Jeg er en heldig kartoffel fra Vestjylland

- Hvis vi vil en bedre verden, og det vil vi, så må vi hver især se, hvad vi selv kan gøre - i det store og i det små, i det politiske, i det personlige, i det økonomiske, i det sociale, i det daglige. Det er der, det starter, sagde katja Iversen blandt andet i sin takketyale. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Jeg er en heldig kartoffel fra Vestjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Katja Iversen, præsident for den globale organisation Women Deliver, blev torsdag kåret som "Årets dansker 2018". Hun kvitterede med en takketale, der blandt andet handlede om hendes tre helte: Mormor, Nelson Mandela og Pippi Langstrømpe.

Sørvad/København: Torsdag sidst på dagen blev 49-årige Katja Iversen fra Sørvad kåret som "Årets dansker 2018" af Berlingske Tidendes læsere samt et dommerpanel.

Katja Iversen fik prisen - en tung statuette - fordi hun er præsident for den globale organisation Women Deliver, der fokuserer på kvinders sundhed, deres ret til indflydelse og bekæmpelse af mødredødelighed.

Dagbladet var efterfølgende i kontakt med Katja Iversen, der til daglig bor i New York, men som i anledning af prisoverrækkelsen fik mulighed for at bruge noget kvalitetstid med sin søster og sin mor, der nu bor i København.

Katja var glad, stolt og overvældet over prisen. Og vi har fået lov til at bringe hendes fine takketale her:

"Da Lykke Friis skrev, at jeg var blevet nomineret, og hun skulle skrive en artikel om mig, troede jeg hun var gået forkert.

Da jeg så feltet, tænkte jeg: Sikke da et overvældende, imponerende selskab, jeg er kommet I.

Da jeg hørte, at panelet og læserne havde peget på mig, råbte jeg højt - midt i en stor hotellobby i Nairobi - holy fucking moley. Og begyndte at tude.

Det her er vildt, og fantastisk og dejligt.

Vildt fordi I giver prisen til én, som faktisk ikke er særlig KENDT i Danmark. Fantastisk og godt fordi I giver prisen til en sag - ligestilling og piger og kvinder sundhed og rettigheder - som eksemplificerer danske værdier og hvad dansk udviklingspolitik har stået for og kæmpet for i årtier. På kryds og tværs af politiske skel. Og dejligt fordi i med prisen til mig, giver den til hele Women Deliver teamet, og viser at vores arbejde ikke bare nytter. Men også bliver set. Women Deliver - and a lot more than babies. Eller sagt på en anden måde - hele verden vinder, når man investerer i piger og kvinder.

Det er de investeringer - politiske, sociale og økonomiske - jeg og vi i Women Deliver prøver at fremme. Fordi det er det moralsk rigtige, det socialt rigtige - og det økonomisk sunde.

Jeg var i Kenya i sidste uge med kronprinsessen og udviklingsministeren. Ugen før var jeg i Libanon. Ugen før det i Rwanda, London, Oslo. Før det i Brasilien, Paris, Lissabon, Bruxelles. Og i overmorgen Indien. Jeg taler med kvinder i landsbyerne og slummen. Med ministre og investorer på de bonede gulve. Med verdensledere, hvor end jeg nu kan få sneget mig ind og få deres opmærksomhed.

Og det virker, verden er ved at vende. Det går den rigtige vej for pigers sundhed, uddannelse og deltagelse i samfundet. Ikke automatisk, slet ikke hurtigt nok, ikke uden investeringer - og ikke uden sværdslag. Der er stadig folk, der synes, kvinderne skal hjem til eller forblive ved kødgryderne; der er stadig folk, der synes, at det er en tragedie at få en lille pige; der er stadig magtfulde folk, der synes, at kvinder ikke skal kunne bestemme over deres egen krop og liv, ikke gå i skole, ikke deltage på lige fod i samfundet, ikke er lige så gode ledere som mænd. Der er stadig folk der synes, at ligestilling, jamen det har vi da opnået. Nå men, det har vi så ikke. Ikke i et eneste land i verden- endnu. Ikke engang i Danmark. Så der skal prioriteres, investeres, og accelereres. Og det kommer.

Og med en pris som den her, får jeg endnu mere lyst til at kæmpe videre.

Så tak! Til læserne for nomineringen og stemmerne. Til Lykke Friis for en fantastisk artikel. Tom og panelet fordi I valgte mig og verdens kvinder. I havde ni andre fantastisk kandidater. Til Lisbeth Bille og People's Press for den bog, vi I år skrev sammen - Kvinde Kend dit netværk. Deri er opskriften på min succes og på, hvordan man forandrer verden. Netværk. Til Nikolaj for smukt venskab og italienske pauser. For mentale frikvarterer midt i et meget travlt liv. (Vi renoverer en ruin syd for Rom, og man kan altså ikke bekymre sig om verden's gang når man hugger i gamle sten). Til Mor og søster fordi I er jer og passer kolonihaven, hvor jeg kan komme og suge energi. Og mest fordi I er en uendelig kilde til støtte, forankring - og formaninger, om ikke at køre mig selv for hårdt. Og forståelse, når jeg gør det alligevel. Til venner, veninder, movers, shakers and fellow change makers. Mange af jer som også er her i dag eller kigger med på FB Live. Uden jer. Ingen mig.

Og så selvfølgelig til mormor, Mandela og Pippi Langstrømpe. Mine tre helte, som har givet mig modet, værdierne og vist, at det nytter at kæmpe for det, jeg tror på.

Det var Pippi, som sagde - når man er stærk, skal man også være god. Hun sagde også - det har jeg aldrig prøvet, det er jeg sikker på, at jeg kan. Et motto jeg har taget med mig. Mormor reddede mit liv, da jeg blev født alt for tidligt. Hun lærte mig, at man skal dele. Og at verden ikke er et farligt, men et godt sted fyldt med gode mennesker. Hun ville have været SÅ stolt i dag. Og Mandela viste, at når man kæmper for det rigtige, med tålmodighed, kærligheden og med tilgivelsen, så vinder man. Som han sagde: Med frihed kommer ansvar. Og det, der tæller her i livet, er ikke det banale faktum, at vi har levet. Det er forskellen, vi har gjort for andres liv, der afgør betydningen af livet, vi lever.

Lad mig slutte med at sige: At forandringen starter hos os selv. Hos hver eneste af os. Hvis vi vil en bedre verden, og det vil vi, så må vi hver især se, hvad vi selv kan gøre - i det store og i det små, i det politiske, i det personlige, i det økonomiske, i det sociale, i det daglige. Det er der, det starter.

Jeg ved godt, at jeg er en heldig, privilegeret kartoffel fra Vestjylland. På så mange måder. Ikke mindst i dag. Den her pris er ikke blot til mig. Den er til forandringen, Women Deliver - og verdens piger og kvinder".

Jeg er en heldig kartoffel fra Vestjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce