. Vi kommer fra en lille landbrugsejendom ved Ørnhøj, og første gang, vi rigtigt var uden for Jylland, var, da vi var i Tanzania. Det var eksotisk. Jeg kan huske, da vi lettede fra hovedstaden Dar-es-Salaam for at vende tilbage til Danmark, kiggede jeg ned fra Lufthansa-flyet og tænkte: "Dér skal jeg tilbage", fortæller Jens Sylvestersen.

Det kom han. Mange gange.

- Jeg tror, jeg havde været inde og ude af Tanzania mindst 20 gange, inden jeg rejste derned i 2014 for at blive, siger han.

Jens Sylvestersen sælger ikke jagtrejser - kun
Jens Sylvestersen sælger ikke jagtrejser - kun "jagt med fotoapparat". Og dog...man kan faktisk godt komme ud at jage antiloper med bue og pil sammen med buskmændene, men chancen for, at andre end buskmændene rammer noget som helst, er minimal. Det gør ikke oplevelsen mindre, mener Safari-Jens. - Jeg har sovet hos buskmændene. Det er som at være midt i en National Geograhic-optagelse, siger han. Foto: Mette G. Sørensen

Vender nok ikke hjem

Da først beslutningen om et nyt liv i Afrika var taget, gik Jens Sylvestersen målrettet efter det.

- Jeg solgte alle mine ting, undtagen hvad der kunne være i fire kufferter. Og den 13. oktober 2014 tog jeg og kufferterne til Tanzania på en enkeltbillet, og jeg begyndte at ansøge om arbejdstilladelse og opholdstilladelse. Jeg havde ikke solgt så meget som en eneste rejse, før jeg stod i Tanzania og skulle til at udvikle et rejsebureau, siger Jens Sylvestersen og smiler.

Han har rejst i både Øst-, Central- og Sydafrika, men det er i Tanzania, at han føler sig hjemme. Det skyldes måske ikke mindst, at han er gift med tanzanianske Jacqueline, der styrer regnskabet i firmaet. Parret bor i en compound - et lille, lukket område med bebyggelse - ved foden af det legendariske bjerg Kilimanjaro. Byen hedder Arusha, og hvis man er i Tanzania på safari, kommer man næsten altid igennem den. Man passerer på vej til Ngorongoro krateret, og man kommer igennem på vej til Serengeti sletten.

- Nej, jeg kan ikke forestille mig, at jeg vender hjem til Danmark igen. Men Afrika er jo et spændende kontinent, hvor man aldrig ved, hvad der sker, så lad os se. Tanzania er et af de fredeligste lande i Afrika, siden Ugandakrigen sluttede i 1979. Og danskere er meget vellidte. Vi støttede jo i mange år med ulandshjælp, og når man møder nogle fra den ældre generation, siger de ofte: "Åh, I danskere satte lys op i skolerne, så vi kunne lave vores lektier". Det kan de huske. Og så er vi også kendt for, at vores malkekøer giver rigtig meget mælk. Det er de to ting, tanzanianerne altid nævner: Masser af god mælk og ulandsbistand, fortæller Jens Sylvestersen.

- Hvad er det, du holder så meget af, at du vil blive?

- Tanzania er 2,5 gange større end Tyskland og med et meget varieret landskab. Der er så mange smukke steder, at det er helt vildt. De der åbne sletter, man kan køre ud på, og hvor der næsten ingen mennesker bor ... de vilde dyr og den vilde natur tiltaler mig også. En halv time fra vores kontor løber der elefanter og giraffer rundt - og så naturligvis det gode vejr. At man aldrig behøver tage en jakke på, svarer Jens Sylvestersen.

En opadgående kurve

Naturligvis tager man ikke til Afrika med fire kufferter, og så lykkes alting bare fra Dag 1. Jens Sylvestersen har været der, hvor han overvejede at rejse hjem.

- Der gik vel halvandet år, inden det begyndte at ligne noget. Jeg var faktisk lige ved at købe en billet hjem til Danmark. Men så begyndte jeg at få et navn, og rejsebureauerne fra Danmark begyndte at ringe. Min første årsomsætning fik jeg godt halvandet år efter start, og langsomt begyndte jeg at kunne leve af det, fortæller Jens Sylvestersen, der nu kører på femte år, og som har haft cirka 500 kunder i år.

Han regner med at nå 750 kunder i 2019.

70 procent af kunderne er danskere. Resten kommer alle mulige steder fra - fra USA over Kina til Australien. Ifølge Jens er 80 procent af de kunder, han får, nogen der enten allerede har rejst med ham, eller som har hørt andre fortælle om ham og hans firma - altså mund-til-mund-metoden. Og han arrangerer i øvrigt ikke kun safarier. Han kan også klare en tur op til toppen af Kilimanjaro eller en badeferie på øen Zanzibar.

- Vi er i en opadgående kurve, ikke kun mit firma, men også andre, der håndterer Tanzania. Tanzania er superpopulært, og for eksempel Zanzibar er jo den tropeø tættest på Danmark, som du ikke kommer hjem fra med jetlag. Du kan komme hjem søndag aften og gå på arbejde mandag, for der er stort set ingen tidsforskel, forklarer Jens Sylvestersen, der har op mod 100 freelancere i arbejde i højsæsonen i Tanzania og Kenya.

Arbejdet er sæsonbetonet, og for eksempel er april helt død. Det er november/december også. Alt ligger brak. Men efter den 19. december kommer der damp på kedlerne.

- Julen - eller rettere dagen efter juleaften - er vores travleste sæson. Folk vil ned og holde nytår i varmen. Især er det helt vildt med Zanzibar fra den 28. december, fortæller Jens Sylvestersen.

- Hvad er det, du kan, som har givet dig succes?

- Det er vel i virkeligheden, at jeg er i Tanzania i stedet for at sidde på et kontor i Danmark. Vi arrangerer rejserne til billigere priser i Afrika, fordi vi ikke har en høj husleje og dyre medarbejdere. Og vi ved noget om det, vi sælger. Jeg har sovet i stort set alle de senge, jeg anbefaler til mine gæster. Det er altså ikke en konsulent hjemme i Danmark, der laver rejsen, men én med fingeren på pulsen, der ved, hvad der er værd at se. Jeg vejleder og skræddersyr jo rejsen efter, hvad folk vil, og hvem der er med.

Der er forskel på, om det er et rejsevant ægtepar i god fysisk form, der gerne vil ud af jeepen og vandre lidt - eller om bedsteforældrene er med på turen og helst vil køres. Og hvis der er børn med, er det også vigtigt at tage højde for.

- Der er efterhånden rejsebureauer i både Danmark, Holland, Tyskland og Polen, der bruger mig. De sender deres kunder herned og jeg står for groundhandling, forklarer Jens Sylvestersen.

- Hvorfor hedder dit firma Safari-Jens?

- Åh, du ved ..."safari" betyder jo egentlig bare "rejse". Så det er lidt lige som Dyne-Larsen. Jeg er Rejse-Jens, smiler Jens Sylvestersen.

Jens ville være selvstændig - så rejste han til Afrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Sylvestersen
46 år, født og opvokset i Ørnhøj, hvor hans mor stadig bor.

Flyttede til Holstebro som 17-årig og arbejdede et år som piccolo på Holstebro Centralsygehus.

1990-1992: Læste HF

Derefter seks måneder som militærnægter på Odin Teatret.

Rejste et års tid i Afrika.

1995-1996 - ansat halvandet år på Odin Teatret, hvor han hjalp til i administrationen.

1997-2000 - postbud i Aarhus

2000-2002 - tog uddannelsen som multimediedesigner.

2002-2011 - arbejdede som sælger for Promovec, der producerer el-cykler. Heraf boede han de fem år i København, hvor han startede en afdeling af firmaet op.

2011-2014 - arbejdede som sælger for Winther Cykler i Them.

2014 - rejste til Tanzania, slog sig ned i Arusha og grundlagde firmaet Safari-Jens.

Gift med 26-årige Jacqueline, der er revisor/bogholder og styrer firmaets økonomi.

Se mere på safari-jens.dk
Annonce