Reform kan mindske lærlinges frafald

Regeringen lægger op til et længere grundforløb for de ældste lærlinge i et nyt udspil for at få flere faglærte. Det, tror UCH-direktør på, vil mindske frafaldet - men det vil næppe være nok til at dække behovet hos erhvervslivet for lærlinge og faglærte. Arkivfoto.

Reform kan mindske lærlinges frafald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktøren for UCH glæder sig især over, at regeringen vil ændre det grundforløb, som i dag får mange lærlinge til at falde fra. Og så kan mange andre lære af Holstebro, mener Ann Østergaard.

HOLSTEBRO: Regeringen vil i et nyt udspil have flere unge til at gå "fra folkeskole til faglært", og det glæder Ann Østergaard, som er direktør for UCH i Holstebro - med teknisk skole og handelsskolen.

- Jeg forventer, at det vil give et bedre uddannelsesforløb og et mindre frafald hos de lidt ældre elever. De helt unge, som kommer lige fra folkeskolen, har vi godt styr på, siger Ann Østergaard.

I dag får kun de helt unge et grundforløb på et år, mens de øvrige må nøjes med et halvt år. Det vil regeringen ændre, så flere får et helt års grundforløb - og de ældste lærlinge 10 ugers introduktion i forhold til i dag.

- I det nuværende system forventer man, at alle, der har været væk fra folkeskolen, ved, hvilken uddannelse de ønsker. Men det gør de ikke. Ændringen vil også give tid til at opdatere basisfag som matematik og dansk, og det vil ruste de unge bedre under uddannelsen, siger Ann Østergaard.

Til gengæld er hun ikke overbevist om, at ændringen i sig selv vil give flere håndværkere i fremtiden.

- Lige nu er beskæftigelsessituationen god, og det gør det lettere at få et job som ufaglært. Og derfor går færre lidt ældre i lære som håndværker, siger Ann Østergaard:

- Vi vil fortsat ikke kunne dække det behov for lærlinge og håndværkere, som vore virksomheder dagligt efterspørger.

Gør som Holstebro

For et år siden blev 10. klasserne i Holstebro flyttet til UCH, og nu ønsker regeringen med et tilskud at få flere kommuner til at gøre det samme. Og det glæder direktøren:

- Hos os bliver eleverne i 10. klasse dus med de forskellige ungdomsuddannelser - også på gymnasiet og på sosu-uddannelsen. Og det gør, at de træffer et kvalificeret valg, og det fungerer rigtigt godt. Og det starter allerede i folkeskolen, siger Ann Østergaard.

Regeringen vil over de næste fire år give 1,4 milliarder kroner i puljer til erhvervsskolerne - og tage stort set det samme beløb med den anden hånd, når skolerne skal spare to procent årligt.

- For at fastholde kvaliteten ville jeg hellere fortsætte de nuværende tilskud i stedet for puljer, siger Ann Østergaard, som dog ser gode takter i udspillet.

- Jeg er nysgerrig på detaljerne, og så må vi afvente, hvad det ender med i forhandlingerne med de øvrige partier, siger hun.

Reform kan mindske lærlinges frafald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce