Godt gensyn for Frøken Kofoeds kyllinger

Gensyn med trappen og den røde bygning, der også var her for 55 år siden, da pigerne sprang ud som sygeplejersker. Linet op er Inger Marie Horslund, Ebba Poulsen, Ruth Houe Jensen,Signe Carlsen, Karen Birgith Bak, Else Krogsgård, Ella Relund, Asta Andersen, Hanne Stenholdt Jakobsen og Inger Andersen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Godt gensyn for Frøken Kofoeds kyllinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

55 år efter at være blevet uddannet som sygeplejersker mødtes en halv snes af januar 1960-holdet i kantinen på sygehuset i Holstebro.

Holstebro: 105 kroner om måneden. - Det var lønnen for de unge sygeplejeelever årgang 1960. Og heraf gik ti kroner om måneden til det obligatoriske røde slag, der var en del af beklædningen. Og som flere efterfølgende syede om til frakker til døtrene.

Det var en af de minder, der blev draget frem, da ti pensionerede sygeplejersker forleden formiddag mødtes i kantinen på Regionshospitalet i Holstebro. I kantinen, der blev bygget netop, mens de blev uddannet.

De markerede, at det i år er 55 år siden, de fik deres eksamen og retten til at bære den hvide sygeplejerskeuniform. Under uddannelsen var den lyseblå med tilhørende hvide forklæder. Jubilæet var anledning til at mødes i Holstebro igen. Siden 10-års jubilæet har de jævnligt mødtes og nu ses de, der er tilbage, en gang om året. Normalt privat. Der var 23 på holdet, fire er døde og flere er syge. 11 var tilmeldt årets træf, men én måtte aftenen før melde fra på grund af sygdom, fortæller Ella Relund fra Snejbjerg, der havde koordineret træffet.

Længst til træffet havde Signe og Ebba fra Skælskør, der måtte op allerede halvseks om morgenen for at nå frem i tide.

Snakken gik lystigt omkring bordet i kantinen, hvor de dengang havde deres private stofservietter med navn på. Om at forstanderinden Frøken Kofoed havde kaldt dem "sine kyllinger" og "en blandet broget buket". Om at de udviste stor respekt for hende og de øvrige autoriteter. Om at bare ben var forbudt. De skulle altid bære strømper og være tækkeligt klædt med tildækning et godt stykke under knæet. Og ikke noget med sandaler. Nej, en tækkelig sko med fast hæl.

- Tækkeligt. Vi måtte jo ikke friste mændene, fortæller en af jubilarerne.

Alle eleverne boede på sygehuset, og man boede flere sammen. Det gav et godt kammeratskab og venskaber, der er blevet holdt ved lige.

Alle de 23, der sprang ud som sygeplejersker i marts 1963, kom til at arbejde inden for faget.

- Det er faktisk flot, mener Ella Relund, der efter besøget på sygehuset havde organiseret en tur til Det gode Køkken i Holstebro, hvor hendes søster Anne Marie Nielsen er leder.

- Her får vi kaffe og skal smage på ældremaden, så vi ved, hvad vi snart går ind til, smiler organisatoren.

Tækkeligt. Vi måtte jo ikke friste mændene
55-års jubilar som sygeplejerske - om beklædningen som elev i 1960'erne.
Efter gensynet med sygehuset satte jubilarerne kursen mod Det gode Køkken.
Efter gensynet med sygehuset satte jubilarerne kursen mod Det gode Køkken.

Godt gensyn for Frøken Kofoeds kyllinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce